Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έλαβε την απόφαση, την οποία ανακοίνωσε σε ένα οκτάλεπτο διάγγελμα το βράδυ της Δευτέρας, σε μια περίοδο που η χώρα του «φλερτάρει» έντονα με 60.000 κρούσματα κορονοϊού. 

Οι πολίτες καλούνται να ακολουθήσει τους νέους κανόνες, οι οποίοι αντικαθιστούν το σύστημα βαθμίδων από απόψε.

Αναμένεται ότι το τρίτο λοκντάουν στην Αγγλία θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

Κατ'εξαίρεση μετακίνηση πολιτών επιτρέπεται μόνο σε πέντε περιπτώσεις: 

- για εργασία, εάν η τηλεργασία δεν είναι εφικτή

- για προμήθεια τροφίμων ή φαρμάκων

- για σωματική άσκηση μία φορά την ημέρα σε γειτονική με την κατοικία τους τοποθεσία. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει κι ένα άλλο άτομο έξω από το νοικοκυριό ή τη «φούσκα»

- για την παροχή φροντίδας ή βοήθειας σε ευάλωτα άτομα

- για ιατρικά ραντεβού ή ιατρική περίθαλψη ή όταν υπάρχει απειλή βλάβης ή βίας.

Όλα τα δημοτικά σχολεία, τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα πανεπιστήμια θα εφαρμόζουν την τηλεκπαίδευση από αύριο (5/1).

Ωστόσο, οι παιδικοί σταθμοί μπορούν να παραμείνουν ανοιχτοί. Όσοι θεωρούνται ευάλωτοι καλούνται να παραμείνουν στο σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο και να μην πάνε στη δουλειά, ακόμη και αν δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι. Θα μπορούν να βγουν έξω μόνο για άσκηση ή για ιατρική επίσκεψη.

Μπόρις Τζόνσον: Ο ιός εξαπλώνεται ανησυχητικά

Ο Τζόνσον είπε ότι η νέα παραλλαγή κορονοϊού εξαπλώνεται με «απογοητευτική και ανησυχητική» ταχύτητα. «Καθώς σας μιλάω απόψε, τα νοσοκομεία μας βρίσκονται υπό τη μεγαλύτερη πίεση από τον ιό σε σχέση με οποιαδήποτε στιγμή από την έναρξη της πανδημίας», πρόσθεσε.

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού ήρθε μετά την αύξηση του επιπέδου συναγερμού του Ηνωμένου Βασιλείου από το επίπεδο 4 στο επίπεδο 5, το υψηλότερο δυνατό, για πρώτη φορά.

Σε μια έντονη προειδοποίηση, οι επικεφαλής ιατρικοί αξιωματικοί του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσαν ότι υπάρχει «ουσιαστικός κίνδυνος να κατακλυστεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε αρκετές περιοχές τις επόμενες 21 ημέρες» εάν δεν ληφθούν μέτρα.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον είχε νωρίτερα ανακοινώσει ότι ένα πανεθνικό λοκντάουν θα εισαχθεί στη χώρα από τα μεσάνυχτα, ενώ η κυβέρνηση της Ουαλίας ανακοίνωσε ότι όλα τα σχολεία και τα κολέγια θα εφαρμόζουν την τηλεκπαίδευση μέχρι τις 18 Ιανουαρίου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε 58.784 νέα κρούσματα κορονοϊού τη Δευτέρα, το υψηλότερο ημερήσιο σύνολο από την έναρξη της πανδημίας. Η Βουλή των Κοινοτήτων θα ανακληθεί για να ψηφίσει τους νέους νόμους για το λοκντάουν την προσεχή Τετάρτη.

Οι νέες δημοσκοπήσεις που δημοσίευσε η YouGov τη Δευτέρα έδειξαν ότι το 79% των Βρετανών υποστηρίζει ένα ακόμα λοκντάουν για το Ηνωμένο Βασίλειο, σε σύγκριση με το 16% που είναι αντίθετο σ'αυτό.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA