Συνήθως, ο καρδιακός παλμός αναλύεται χρησιμοποιώντας ηλεκτρόδια και καλώδια. Στην τεχνολογία ραντάρ, από την άλλη πλευρά, η παρακολούθηση είναι ανέπαφη και από απόσταση.
Ο καθηγητής Αλεξάντερ Κέλπιν από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Αμβούργου και η ομάδα του είναι, σύμφωνα με δικές τους δηλώσεις, οι πρώτοι στην Ευρώπη που έχουν αναπτύξει ένα αντίστοιχο ραντάρ καρδιάς για ιατρική χρήση και έχουν ήδη προχωρήσει σε κλινικές δοκιμές σε ασθενείς. Μέσα από ρούχα, παπλώματα, ακόμη και στρώματα, ένας αισθητήρας που αναπτύχθηκε από τον Κέλπιν μπορεί να ανιχνεύσει καρδιακές και αναπνευστικές τιμές και να τις μεταδώσει στις συσκευές παρακολούθησης.
«Οι αισθητήρες μας εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητικά κύματα που αντανακλώνται από το σώμα. Στην εφαρμογή, αυτό λειτουργεί ως εξής: το αίμα που φεύγει από την καρδιά τρέχει με τη μορφή παλμικού κύματος κατά μήκος των αγγείων, το οποίο εμφανίζεται στην επιφάνεια του σώματος ως δόνηση. Μπορούμε να τα μετρήσουμε με τη βοήθεια αισθητήρων και να καθορίσουμε πολλές ιατρικές πτυχές του καρδιαγγειακού συστήματος.»
Για παράδειγμα, μπορεί να μετρηθεί ο καρδιακός ρυθμός, το καρδιακό φορτίο και η ταχύτητα κύματος παλμών με την οποία μπορεί να προσδιοριστεί η αρτηριακή ασβεστοποίηση και έτσι ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου.
Επιληψία στα νεογνά
Προς το παρόν, ωστόσο, το ερευνητικό πρόγραμμα επικεντρώνεται στην ιατρική παρατήρηση των πρόωρων και νεογέννητων μωρών. «Εστιάζουμε κυρίως στις επιληπτικές κρίσεις. Θεωρείται ότι η μη αναγνωρισμένη επιληψία είναι υπεύθυνη για έως και 20% όλων των αιφνίδιων θανάτων βρεφών. Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι κρίσεις είναι συχνά αδιάγνωστες σε μικρά παιδιά, καθώς δεν παρουσιάζουν ακόμα κινητικές κράμπες.
«Με την τεχνολογία ραντάρ, οι ερευνητές αναπτύσσουν ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για πρόωρα βρέφη και νεογνά, το οποίο θα πρέπει να παρακολουθείται συνεχώς με τους αισθητήρες και χωρίς περιορισμούς. Ένα καρδιακό επεισόδιο μπορεί να παρατηρηθεί και να αντιμετωπιστεί αρκετά σύντομα, σύμφωνα με δήλωση του Πανεπιστημίου.
Φροντίδα χωρίς επαφή για ασθενείς με κορονοϊό
Σύμφωνα με τον Κέλπιν, η χρήση της τεχνολογίας έχει επίσης νόημα την εποχή της πανδημίας του κορονοϊού. «Σε συνδυασμό με την καρδιαγγειακή και αναπνευστική δραστηριότητα που μετράμε, η θερμοκρασία μπορεί να προσδιοριστεί χωρίς επαφή και έτσι μπορούν να δοκιμαστούν σημαντικές παράμετροι για την αξιολόγηση της κατάστασης της υγείας σε σχέση με πιθανή μόλυνση από τον κορονοϊό», εξηγεί ο επιστήμονας.
Το πλεονέκτημα είναι ότι οι ασθενείς μπορούν να εξεταστούν χωρίς επαφή, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης μεταξύ του ιατρικού προσωπικού και απλοποιεί τις απαραίτητες προφυλάξεις υγιεινής.
Πηγή: Bild
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.