ΚΟΙΝΩΝΙΑ
24/11/2022 16:48

Νέος ΚΟΚ: Με την πληρωμή του προστίμου θα επιστρέφονται οι πινακίδες

Ο αρμόδιος Υφυπουργός Μεταφορών διευκρίνισε σε ποιες περιπτώσεις θα αφαιρούνται οι πινακίδες στον αναθεωρημένο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας - Για ποιες παραβάσεις αυξάνονται τα πρόστιμα και τι ισχύει με τα επαγγελματικά οχήματα

Νέος ΚΟΚ: Με την πληρωμή του προστίμου θα επιστρέφονται οι πινακίδες
Έλεγχοι Τροχαίας (Πηγή: Ελληνική Αστυνομία)
Ανάγνωση:

Σημαντικές αλλαγές σε αρκετά άρθρα θα περιλαμβάνει ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση πριν τα τέλη του έτους. Μία από τις σημαντικότερες, όπως είχε αναφέρει το Reader από τον περασμένο Ιούλιο, αφορά το γεγονός ότι θα «τιμωρείται» ο παραβάτης-οδηγός και όχι το όχημα.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές Μιχάλης Παπαδόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ 1. «Απενοχοποιούμε το αυτοκίνητο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν ένας εγκληματικός οδηγός μέσα σε μια οικογένεια κάνει μια παράβαση τιμωρείται σήμερα και αυτός και το αυτοκίνητο και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας που χρειάζονται το αυτοκίνητο και δεν έχουν όλες οι οικογένειες την πολυτέλεια να έχουν δύο και τρία αυτοκίνητα».

Σε ποιες περιπτώσεις θα επιστρέφονται οι πινακίδες

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, θα υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις για την επιστροφή των πινακίδων που έχουν αφαιρεθεί από το όχημα. «Θα παίρνουμε τις πινακίδες για κάποιες παραβάσεις, όπως η στάθμευση σε θέση ΑμεΑ, αλλά με το που θα πληρώσεις την κλήση σου και θα τιμωρηθείς και διοικητικά με το δίπλωμά σου, θα παίρνεις πίσω τις πινακίδες σου».

Σε ποιες παραβάσεις αυξάνονται τα πρόστιμα

Σε ερώτηση σχετικά με τα πρόστιμα που θα προβλέπονται στον νέο ΚΟΚ, ο κ. Παπαδόπουλος, απάντησε: «Τα περισσότερα ατυχήματα γίνονται μέσα στην πόλη και όχι πλέον στην Εθνική όπως γίνονταν παλιά και γι΄ αυτό, κατά τη δική μου άποψη δεν υπάρχουν επικίνδυνες ή λιγότερο επικίνδυνες παραβάσεις. Ωστόσο, προσδιορίζουμε κάποιες παραβάσεις ως άκρως επικίνδυνες, όπως είναι το αλκοόλ και το κόκκινο, όπου τα πρόστιμα αυξάνονται».

«Η ουσία είναι να πείσουμε τον έλληνα πολίτη να αλλάξει τη λογική που έχει με την οδήγηση, να αλλάξει την κουλτούρα του. Όχι όπως συμβαίνει σήμερα που κάποιος μαθαίνει τον ΚΟΚ όταν δίνει εξετάσεις και μετά τον ξεχνάει. Αυτή είναι η αλήθεια και για αυτό στον νέο νόμο που περάσαμε πέρυσι, αλλάζουμε το σύστημα εξετάσεων και υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος και μέσα στις αίθουσες ώστε να είναι διαφανής η διαδικασία».

Τι θα γίνεται με τα επαγγελματικά οχήματα

Ο νέος ΚΟΚ θα έχει ειδική πρόβλεψη για τα επαγγελματικά οχήματα, όπως τα βαν που κάνουν παραδόσεις προϊόντων. «Σε άλλες περιπτώσεις δεν θα αφαιρούνται καθόλου οι πινακίδες. Αυτό έχει να κάνει και με τις εταιρείες. Ένα αυτοκίνητο επαγγελματικό δεν μπορείς να το στερήσεις από μία εταιρεία, επειδή κάποιος οδηγός το χειρίζεται με λάθος τρόπο», είπε ο Υφυπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΚΩΔΙΚΑΣ ΟΔΙΚΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ