Μενού
  • Α-
  • Α+

Μέσα σε όλες τις περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν εξαπατηθεί δεν είναι μόνο αυτοί που έπεσαν άμεσα θύματα του πατέρα Αντωνίου και της πρεσβυτέρας, χαρίζοντας τις περιουσίες τους για το θεάρεστο έργο τους στην Κιβωτό του Κόσμου. Σε πολλές οικογενειακές ιστορίες, υπάρχουν και τα... παράπλευρα θύματα, παιδιά ηλικιωμένων ανθρώπων που βρέθηκαν ακόμη και έξω από τα σπίτια τους, προκειμένου αυτά να παραχωρηθούν στην Οργάνωση και να βοηθήσουν τα παιδιά που δεν είχαν πού να μεγαλώσουν. Φυσικά, η αλήθεια αποδείχτηκε πολύ διαφορετική, αφού η ΜΚΟ διέθετε ένα τεράστιο χαρτοφυλάκιο ακινήτων τα οποία όχι μόνο έμεναν αναξιοποίητα, αλλά είχαν μοναδικό σκοπό να αποτελούν περιουσιακά στοιχεία της οργάνωσης που λειτουργούσε περισσότερο σαν γραφείο Real Estate! 

Διαβάστε ακόμη: Κιβωτός του Κόσμου: Λιάγκας για βίντεο με πατέρα Αντώνιο: Θυμίζει trash εκδοχές τηλεόρασης

Μία γυναίκα βλέποντας τα οικονομικά σκάνδαλα να ξεσπούν το ένα μετά το άλλο αποφάσισε να μιλήσει στην εκπομπή T-Live του Alpha για τη δική της υπόθεση, έχοντας ζήσει πολύ δυσάρεστες οικογενειακές στιγμές, εξαιτίας της αφοσίωσης της μητέρας της στην «Κιβωτό του Κόσμου»: «Εμένα η εμπειρία μου από την εξάρτηση που είχε η μάνα μου με την Κιβωτό είναι πολύ δυσάρεστη. Η μητέρα μου είχε γνωρίσει τον πατέρα Αντώνιο και την πρεσβυτέρα και προσπαθούσαν να την πείσουν να τους βοηθήσει οικονομικά λέγοντάς της ότι παλεύουν μόνοι τους για να μεγαλώσουν τόσα ανήμπορα παιδιά. Τελικά, όχι απλά την κατάφεραν, αλλά εκείνη αποφάσισε να τους γράψει το σπίτι που προόριζε για εμένα», είπε αρχικά η γυναίκα που... ξεσπιτώθηκε από την ίδια της τη μάνα για χάρη της Κιβωτού. 

«Μια ωραία ημέρα, ήρθαν δύο υπάλληλοι της Κιβωτού, μού χτύπησαν το κουδούνι και μου λένε, παρέδωσε μας τα κλειδιά γιατί το σπίτι ανήκει πλέον στην Κιβωτό. Φυσικά εγώ αρνήθηκα και τότε αυτοί με τη βία άλλαξαν κλειδαριά στο σπίτι που έμενα. Είχαν οδηγίες από την πρεσβυτέρα μου είπαν, η οποία είχε λάβει την άδεια της μητέρας μου. Οταν επικοινώνησα με τη μητέρα μου, όντως επιβεβαίωσε ότι με είχε αποκληρώσει και ότι τους είχε γράψει ταυτόχρονα 2 ακίνητα, 1 αυτοκίνητο και 1 μηχανή» λέει η μοναχοκόρη που ξαφνικά από τη μια μέρα στην άλλη βρέθηκε στον δρόμο!  

Δεν είχε ακουμπήσει μισθό για 8 χρόνια

Μάλιστα, σύμφωνα το ρεπορτάζ, η Αρχή για το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» έχει ήδη εντοπίσει σε λογαριασμό του πατέρα Αντωνίου ένα ύποπτο εύρημα. Και αυτό είναι ότι από τα χρήματα που έμπαιναν για τη μισθοδοσία του, δεν έγινε ποτέ καμία ανάληψη με το ερώτημα να είναι εύλογο... και πώς ζούσε αυτή η οικογένεια, αφού ο μοναδικός μισθός που έμπαινε στο σπίτι τους έμενε αναξιοποίητος. Συγκεκριμένα, προέκυψε από τον οικονομικό έλεγχο, ότι ο λογαριασμός αυτός έμεινε ανέπαφος αφού δεν παρατηρήθηκαν εκροές από αυτόν, ενώ σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στον ίδιο λογαριασμό εντοπίστηκαν συνολικά 120.000 ευρώ στο χρονικό αυτό διάστημα.

Οι κάρτες που βρέθηκαν στο σπίτι του ιερέα

Μια σειρά καρτών αναλήψεων, που αντιστοιχούν σε τραπεζικούς λογαριασμούς διαφόρων τραπεζών, περιλαμβάνονται μεταξύ των οικονομικών στοιχείων που συνέλλεξε και υπέβαλε στον Εισαγγελέα η Οικονομική Αστυνομία, στελέχη της οποίας ερευνούν την πολύκροτη πλέον υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου».

Οι κάρτες αυτές βρέθηκαν στο σπίτι του ιερέα επικεφαλής της οργάνωσης και σύμφωνα με πληροφορίες κάποιες από αυτές είναι στο όνομά του και άλλες στο όνομα της πρεσβυτέρας του.

Οι αξιωματικοί της Οικονομικής Αστυνομίας ζήτησαν από τις τράπεζες που εξέδωσαν τις κάρτες αυτές λεπτομερείς αναφορές κίνησης, από την ημέρα που εκδόθηκαν μέχρι και την προηγούμενη της έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του ζεύγους, όπου και κατασχέθηκαν μαζί με κάποια άλλα έγγραφα και ένα χρηματικό ποσό, το οποίο όμως -όπως ανέφερε στο Reader αστυνομική πηγή- «ήταν μικρό και δεν είχε σχέση με ό,τι ανέμεναν οι ερευνητές σε σχέση με τις τεράστιες εισροές χρημάτων που εμφανίζονται ως δωρεές, και αγγίζουν τα 6.000.000 ευρώ ετησίως από το 2014 και μετά».

Το επόμενο βήμα είναι να διαπιστωθεί από τις εισαγγελικές Αρχές πλέον και μετά την απάντηση των τραπεζών στο σύνολο των ερωτημάτων που έχουν τεθεί από πλευράς Οικονομικής Αστυνομίας, εάν οι αναλήψεις προορίζονταν αποκλειστικά για την λειτουργία των δομών της «Κιβωτού» ή όχι, αλλά επιπλέον εάν τα ποσά που φαίνονται λογιστικά πως αποτελούσαν δωρεές είναι πραγματικά, αφού εξετάζεται και το ενδεχόμενο να είχε στηθεί ένας μηχανισμός φορολογικών απαλλαγών εταιρειών μέσω εικονικών δωρεών, όπως πρώτο αποκάλυψε το Reader.

Δίχως τέλος είναι οι αποκαλύψεις αλλά και οι καταγγελίες που αφορούν τη δράση των υπευθύνων της «Κιβωτού του Κόσμου». Στον πυρήνα της έρευνας για την «Κιβωτό του Κόσμου» μπαίνει πλέον η Οικονομική Αστυνομία καθώς ψάχνει να βρει «μαύρο χρήμα».  Τα χρηματικά ποσά που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής στους τραπεζικούς λογαριασμούς της «Κιβωτού» ζαλίζουν, δείχνοντας ότι η Μη Κυβερνητική Οργάνωση είχε ένα γεμάτο «πορτοφόλι», παρά το γεγονός ότι ζητούσε συνεχώς νέες δωρεές. Όπως αποκάλυψε το Live News, ο πατέρας Αντώνιος την ώρα που ζητούσε από τον κόσμο να βοηθήσει οικονομικά την «Κιβωτό» προκειμένου να φροντίσει τα παιδιά που το έχουν ανάγκη, είχε διαθέσιμα στις τράπεζες 15.000.000 ευρώ.

Αυτό που ερευνούν οι Αρχές, προκειμένου να «δέσουν» τυχόν οικονομικά εγκλήματα του ιδρυτή της «Κιβωτού» και της συζύγου του είναι οι κινήσεις που έχουν γίνει με αυτούς τους λογαριασμούς τα τελευταία πέντε χρόνια. Είναι κρίσιμης σημασίας να βρεθεί επακριβώς πόσα χρήματα μπήκαν σε αυτούς τους λογαριασμούς, πόσα βγήκαν, με ποιους άλλους λογαριασμούς είχαν συναλλαγές και πότε έγιναν αυτές.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα που ακολουθεί: Η πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή έσπευσε, λίγες ώρες πριν καρατομηθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της «Κιβωτού» να αδειάσει τη θυρίδα που διατηρούσε σε μια τράπεζα – από τις δύο που διέθετε. Τρεις ημέρες αργότερα, την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου κατέθεσε 500.000 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό της «Κιβωτού του Κόσμου». Τα ερωτήματα για την κατάθεση αυτή είναι αρκετά, καθώς η κ. Γεωργαντή δεν ήταν πλέον μέλος του ΔΣ της ΜΚΟ, ενώ δεν διευκρίνισε που βρίσκονταν κρυμμένα αυτά τα χρήματα. Η Οικονομική Αστυνομία θα κληθεί να ελέγξει τη διαδρομή αυτών των χρημάτων, προκειμένου να διαπιστώσει αν είναι προϊόν κάποιας νόμιμης συναλλαγής ή κάποιας δωρεάς.

«Ξεσκονίζουν» τα πόθεν έσχες της πρεσβυτέρας

Παράλληλα, σύμφωνα με νέες πληροφορίες του MEGA, η Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος ξεκινάει εξονυχιστικό έλεγχο του πόθεν έσχες της πρεσβυτέρας, η οποία φαίνεται να είναι και η διαχειρίστρια της οργάνωσης. Κατ΄ επέκταση, ο έλεγχος που θα γίνει στα οικονομικά της πρεσβυτέρας θα οδηγήσει και σε έλεγχο, εξ αντανακλάσεως, στα οικονομικά του πατέρα Αντωνίου, αλλά και των ατόμων της οικογένειας. Το γεγονός που «χτύπησε» το καμπανάκι στην εν λόγω Αρχή ήταν οι χιλιάδες κινήσεις στους λογαριασμούς του ιερέα και της πρεσβυτέρας. Χαρακτηριστικός είναι ο αριθμός των κινήσεων που έχουν γίνει, που φαίνεται να ανέρχεται σε δύο χιλιάδες!

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Οικονομική Αστυνομία έχουν φθάσει στην Εισαγγελία Αθηνών και αυτό σημαίνει ότι ξεκινά άλλη μία προκαταρτική έρευνα, στο επίκεντρο της οποίας θα είναι ο πατέρας Αντώνιος. Τα προς εξέταση αδικήματα της έρευνας αυτής θα είναι η φοροδιαφυγή, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος ή οποιαδήποτε άλλο κακούργημα προκύψει. Επιπλέον, τα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας που πραγματοποιούν τον έλεγχο της Κιβωτού του Κόσμου, έκαναν έρευνα στα δύο σπίτια που χρησιμοποιούν ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα.

Στο σπίτι στον Κολωνό μάλιστα, έμειναν έκπληκτοι από το θέαμα που αντίκρισαν, καθώς δεν περίμεναν ένας παπάς να έχει χρηματοκιβώτιο στο σπίτι του. Εκεί, εντόπισαν και μετρητά, τα οποία έφτασαν στις 350.000 ευρώ. Έτσι, τα συνολικά χρήματα που φέρεται να έχουν ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα φτάνουν στις 650.000 ευρώ – μαζί δηλαδή με τις 300.000 ευρώ που είχαν στους προσωπικούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Οι 2.000 τραπεζικές κινήσεις

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις ως προς τις οικονομικές έρευνες και τα ευρήματά τους γύρω από τη διαχείριση που έκαναν ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή όλα αυτά τα χρόνια. Συγκεκριμένα, οι τραπεζικές κινήσεις που έκαναν τόσο ο ιδρυτής και εμπνευστής της ΜΚΟ, όσο και η σύζυγός του ξεπερνούν τις 2.000 σε καταθέσεις και αναλήψεις τα τελευταία 2-3 χρόνια. Οπως ανέφεραν οι έμπειροι αξιωματικοί της Οικονομικής Αστυνομίας αυτός ο αριθμός δεν δικαιολογείται για δύο πολίτες, ακόμα και αν μέσα από τους προσωπικούς τους λογαριασμούς έκαναν κινήσεις και για την «Κιβωτό». Από εκεί, αρχικά η πρεσβυτέρα μπήκε στο στόχαστρο των ελεγκτών του ΣΔΟΕ

Με την Οικονομική Αστυνομία να διαβιβάζει έναν ογκωδέστατο φάκελο με όλα τα στοιχεία της κατεπείγουσας έρευνας που διεξήγαγε για τα οικονομικά της ΜΚΟ, πλέον αναμένονται άμεσα εξελίξεις, τουλάχιστον με κλήσεις για καταθέσεις. Εξάλλου, σύμφωνα με νέες πληροφορίες του «Live News» του MEGA, η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος ξεκίνησε εξονυχιστικό έλεγχο του πόθεν έσχες της πρεσβυτέρας, η οποία φαίνεται να είναι και η διαχειρίστρια της ΜΚΟ. Συνέπεια του οικονομικού ελέγχου που θα υπάρξει για την πρεσβυτέρα θα οδηγήσει και σε έλεγχο εξ αντανακλάσεως και στα οικονομικά του πατέρα Αντωνίου, αλλά και στα άτομα της οικογένειας. Μάλιστα, τα προς εξέταση αδικήματα της έρευνας αυτής θα είναι η φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος ή οποιαδήποτε άλλο κακούργημα προκύψει.

Το γεγονός που «χτύπησε» το καμπανάκι ελέγχου στην εν λόγω Αρχή ήταν οι αυτές οι χιλιάδες κινήσεις στους λογαριασμούς του παπά και της πρεσβυτέρας. Χαρακτηριστικός είναι ο αριθμός των κινήσεων που έχουν γίνει. Ο αριθμός αυτός φαίνεται να είναι κοντά στις 2 χιλιάδες.

Στην εισαγγελία τα ευρήματα της Οικονομικής Αστυνομίας

Την ίδια ώρα τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Οικονομική Αστυνομία έχουν φθάσει στην Εισαγγελία Αθηνών και αυτό σημαίνει ότι ξεκινά άλλη μία προκαταρκτική έρευνα στο επίκεντρο της οποίας θα είναι ο πατέρας Αντώνιος. Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών υπέβαλε η Οικονομική Αστυνομία το υλικό που συγκέντρωσε από έρευνες που έγιναν στην Κιβωτό του Κόσμου. Τα στοιχεία, που αποτελούν προανακριτικό υλικό, εντοπίστηκαν στα κεντρικά γραφεία, τις δομές φιλοξενίας της Κιβωτού σε Αθήνα, Βόλο, Ιωάννινα, Χίο και Καλαμάτα όπως και σε ένα από τα σπίτια του πατέρα Αντώνιου. Επίσης, διαβιβάστηκαν και στοιχεία από την αλληλογραφία, που μαζί με τα υπόλοιπα θα αξιολογηθούν από τους αρμόδιους εισαγγελείς.

Η κατάθεση του υλικού από την Οικονομική Αστυνομία στην Εισαγγελία, ουσιαστικά, σηματοδοτεί τη δεύτερη έρευνα που διεξάγεται για την Κιβωτό του Κόσμου. Ήδη, δύο εισαγγελείς ανηλίκων ερευνούν τον ρόλο του πατέρα Αντώνιου και άλλων προσώπων μετά τις καταγγελίες για ασελγείς πράξεις και κακοποιητικές συμπεριφορές κατά παιδιών που έχουν φιλοξενηθεί ή φιλοξενούνται μέχρι σήμερα σε δομές της Κιβωτού.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ αναφορικά με την υπόθεση της ΜΚΟ: «Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι: Από την Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας υποβλήθηκε σήμερα, Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, προανακριτικό υλικό που συγκεντρώθηκε από έρευνες, οι οποίες διενεργήθηκαν σε κεντρικά γραφεία και δομές φιλοξενίας που διατηρεί η εν λόγω ΜΚΟ σε Αθήνα, Βόλο, Ιωάννινα, Χίο και Καλαμάτα, καθώς και σε οικία, όπως επίσης και από την διενεργηθείσα αλληλογραφία, προς ενημέρωση και αξιολόγηση των στοιχείων».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA