Μενού
  • Α-
  • Α+

Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος η επιχείρηση του Ντόναλντ Τραμπ ν’ αποκόψει την οικονομία της Βόρειας Κορέας από τον κόσμο ήταν επιτυχής, αλλά ταυτόχρονα επιτάχυνε και τις προσπάθειες του Κιμ Γιονγκ Ουν, να δημιουργήσει έναν στρατό που θα βασίζεται περισσότερο στις εγχώριες δυνατότητες και λιγότερο στην ξένη υποστήριξη.

Η Βόρεια Κορέα εν αναμονή της ανάληψης των καθηκόντων του Τζο Μπάιντεν είναι πιο επικίνδυνη, καθώς βασιζόμενη περισσότερο στις δικές της δυνατότητες και έχοντας αναπτύξει τρεις βαλλιστικούς πυραύλους, οι οποίοι μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές και είναι ικανή να επιτύχει κάποιο χτύπημα σε μία πόλη των ΗΠΑ.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν τα τελευταία δύο χρόνια έχει πραγματοποιήσει δοκιμές πυραύλων για να δείξει τη δυναμική της Πιονγιάνγκ σε άλλες χώρες που βρίσκονται πιο κοντά στη Βόρεια Κορέα σε σχέση με τις ΗΠΑ. Επιπλέον έχει δημιουργήσει έναν στόλο με ειδικά φορτηγά τα οποία είναι ικανά να φέρουν πυρηνικά όπλα και πιστεύεται ότι έχει κατασκευάσει και ένα υποβρύχιο για να μπορεί να μεταφέρει πυρηνικά και δια θαλάσσης.

Image removed.

Ο Κιμ θα μπορούσε να κάνει επίδειξη αυτών των επιτευγμάτων τις επόμενες μέρες, όπως συνηθίζει την πρωτοχρονιά ή με μία πιο προκλητική δοκιμή όπλων σε ένα πρώιμο σημάδι για να δείξει στον Μπάιντεν ότι οι στρατηγικές των ΗΠΑ κατά το παρελθόν έχουν αποτύχει. Σύμφωνα με ειδικούς σε ζητήματα για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, το μεγαλύτερο μέρος του νέου οπλοστασίου του Κιμ έχει αναπτυχθεί και παραχθεί στη Βόρεια Κορέα, παρά το γεγονός ότι οι κυρώσεις δυσκολεύουν τη χώρα στο να έχει πρόσβαση στα πάντα από όπλα μέχρι λάδι και ξένο συνάλλαγμα.

Ωστόσο δεν υπάρχουν ενδείξεις που να δείχνουν ότι η επιχείρηση «μέγιστης πίεσης» του Τραμπ έκανε τον Κιμ Γιονγκ Ουν να σκεφτεί ξανά το πρόγραμμα των πυρηνικών όπλων, ακόμα και αν αυτή συνέβαλε ώστε η Βόρεια Κορέα να έχει υποστεί τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες.

«Οι κυρώσεις φαίνεται να έχουν μικρό ή καθόλου αποτέλεσμα στο να επιβραδύνουν  τη Βόρεια Κορέα στην παραγωγή  σχάσιμων υλικών και πυρηνικών όπλων»,  δήλωσε ο Σίγκφριντ Χέκερ, επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και ένας από τους λίγους Αμερικανούς επιστήμονες που έχουν συμμετάσχει σε αυτοψία στις κύριες πυρηνικές εγκαταστάσεις της Βόρειας Κορέας.

Ο 36χρονος Κιμ που τον Δεκέμβριο του 2021 θα συμπληρώσει την πρώτη του δεκαετία στη διακυβέρνηση της χώρας έχει δείξει μεγάλη ικανότητα στην παραγωγή, πυρηνικών όπλων ξεπερνώντας τόσο τον πατέρα του όσο και τον παππού του.

Οι συγκεκριμένες δυνατότητες θα κάνουν πιο δύσκολο για τον Μπάιντεν και τις ΗΠΑ ν’ απαιτούν από τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας να σταματήσει εντελώς το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας απ’ ότι απλώς να το αναστείλει.

Τα τέσσερα σημαντικότερα επιτεύγματα της Βόρειας Κορέας τα τελευταία χρόνια είναι τα εξής:

Πυρηνικές Βόμβες

Παρόλο που ο Κιμ δεν έχει πυροδοτήσει μία πυρηνική βόμβα από το 2017, οι ειδικοί πιστεύουν ότι έχει σημειώσει πρόοδο στη δημιουργία πυρηνικών κεφαλών που είναι ικανές να διαπεράσουν τα αντιπυραυλικά συστήματα των ΗΠΑ. Η Βόρεια Κορέα έχει πιθανότατα αναπτύξει μικρές πυρηνικές συσκευές, οι οποίες τοποθετούνται πάνω στις κεφαλές των βαλλιστικών πυραύλων», είχε δηλώσει νωρίτερα φέτος ένας ειδικός στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ.

Ο Κιμ υπολογίζεται ότι μπορεί να δημιουργήσει έξι φορές περισσότερο ετήσιο σχάσιμο υλικό σε σχέση με τον πατέρα του. Σύμφωνα με τον Χέκερ, έχει τις δυνατότητες να παράγει ουράνιο υψηλού βαθμού εμπλουτισμού, καθώς επίσης και καύσιμο θερμοπυρηνικής σύντηξης, δευτέριο και τρίτιο, που χρησιμοποιούνται για τις πανίσχυρες βόμβες υδρογόνου. Πιστεύεται ότι η συσκευή που δοκίμασε κάτω από το έδαφος τον Σεπτέμβριο του 2017 ήταν 10 φορές πιο ισχυρή από την ατομική βόμβα που πέταξαν οι ΗΠΑ στην ιαπωνική πόλη Χιροσίμα.

Βαλλιστικοί πύραυλοι

Το καθεστώς του Κιμ έχει παρουσιάσει αρκετά νέα μοντέλα βαλλιστικών πύραυλων τους τελευταίους μήνες, τα οποία είναι είτε πιο μεγάλα και πιο ισχυρά είτε πιο εύκολα στη μετακίνηση. Τον Οκτώβριο σε μία στρατιωτική παρέλαση στην Πιόνγιανγκ παρουσιάστηκε ένας τεράστιος διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος, όποιος φαίνονταν να είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο για μεταφορά από το έδαφος και φαινόταν να έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει αρκετές πυρηνικές κεφαλές. Το 2019 η Βόρεια Κορέα επίσης δοκίμασε τον πύραυλο Pukguksong, ενώ επίσης έχει δοκιμάσει  αρκετούς υπερηχητικούς πυραύλους KN-23, οι οποίοι μπορούν να πλήξουν όλη τη Νότια Κορέα και τους περίπου 28.500 Αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονται εκεί μέσα σε λίγα λεπτά.

Συμβατικές Δυνάμεις

Στην παρέλαση του Οκτωβρίου επίσης παρουσιάστηκε μία ευρεία γκάμα στρατιωτικών εξοπλισμών που φαίνονται σύγχρονοι, συμπεριλαμβανομένων αντιαεροπορικών συστημάτων, χημικών όπλων και τυφεκίων για τα εκατομμύρια του στρατού της χώρας. Ο Τζουστ Όλιμανς ειδικός σε θέματα του οπλοστασίου της Βόρειας Κορέας ανέφερε ότι οι φορητοί εκτοξευτές πυραύλων δείχνουν σημαντικές εξελίξεις στη βιομηχανία των φορτηγών, η οποία επίσης «κατά πάσα πιθανότητα βοηθάτε και από τη δημιουργία ενός νέου στόλου των τεθωρακισμένων οχημάτων». Το καθεστώς ήταν περήφανο για την πρόοδο και αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι εξέδωσε ένα νέο βιβλίο με τους εξοπλισμούς του σε εννέα γλώσσες. Ο Κιμ επίσης φέρεται να έκανε επιθεώρηση σ’ ένα υποβρύχιο, το οποίο είναι ικανό να μεταφέρει τα πιο σύγχρονα πυρηνικά όπλα.

Έρευνα για στρατιωτικούς σκοπούς

Τα όπλα παρουσιάζουν τις δυνατότητες της Βόρειας Κορέας να υιοθετεί ξένη τεχνολογία και να την προσαρμόζει στις ανάγκες της για ν’ αντιμετωπίσει τους περιορισμούς που της έχουν επιβληθεί

Οι πύραυλοι KN-23 φαίνεται να έχουν σαν βάση τους ρωσικούς Iskander με κάποιες τροποποιήσεις, ενώ ο νέος ICBM που παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο μοιάζει να είναι σχεδιασμένος στη χώρα.

Αυτό δείχνει πώς η Βόρεια Κορέα βασίζεται σε αντίστροφη μηχανική εισάγοντας σοβιετικούς πυραύλους Scud από τη Ρωσία και ζητώντας τη βοήθεια Πακιστανών επιστημόνων στις προσπάθειες της για ανάπτυξη εμπλουτισμένου ουρανίου. Επίσης το καθεστώς έχει αυξήσει τις δυνατότητες τους με το να χρησιμοποιεί οποιαδήποτε διαθέσιμη πληροφορία και ανταμείβοντας τους επιστήμονες με την αγορά ακριβών διαμερισμάτων.

Πηγή: Bloomberg

Διαβάστε Ακόμα:

Hidden Cobra: Ομάδα χάκερ που συνδέεται με τον Κιμ Γιονγκ Ουν έκλεψε τα στοιχεία πιστωτικών καρτών Αμερικανών πολιτών

Οι δέκα πιο εξωφρενικοί κανόνες της Βόρειας Κορέας: Δεν διαλέγεις κούρεμα, απαγορεύεται να διπλώσεις την εφημερίδα

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA