Μενού
  • Α-
  • Α+

Η απόφαση της Έμμας να δωρίσει τα όργανά της σε ανθρώπους που περίμεναν για μία «ελπίδα» ζωής ήταν καθοριστικής σημασίας. Ο σύζυγος της 50χρονης γυναίκας που ήταν λήπτρια ενός νεφρού της 21χρονης που έχασε τη ζωή της στο τροχαίο της Θεσσαλονίκης, συγκλονίζει με τα λόγια του στην εκπομπή Live News, μετά και την επιτυχή μεταμόσχευση να προκαλούν συγκίνηση. «Μας πήραν τηλέφωνο το πρωί της Δευτέρας. Ήμασταν στο Ιπποκράτειο οκτώ η ώρα το πρωί, έγιναν οι προληπτικές εξετάσεις της γυναίκας μου και κατευθείαν κάναμε εισαγωγή και το βράδυ έγινε η επέμβαση. Μπήκε στο χειρουργείο περίπου στις 7 και τελείωσε μετά τα μεσάνυχτα».

Διαβάστε ακόμη: Θεσσαλονίκη: Η Εμμανουέλα δώρισε τα όργανά της αφού είδε ανάρτησή μου

Επί 10 χρόνια η 50χρονη γυναίκα και μητέρα ενός παιδιού του ήταν στη λίστα αναμονής για να βρεθεί συμβατός δότης και να πραγματοποιήσει το χειρουργείο που θα της άλλαζε ριζικά τη ζωή. Οταν το βράδυ της Δευτέρας χτύπησε το κινητό της, η ίδια δεν πίστευε στα αυτιά της. «Χάρηκε πάρα πολύ, ετοιμαστήκαμε, πήγαμε, όλα καλά, είναι πολύ συγκινητικό. Η γυναίκα μου ήταν νέα, 10 χρόνια έκανε αιμοκάθαρση, συγκινηθήκαμε πάρα πολύ. Με πήρε τηλέφωνο, μια χαρά είναι. ''Καλά είμαι, απλώς είμαι κουρασμένη, θέλω να κοιμηθώ'', μου είπε και ήταν λίγο ταλαιπωρημένη. Εκανε 5,5 ώρες εγχείρηση. Πήγαν όμως, όλα καλά, οι γιατροί είναι αισιόδοξοι και μου είπαν ότι τα πάει πολύ καλά» συνέχισε ο κ. Θόδωρος Γεωργίτση, ενώ όταν έφτασε στο σημείο να ευχαριστήσει την αδικοχαμένη κοπέλα... λύγισε, δάκρυσε και κατάφερε να πει λίγα μόνο λόγια:

«Τι να πω εγώ για αυτή την κοπέλα; Με τη ζωή της, έσωσε μία άλλη ψυχή! Περιμέναμε μία ζωή για να σωθεί η γυναίκα μου, αλλά δεν μπορώ να πω κάτι για την κοπέλα που έφυγε τόσο άδικα. Η οικογένειά της περνάει τον δικό της Γολγοθά και εύχομαι ο Θεός να τους δώσει κουράγιο. Αυτό μόνο και να βρουν τη δύναμη να συνεχίσουν για τη μνήμη του παιδιού τους» κατέληξε ο σύζυγος της 50χρονης.

Παράλληλα, ο καθηγητής χειρουργικής κλινικής μεταμοσχεύσεων, Γιώργος Τσούλφας, τόνισε: «Η 50χρονη ήταν σε αιμοκάθαρση από το 2012 λόγω υπέρτασης που είχε επηρεάσει τους νεφρούς και για αυτήν τη γυναίκα, πρώτα ο θεός, θα είναι μία λύτρωση. Σκεφτείτε έναν άνθρωπο να πρέπει να είναι συνδεδεμένος σε ένα μηχάνημα 3 μέρες την εβδομάδα».

Σε 40χρονη η καρδιά της Εμμας

Στο μεταξύ, η καρδιά της Έμμας χτυπάει πια σε 40χρονη μητέρα που έπασχε από καρδιακή ανεπάρκεια. Ο λήπτης του ήπατος ήταν ένας 62χρονος καρκινοπαθής με κύρωση τελικού σταδίου. «Το πρωί έγινε η μεταμόσχευση ήπατος η οποία διήρκησε εννέα ώρες. Ο άρρωστος είναι στη ΜΕΘ και η υγεία του εξελίσσεται ομαλά». Η ομάδα μεταμοσχεύσεων χειρουργούσε τουλάχιστον 20 ώρες από την στιγμή που τα όργανα αφαιρέθηκαν από το σώμα της άτυχης φοιτήτριας, προσφέροντας ζωή σε τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους. «Όλα ξεκίνησαν από τις τρεις η ώρα τα ξημερώματα που πήγε η ομάδα να πάρει τα όργανα από το Παπαγεωργίου, ακόμα και η λήψη οργάνων είναι ένα δύσκολο χειρουργείο», λέει ο Νίκος Αντωνιάδης, αναπληρωτής καθηγητής χειρουργικής μεταμοσχεύσεων. «Χίλια ευχαριστώ στην οικογένεια που δώρισαν τα όργανά τους, σώσανε αρκετούς ανθρώπους. Χίλια ευχαριστώ, πήγε πολύ καλά, ο Θεός κουράγιο να τους δίνει και να γίνονται τέτοια καλά στον κόσμο», λέει ο σύζυγος της λήπτριας του ενός νεφρού.

Η Έμμα είχε μεταφέρει στους γονείς της πως θα ήθελε, αν πάθει κάτι, να δωρίσουν τα όργανά της. Η Αναστασία Τασούλα, ασθενής με κυστική ίνωση, φαίνεται πως ήταν ο άνθρωπος που την επηρέασε για την απόφασή της. «Η στιγμή που μπαίνει ο γιατρός στο δωμάτιό σου ή χτυπάει το τηλέφωνο για να σου πουν ότι βρέθηκε μόσχευμα και ότι πας χειρουργείο, είναι ίσως η καλύτερη της ζωής σου μέχρι τότε. Σήμερα το πρωί έλαβα ένα μήνυμα από κάποιον υπέροχο άνθρωπο, που μου έλεγε ακριβώς αυτό: ''Να ξέρεις, η Έμμα δήλωσε ότι θέλει να δοθούν τα όργανά της σε περίπτωση θανάτου επειδή είχε δει το post σου. Σε ανύποπτο χρόνο, που τελικά είχε πολύ νόημα''».

Την έκλεψαν ενώ πέθαινε

Στο μεταξύ, παρά το γεγονός ότι η Εμμα χαροπάλευε στο οδόστρωμα μετά την παράσυρσή της από τον 26χρονο που προφυλακίστηκε, κάποιοι «άνθρωποι» της έκλεβαν από την τσάντα το ποσό των 1.500 ευρώ. Σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας μετά τη στιγμή του ατυχήματος, όπου υπήρχε έντονη αναστάτωση, προκειμένου να βρεθεί η ταυτότητα της Έμμας, διασκορπίστηκαν τα πράγματα της στο έδαφος: «Τα πράγματα στην ένταση της στιγμής τα πετάς γύρω γύρω για να βρεις αυτό που σε ενδιαφέρει και κάποιος επιτήδειος είδε το πορτοφόλι και πήγε και το πήρε. «Είχε όχι μόνο χρήματα για να περάσει το μήνα, αλλά και για να πληρώσει την κλινική ζώων όπου νοσηλευόταν το σκυλάκι της λόγω ατυχήματος», ανέφερε.

Όσον αφορά τη γενναία απόφαση των γονιών να δωρίσουν τα όργανα της 21χρονης: «Όταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία, γιατί ήμουν στη Θεσσαλονίκη μαζί τους, ήταν ένα συναίσθημα που έβλεπαν ότι δίνει η κόρη τους ζωή μέσα από το θάνατό της. Ξέρετε είναι κάτι που δίνει παρηγοριά και στον ίδιο τον άνθρωπο, δηλαδή νιώθεις ότι το παιδί μου δίνει κάτι, ζωή, είναι το μεγαλύτερο δώρο».

Την Πέμπτη στα Χανιά το στερνό αντίο

Η κηδεία της θα τελεσθεί στον ιερό ναό Αγίου Γερασίμου στα Νεροκούρου Χανίων, στον τόπο καταγωγής της 21χρονης. Θεσσαλονίκη: Την Πέμπτη στα Χανιά το στερνό αντίο στην αδικοχαμένη 21χρονη Εμμα. Αύριο, Πέμπτη στις 11:00 η οικογένεια, οι φίλοι και οι συγγενείς θα πουν το τελευταίο αντίο στην 21χρονη Έμμα η οποία έχασε τη ζωή της όταν παρασύρθηκε από όχημα στην Εγνατία Οδό της Θεσσαλονίκης. Η κηδεία της θα τελεσθεί στον ιερό ναό Αγίου Γερασίμου στα Νεροκούρου Χανίων, στον τόπο καταγωγής της 21χρονης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA