Μενού
 • Α-
 • Α+

Οι μάχες έχουν πάντα θύματα και από την πλευρά των νικητών και από την πλευρά των ηττημένων. Μερικές στρατιωτικές μάχες όμως ήταν ιδιαίτερα σκληρές με τις απώλειες να ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα. Ακολουθούν μερικές από τις πιο αιματηρές μάχες στην ιστορία, από την αρχαιότητα μέχρι τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς ευτυχώς οι σύγχρονες μάχες δεν είναι τόσο καταστροφικές κυρίως λόγω της εξέλιξης της ιατρικής επιστήμης. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

 • 5

  Η Μάχη των Καννών (Δεύτερος Καρχηδονιακός Πόλεμος)

  Η μάχη αυτή που έγινε στις 2 Αυγούστου του 216 π.Χ. έμεινε στην ιστορία για πολλούς λόγους. Ο ένας απ’ αυτούς είναι ότι έγινε στο πλαίσιο της εντυπωσιακής εκστρατείας του Αννίβα έναντι της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ένας άλλος λόγος είναι οι εντυπωσιακή ήττα που υπέστησαν οι Ρωμαίοι διαθέτοντας σχεδόν το διπλάσιο στρατό από τους Καρχηδόνιους. Ο Πολύβιος εκτιμά ότι από τους 86.400 Ρωμαίους που πολέμησαν στην Μάχη των Καννών μόλις 770 επιβίωσαν. Οι Καρχηδόνιοι έχασαν μόλις 5.700 από τους 50.000 στρατιώτες και 200 από τους 10.000 ιππείς τους. 

 • 4

  Η Μάχη της Αργκόν (Πρώτος Παγκόσμιος)

  Γύρω από αυτό το δάσος στη Γαλλία ξεκινά η τελευταία μεγάλη μάχη των συμμάχων. Οι Σύμμαχοι παίρνουν μεγάλη νίκη αλλά με βαρύτατες απώλειες.  Υπολογίζεται ότι έχασαν την ζωή τους 28.000 Γερμανοί, 26.200 Αμερικάνοι και περίπου 70.000 Γάλλοι στρατιώτες. Η μάχη ξεκίνησε στις 26 Σεπτεμβρίου του 2018 κάτι παραπάνω από ένα μήνα μετά τελείωσε ο πόλεμος.

 • 3

  Η Μάχη της Οκινάουα (Δεύτερος Παγκόσμιος)

  Πρόκειται για μια από τις πιο μεγάλες μάχες του Β ΠΠ. Εκεί πέθαναν 240.913 ιαπωνέζοι στρατιώτες και πολίτες αλλά και οι αμερικάνοι είχαν βαριές απώλειες που ξεπέρασαν τις 82.000 με 14.009 θανάτους. Οι λόγοι για τους τόσους πολλούς θανάτους είναι δύο: Πρώτον ότι οι περισσότεροι Ιάπωνες ήταν απαίδευτοι και επιστρατευμένοι. Δεύτερον οι Ιάπωνες αρνούνταν να παραδοθούν.  

 • 2

  Η μάχη του Τουγιούτι (Πόλεμος της Παραγουάης)

  Ο πόλεμος της Παραγουάης ήταν ιδιαίτερα σκληρός με πολλά θύματα. Ξεκίνησε όταν η Παραγουάη αποφάσισε να επεκτείνει μονομερώς τα σύνορα της και μάλιστα προς όλες τις κατευθύνσεις και έτσι κατάφερε να ενώσει τρία διαφορετικά κράτη (Βραζιλία, Αργεντινή και Ουρουγουάη) εναντίον της. Υπολογίζεται ότι ο πόλεμος κόστισε στην Παραγουάη περίπου το 70% του ενήλικου ανδρικού πληθυσμού της. Η πιο σκληρή μάχη ήταν αναμφισβήτητα αυτή του Τουγιούτι όταν ο στρατός της Παραγουάης επιχείρησε ανεπιτυχώς να αιφνιδιάσει το στρατόπεδο των εχθρών της. Εκεί η Παραγουάη έχασε σχεδόν ολόκληρο το στρατιωτικό σώμα.

 • 1

  Η μάχη του Αντιετάμ (Αμερικανικός Εμφύλιος)

  Η 27η Σεπτεμβρίου του 1862 είναι μια από τις πιο αιματηρές ημέρες της αμερικανικής στρατιωτικής ιστορίας. Τότε έγινε η μάχη του Αντιετάμ και μέσα σε 12 ώρες είχε σκοτωθεί, τραυματιστεί, η αιχμαλωτιστεί το 25% των στρατιωτών των Βορείων και το 31% των στρατιωτών των Νοτίων. Σε αυτή τη μάχη μια από τις πιο σκληρές του αμερικανικού Εμφυλίου σκοτώθηκαν έξι στρατηγοί και 3.454 στρατιώτες.

BEST OF LIQUID MEDIA