Μενού
  • Α-
  • Α+

Αν και τα όσα βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας σοκάρουν το πανελλήνιο φαίνεται πως ήταν εδώ και καιρό γνωστό στις Αρχές πως... κάτι δεν πήγαινε καλά στην Κιβωτό του Κόσμου καθώς, σύμφωνα με δημοσίευμα του Βασίλη Λαμπρόπουλου στα «Νέα» η Ελληνική Αστυνομία ήταν ενημερωμένη, μέσω της Εισαγγελίας Αθηνών, για περισσοτέρους από δυο μήνες και συγκεκριμένα από τις αρχές Αυγούστου, για τις καταγγελίες που αφορούσαν τις σεξουαλικές αλλά και σωματικές κακοποιήσεις παιδιών στην «Κιβωτό». Μάλιστα όπως αναφέρει το ρεπορτάζ εκτός από τα κενά στον χειρισμό από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκύπτουν ερωτήματα και για τη στάση του αρμοδίου υφυπουργείου Κοινωνικών Υποθέσεων.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αν και η ΕΛ.ΑΣ. αναζητούσε με σχετικά αργούς ρυθμούς να ταυτοποιήσει τα πρόσωπα που ανέφεραν οι γονείς και οι πρώην τρόφιμοι στις καταγγελίες τους, μόλις δόθηκε η κατάθεση του 19χρονου για ασελγείς πράξεις σε βάρος του αποφασίστηκε η δημοσιοποίηση της υπόθεσης μέσω διαρροών. «Την 3 Σεπτεμβρίου 2022, διαβιβάσθηκε στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, ώστε να διερευνηθούν καταγγελίες που είχαν υποβληθεί στον Συνήγορο του Πολίτη. Στο πλαίσιο αυτό, η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων, προέβη στις απαραίτητες προανακριτικές πράξεις προκειμένου να ταυτοποιηθούν οι μάρτυρες ώστε να προσέλθουν για κατάθεση και το προανακριτικό υλικό, υποβλήθηκε την 18 Νοεμβρίου 2022, στην παραγγέλουσα Αρχή», αναφέρει η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

«Είχαμε υποβάλει μήνυση από την περασμένη Ανοιξη»

Ενδεικτική είναι η περίπτωση μητέρας που είχε καταγγείλει κακοποιητική συμπεριφορά σε βάρος των παιδιών της σε δομές της Κιβωτού τόσο σε Αθήνα όσο και σε Βόλο από την περασμένη Άνοιξη όμως καμία αρμόδια υπηρεσία δεν είχε κάνει το παραμικρό.

«Δύο μηνύσεις έγιναν για τα δύο αγόρια της δομής της Κιβωτού στην Αθήνα. Από την Ανοιξη και ακόμη δεν έχουν κληθεί. Δεν έχουν όμως κληθεί ακόμη. Ίσως στην εβδομάδα που έρχεται θα γίνει κλήση προς τη μητέρα και τα παιδιά να καταθέσουν σε σχέση με εκείνα τα περιστατικά της Αθήνας αλλά και με εκείνα που συνεχίστηκαν στον Βόλο», δήλωσε ο δικηγόρος Στυλιανός Σμπώκος. Μάλιστα, λόγω της διαρροής σημαντικών δεδομένων του φακέλου της υπόθεσης αποφασίστηκε μέτα από δικαστική παρέμβαση η διενέργεια έρευνας από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη.

Ο ρόλος της υπόθεσης της 12χρονης στα Σεπόλια

Οπως ανέφερε στο Mega ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, οι καταγγελίες για ξυλοδαρμούς και σωματική κακοποίηση στην «Κιβωτό» είχαν σταλεί από τον περασμένο Αύγουστο αρχικά στο Συνήγορο του Πολίτη και στη συνέχεια μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην Εισαγγελία Αθηνών. Στις αρχές Σεπτεμβρίου οι δικαστικές αρχές είχαν ενημερώσει την αστυνομία για την υπόθεση αυτή, ωστόσο όσα συνέβαιναν στην Κιβωτό του Κόσμου αποκαλύφθηκαν αρκετές εβδομάδες αργότερα διότι η Αστυνομία είχε εστιάσει το ενδιαφέρον της στην υπόθεση των Σεπολίων.

Η Αστυνομία υποστήριξε ότι η αργοπορία στη διερεύνηση της υπόθεσης οφείλεται και στο γεγονός ότι η δικαστική παραγγελία δεν έφερε τον χαρακτηρισμό του «κατεπείγοντoς». Η ΕΛ.ΑΣ. φαίνεται να αναζητούσε με σχετικά αργό ρυθμό να ταυτοποιήσει τα καταγγελλόμενα  πρόσωπα και τα θύματα κακοποίησης, αλλά και να επιβεβαιώσει τις παράνομες πράξεις της Κιβωτού του Κόσμου.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, όταν δόθηκε πριν από 10 ημέρες η καταλυτική κατάθεση του 19χρονου αποφασίστηκε η δημοσιοποίηση της υπόθεσης με ένα γενικόλογο δελτίο Τύπου και με διαρροή καταθέσεων κεντρικών προσώπων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαρροή αυτή αποδίδεται σε σημαντικά στελέχη του υπουργείου προστασίας του Πολίτη και εκτιμάται πως ήταν κίνηση για να αλλάξει η επικοινωνιακή ατζέντα. Η διαρροή αυτή προκάλεσε την αντίδραση των δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι ζητούν να διεξαχθεί έρευνα.

Κιβωτός με… μεταξωτές κουρτίνες

Όλα αυτά, ενώ καθημερινά νέες μαρτυρίες έρχονται στο φως σχετικά με τον πατέρα Αντώνιο και την πρεσβυτέρα, Σταματία Γεωργαντή, τους επικεφαλής της Κιβωτού του Κόσμου. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά μαρτυρίες στην εκπομπή «T-Live», πριν από δέκα χρόνια η πρεσβυτέρα είχε προχωρήσει σε δαπανηρές αγορές, πληρώνοντας μεγάλα ποσά σε μεταξωτές κουρτίνες. «Ξόδεψε ένα πολύ μεγάλο ποσό για την εποχή, για κουρτίνες. Ήταν Σεπτέμβριος. Είχε έρθει με μια διακοσμήτρια και ψώνισε κουρτίνες, μεταξωτές κουρτίνες. Αν θυμάμαι καλά γύρω στις 3.500 ευρώ» είπε χαρακτηριστικά η πωλήτρια του καταστήματος. «Μου έκανε εντύπωση η Κιβωτός να ψωνίζει κουρτίνες τώρα, με τέτοιο ποσό και εκείνη την εποχή κιόλας. Θυμάμαι ότι είχε έρθει με διακοσμήτρια. Όλη την επιλογή την είχε κάνει η διακοσμήτρια. Το μόνο που θυμάμαι ήταν ότι ήταν μεταξωτές κουρτίνες» δήλωσε η πωλήτρια.

Παράλληλα, υπάλληλος καταστήματος που πουλάει αντίκες και πρόσφατα εξυπηρέτησε τον πατέρα Αντώνιο, υποστηρίζει ότι ο ιερέας έκανε τις πανάκριβες αγορές του μέσα από αυτοκίνητο με φιμέ τζάμια. «Δεν μου άρεσε και όλος αυτός ο τρόπος. Δηλαδή, ότι κάποιος είναι, κάποιος πολύ σπουδαίος, κάποιος VIP. Με την έννοια ότι είχε όλους αυτούς γύρω του να μιλάνε αντί για αυτόν. Τώρα φανταστείτε να είσαι στο κατάστημα και να είναι παρκαρισμένο το τζιπ έξω από το μαγαζί και να ζητάει να του πηγαίνουν τα πράγματα, να τα βγάζουν από το μαγαζί, έξω από την πόρτα, αντικείμενα και να τα πηγαίνουν έξω από το αμάξι, να τα βλέπει μέσα από το τζάμι το φιμέ, για να δει αν του κάνουν ή όχι» δήλωσε η πωλήτρια του καταστήματος.

«Ήταν ένα γκρουπ πραγμάτων, είχαμε εισπράξει τότε 700 ευρώ. Δηλαδή συνολικά είχε ψωνίσει 4 ή 5 φορές. Τη μια φορά ήταν τα 700 ευρώ, την άλλη φορά ήταν 900, την άλλη ήταν 340. Δεν ήταν όμως για την Κιβωτό, ήταν είδη σπιτιού. Το αλατοπίπερο, σαν αλάτι και πιπέρι, τα επάργυρα που ήταν δυο παλιά κομμάτια, εμείς τα είχαμε 60 ευρώ. Αλλά, τα πήρε μαζί με κάποια άλλα πράγματα, μαζί με έναν πίνακα, με κάποια άλλα, τα οποία όλα μαζί έκαναν 340» επεσήμανε η ίδια γυναίκα στο T-Live και πρόσθεσε: «Εμένα μου είχε κάνει εντύπωση όταν είχε έρθει ο πάτερ, τη φορά που είχε έρθει στο μαγαζί, δεν απευθυνόταν καν. Δηλαδή ο ίδιος δεν σου μιλούσε, ενώ μπορεί να ήσουν μπροστά του, αν ήθελε κάτι να σε ρωτήσει, θα ρωτούσε τον (…) να σε ρωτήσει, να σου το πει».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA