Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα τελευταία 24ωρα οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου τρέχουν παράλληλα στο κομμάτι των καταγγελιών των παιδιών και σε εκείνο της οικονομικής διαχείρισης και των χρημάτων που περνούσαν από τα χέρια του πατέρα Αντωνίου και της πρεσβυτέρας. Ειδικά στο δεύτερο σκέλος των ερευνών, τα ευρήματα της Οικονομικής Αστυνομίας ήταν τέτοια που μέσα στις επόμενες ημέρες θεωρείται βέβαιο πως ο εμπνευστής και ιδρυτής της ΜΚΟ και η Σταματία Γεωργαντή θα κληθούν από τον εισαγγελέα -αρχικά- για εξηγήσεις. Η οικονομική εισαγγελία έχει συντάξει το πόρισμά της για τον έλεγχο που έκανε στα δύο αυτά πρόσωπα και το κατέθεσε στις Αρχές, όπου πλέον θα «τρέξουν» τη διαδικασία των καταθέσεων.

Διαβάστε ακόμη: Κιβωτός του Κόσμου: «Η μητέρα του πατέρα Αντώνιου ζει σε κοτέτσι»

Πλέον ο πατέρας Αντώνιος και η σύζυγός του θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις για την ύπαρξη των τεράστιων χρηματικών ποσών που βρέθηκαν στους προσωπικούς λογαριασμούς τους στον αρμόδιο εισαγγελέα που κάνει την έρευνα για την υπόθεση της «Κιβωτού». Ήδη, όπως αποκάλυψε το Live News, έχει διαπιστωθεί πως η Σταματία Γεωργαντή είχε δύο τραπεζικές θυρίδες και σε έναν κοινό λογαριασμό με τον πατέρα Αντώνιο βρέθηκαν 300.000 ευρώ, χρήματα που θα πρέπει να αποδειχτεί ότι αποκτήθηκαν με νόμιμους τρόπους. 

Σε 48 ώρες τελειώνει ο έλεγχος 5ετίας

Η Οικονομική Αστυνομία ψάχνει να βρει «μαύρο χρήμα» και οι έρευνές της βρίσκονται στον πυρήνα της έρευνας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στο επόμενο 48ωρο θα έχουν ολοκληρωθεί όλοι οι έλεγχοι από τις κινήσεις των προσωπικών λογαριασμών του πατέρα Αντωνίου και της πρεσβυτέρας. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, η Αστυνομία δεν «καίγεται» για το νούμερο που έχει... απομείνει στους λογαριασμούς (σ.σ. το οποίο έτσι κι αλλιώς κρίνεται ύποπτο), αλλά αυτό που ενδιαφέρει ακόμα περισσότερο τις Αρχές, είναι να «δέσουν» τυχόν οικονομικά εγκλήματα του ιδρυτή της «Κιβωτού» και της συζύγου από τις τραπεζικές κινήσεις τους τα τελευταία 5 χρόνια. Ουσιαστικά δηλαδή πόσα ακριβώς χρήματα μπήκαν σε αυτούς τους λογαριασμούς, πόσα βγήκαν, με ποιους άλλους λογαριασμούς είχαν συναλλαγές και πότε έγιναν αυτές.

Υπογραμμίζεται ότι η πρεσβυτέρα δεν είχε καμία άλλη εργασία -τουλάχιστον δηλωμένη-, επομένως δεν μπορεί να δικαιολογήσει τόσο μεγάλα ποσά, όπως αυτά που έχουν βρεθεί σε αυτούς τους λογαριασμούς. Μόνο ο πατέρας Αντώνιος διαθέτει μισθολογικό λογαριασμό, αλλά και αυτός δεν μπορεί να δικαιολογήσει τέτοιες συναλλαγές. Σημειώνεται ότι υπάρχουν αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες από τον οικονομικό έλεγχο, μέχρι στιγμής έχουν προκύψει καταθέσεις ύψους 15.000.000 ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς της Οργάνωσης. Μέσα σε αυτούς, είναι και μια κατάθεση - «μυστήριο» που έγινε από τη Σταματία Γεωργαντή (σ.σ. η πρεσβυτέρα) την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με το Mega, η πρεσβυτέρα κατέθεσε ποσό 500.000 ευρώ σε λογαριασμό της «Κιβωτού».

Το «πόθεν έσχες» της πρεσβυτέρας

Την ίδια ώρα το «πόθεν έσχες» της πρεσβυτέρας έχει μπει για τα καλά στο «μικροσκόπιο» των οικονομικών Αρχών. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον νόμο, όσοι είναι διαχειριστές ΜΚΟ, όπως είναι ο πατέρας Αντώνιος αλλά και η σύζυγός τους είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν δήλωση «πόθεν έσχες», το οποίο ελέγχεται από την Αρχή για το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος». Η εν λόγω Αρχή εξετάζει ήδη αν η πρεσβυτέρα έχει υποβάλει ποτέ δήλωση «πόθεν έσχες», όπως υποχρεούται και μέσα από αυτή τη διαδικασία θα ελεγχθεί και ο πατέρας Αντώνιος.

Αποκαλυπτικό εύρημα στη μισθοδοσία

Μάλιστα, σύμφωνα το ρεπορτάζ, η Αρχή για το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» έχει ήδη εντοπίσει σε λογαριασμό του πατέρα Αντωνίου ένα ύποπτο εύρημα. Και αυτό είναι ότι από τα χρήματα που έμπαιναν για τη μισθοδοσία του, δεν έγινε ποτέ καμία ανάληψη με το ερώτημα να είναι εύλογο... και πώς ζούσε αυτή η οικογένεια, αφού ο μοναδικός μισθός που έμπαινε στο σπίτι τους έμενε αναξιοποίητος. Συγκεκριμένα, προέκυψε από τον οικονομικό έλεγχο, ότι ο λογαριασμός αυτός έμεινε ανέπαφος αφού δεν παρατηρήθηκαν εκροές από αυτόν, ενώ σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στον ίδιο λογαριασμό εντοπίστηκαν συνολικά 120.000 ευρώ στο χρονικό αυτό διάστημα.

Οι 2.000 τραπεζικές κινήσεις

Συγκεκριμένα, οι τραπεζικές κινήσεις που έκαναν τόσο ο ιδρυτής και εμπνευστής της ΜΚΟ, όσο και η σύζυγός του ξεπερνούν τις 2.000 σε καταθέσεις και αναλήψεις τα τελευταία 2-3 χρόνια. Οπως ανέφεραν οι έμπειροι αξιωματικοί της Οικονομικής Αστυνομίας αυτός ο αριθμός δεν δικαιολογείται για δύο πολίτες, ακόμα και αν μέσα από τους προσωπικούς τους λογαριασμούς έκαναν κινήσεις και για την «Κιβωτό». Από εκεί, αρχικά η πρεσβυτέρα μπήκε στο στόχαστρο των ελεγκτών του ΣΔΟΕ

Με την Οικονομική Αστυνομία να διαβιβάζει έναν ογκωδέστατο φάκελο με όλα τα στοιχεία της κατεπείγουσας έρευνας που διεξήγαγε για τα οικονομικά της ΜΚΟ, πλέον αναμένονται άμεσα εξελίξεις, τουλάχιστον με κλήσεις για καταθέσεις. Εξάλλου, σύμφωνα με νέες πληροφορίες του «Live News» του MEGA, η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος ξεκίνησε εξονυχιστικό έλεγχο του πόθεν έσχες της πρεσβυτέρας, η οποία φαίνεται να είναι και η διαχειρίστρια της ΜΚΟ. Συνέπεια του οικονομικού ελέγχου που θα υπάρξει για την πρεσβυτέρα θα οδηγήσει και σε έλεγχο εξ αντανακλάσεως και στα οικονομικά του πατέρα Αντωνίου, αλλά και στα άτομα της οικογένειας. Μάλιστα, τα προς εξέταση αδικήματα της έρευνας αυτής θα είναι η φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος ή οποιαδήποτε άλλο κακούργημα προκύψει.

Το γεγονός που «χτύπησε» το καμπανάκι ελέγχου στην εν λόγω Αρχή ήταν οι αυτές οι χιλιάδες κινήσεις στους λογαριασμούς του παπά και της πρεσβυτέρας. Χαρακτηριστικός είναι ο αριθμός των κινήσεων που έχουν γίνει. Ο αριθμός αυτός φαίνεται να είναι κοντά στις 2 χιλιάδες.

Στην εισαγγελία τα ευρήματα της Οικονομικής Αστυνομίας

Την ίδια ώρα τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Οικονομική Αστυνομία έχουν φθάσει στην Εισαγγελία Αθηνών και αυτό σημαίνει ότι ξεκινά άλλη μία προκαταρκτική έρευνα στο επίκεντρο της οποίας θα είναι ο πατέρας Αντώνιος. Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών υπέβαλε η Οικονομική Αστυνομία το υλικό που συγκέντρωσε από έρευνες που έγιναν στην Κιβωτό του Κόσμου. Τα στοιχεία, που αποτελούν προανακριτικό υλικό, εντοπίστηκαν στα κεντρικά γραφεία, τις δομές φιλοξενίας της Κιβωτού σε Αθήνα, Βόλο, Ιωάννινα, Χίο και Καλαμάτα όπως και σε ένα από τα σπίτια του πατέρα Αντώνιου. Επίσης, διαβιβάστηκαν και στοιχεία από την αλληλογραφία, που μαζί με τα υπόλοιπα θα αξιολογηθούν από τους αρμόδιους εισαγγελείς.

Η κατάθεση του υλικού από την Οικονομική Αστυνομία στην Εισαγγελία, ουσιαστικά, σηματοδοτεί τη δεύτερη έρευνα που διεξάγεται για την Κιβωτό του Κόσμου. Ήδη, δύο εισαγγελείς ανηλίκων ερευνούν τον ρόλο του πατέρα Αντώνιου και άλλων προσώπων μετά τις καταγγελίες για ασελγείς πράξεις και κακοποιητικές συμπεριφορές κατά παιδιών που έχουν φιλοξενηθεί ή φιλοξενούνται μέχρι σήμερα σε δομές της Κιβωτού.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ αναφορικά με την υπόθεση της ΜΚΟ: «Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι: Από την Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας υποβλήθηκε σήμερα, Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, προανακριτικό υλικό που συγκεντρώθηκε από έρευνες, οι οποίες διενεργήθηκαν σε κεντρικά γραφεία και δομές φιλοξενίας που διατηρεί η εν λόγω ΜΚΟ σε Αθήνα, Βόλο, Ιωάννινα, Χίο και Καλαμάτα, καθώς και σε οικία, όπως επίσης και από τη διενεργηθείσα αλληλογραφία, προς ενημέρωση και αξιολόγηση των στοιχείων».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA