Μενού
  • Α-
  • Α+

Το φεστιβάλ Kumbh Mela ή pitcher festival, ένα από τα πιο ιερά προσκυνήματα στον Ινδουισμό, διαρκεί μέχρι τον Απρίλιο και έρχεται κατά τη διάρκεια της χειρότερης πανδημίας της Ινδίας, με τον αριθμό-ρεκόρ των 168.912 μολύνσεων να αναφέρονται τη Δευτέρα.

Οι πιστοί συγκεντρώνονται στη βόρεια πόλη Haridwar στο κράτος Uttarakhand και κάνουν μια βουτιά στα νερά του Γάγγη, τα οποία πιστεύουν ότι θα τους απαλλάξουν από τις αμαρτίες τους και θα τους σώσουν από τον κύκλο της γέννησης και του θανάτου.

Ενώ οι αρχές έχουν καταστήσει υποχρεωτικά τα τεστ κορονοϊού για όσους εισέρχονται στην περιοχή, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δίνουν μάχη για να συγκρατήσουν τα πλήθη.

«Το πλήθος εδώ είναι τεράστιο και η αστυνομία απευθύνει συνεχώς εκκλήσεις προς τον κόσμο να κρατάει αποστάσεις», δήλωσε αξιωματούχος της αστυνομίας, ο οποίος πρόσθεσε πως «λόγω του τεράστιου πλήθους, δεν είναι πρακτικά δυνατό.»

Λίγοι φορούσαν μάσκες, καθώς έτρεχαν για μια βουτιά στα νερά σε μια μέρα που θεωρείται καλός οιωνός στο Ινδουιστικό ημερολόγιο.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά

Εν μέσω ανησυχιών ότι το Kumbh Mela θα μπορούσε να μετατραπεί σε εκδήλωση υπερμετάδοσης, ο επικεφαλής υπουργός του κράτους, Tirath Singh Rawat, την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι «η πίστη στο Θεό θα ξεπεράσει τον φόβο του ιού».

Οι επικριτές του Πρωθυπουργού Ναρέντα Μόντι και του Ινδουιστικού Εθνικιστικού Κόμματος λένε ότι το φεστιβάλ επιτρέπεται σε μια εποχή που τα κρούσματα εκτοξεύονται επειδή η κυβέρνηση δεν ήταν πρόθυμη να δυσαρεστήσει τους Ινδουιστές, που είναι οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές του κόμματος.

Συγκρίνουν την απάντηση της κυβέρνησης με εκείνη του περασμένου έτους, όταν οι Ινδοί μουσουλμάνοι αντιμετώπισαν αυξανόμενη ισλαμοφοβία μετά από κατηγορίες ότι μια αρχική αύξηση των λοιμώξεων συνδέθηκε με την τριήμερη συνάντηση μιας ισλαμικής ιεραποστολικής ομάδας στο Νέο Δελχί.

Ορισμένοι ηγέτες από το εθνικιστικό κόμμα και τα τηλεοπτικά κανάλια της Ινδίας, τα οποία έχουν ευνοήσει εδώ και καιρό τις ινδουιστικές εθνικιστικές πολιτικές της κυβέρνησης, χαρακτήρισαν τους μουσουλμάνους ως «τζιχαντιστές» και «υπερμεταδότες» τον Μάρτιο του 2020, όταν ο επταήμερος κυλιόμενος μέσος όρος των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα δεν ήταν ούτε 200 ημερησίως.

Η συγκεκριμένη κατηγορία προκάλεσε ένα κύμα βίας, μποϊκοτάζ επιχειρήσεων και ρητορική μίσους προς τους μουσουλμάνους, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 14% του πληθυσμού του 1,35 δισεκατομμυρίου της Ινδίας και είναι η μεγαλύτερη μειονοτική ομάδα στο έθνος της Ινδουιστικής πλειοψηφίας.

Η Ινδία ξεπερνά τη Βραζιλία

Με την εκρηκτική άνοδό της τις τελευταίες ημέρες, οι επιβεβαιωμένες μολύνσεις της Ινδίας ξεπέρασαν το σύνολο της Βραζιλίας τη Δευτέρα, καθιστώντας την πρώτη τη χειρότερη χώρα στον κόσμο σε κρούσματα.

Η Ινδία αντιπροσωπεύει τώρα μία στις έξι ημερήσιες λοιμώξεις παγκοσμίως, με επταήμερο κυλιόμενο μέσο όρο πάνω από 130.000 την ημέρα. Ο αριθμός των 904 νεκρών κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν ο υψηλότερος από τις 18 Οκτωβρίου, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό σε 170.179, σύμφωνα με στοιχεία τη Δευτέρα.

Η δυτική πόλη Μαχαράστρα, που φιλοξενεί την οικονομική πρωτεύουσα Βομβάη, έχει καταγράψει σχεδόν τις μισές από τις νέες μολύνσεις της χώρας τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι εξετάζουν ένα ευρύτερο λοκντάουν το Σαββατοκύριακο.