Οι υπουργοί και ο Ρούτε θα παραμείνουν ως υπηρεσιακοί στη θέση τους, μέχρι να σχηματιστεί ένας νέος κυβερνητικός συνασπισμός, καθώς οι εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τον Μάρτιο.
Ο Ρούτε είχε δηλώσει ότι είναι αντίθετος στη διάλυση του συνασπισμού, λέγοντας ότι η Ολλανδία χρειάζεται σταθερότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Όμως, τα άλλα κόμματα του συνασπισμού υποστήριζαν ότι είναι αναπόφευκτες οι πολιτικές συνέπειες που προκύπτουν από το σκάνδαλο για τα επιδόματα.
Το σκάνδαλο
Επιτροπή της Βουλής ανέφερε σε έκθεσή της τον Δεκέμβριο πως «παραβιάστηκαν θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου» όταν περίπου 26.000 γονείς κατηγορήθηκαν λανθασμένα για απάτη αναφορικά με το οικογενειακό επίδομα, από το 2013 έως το 2019, λόγω μικρών λαθών, όπως το ότι έλειπε μία υπογραφή από τα έγγραφα.
Οι αρχές διέκοψαν τα επιδόματα σε αυτούς τους γονείς ενώ κάποιοι από αυτούς υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν τα χρήματα που είχαν λάβει.
Την Πέμπτη ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Λόντεβικ Άσερ, υπέβαλλε την παραίτησή του λόγω του σκανδάλου.
Ο Άσερ ήταν υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων και Εργασίας της Ολλανδίας από το 2012 έως το 2017 και δήλωσε πως δεν ήθελε να πληγεί το κόμμα του- ενόψει εκλογών- από τη συζήτηση για τον ρόλο του στο σκάνδαλο.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.