Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε μπελάδες φαίνεται πως βρίσκεται ο θεσμός της βασιλείας στην Ιαπωνία, καθώς ομάδα εμπειρογνωμόνων προσπαθεί να αντιμετωπίσει την έλλειψη αρσενικών κληρονόμων στον ιαπωνικό αυτοκρατορικό θρόνο.

Διαβάστε ακόμη: Ιαπωνία: Στον «αέρα» οι Ολυμπιακοί Αγώνες - Έντονη ανησυχία από την «έκρηξη» κρουσμάτων κορονοϊού

Πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι 4 στους 5 Ιάπωνες είναι υπέρ της ιδέας να ανεβαίνουν γυναίκες στον θρόνο. Η επίλυση της διαδοχικής κρίσης έχει γίνει επιτακτική λόγω της έλλειψης ανδρών στην παλαιότερη μοναρχία του κόσμου, αλλά και της παραίτησης - για λόγους υγείας - του αυτοκράτορα Ακιχίτο μετά από 30 χρόνια βασιλείας, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά από 200 και πλέον χρόνια.

Έχει όμως μόνο ένα παιδί, την 19χρονη πριγκίπισσα Άικο. Εάν εκείνη παντρευτεί έναν «κοινό θνητό» θα πρέπει να εγκαταλείψει την αυτοκρατορική οικογένεια και να γίνει ένας απλός πολίτης. Η Άικο δεν μπορεί να γίνει αυτοκράτειρα και ο γιος της να πάρει τα ηνία χωρίς αλλαγή του νόμου. Αυτό αφήνει δύο κληρονόμους: τον αδελφό του Ναρουχίτο, Φουμιχίτο, και τον ανιψιό του, τον πρίγκιπα Χισαχίτο, ο οποίος είναι και το μοναδικό άρρεν νέο μέλος της οικογένειας.

«Ουράνιος κυρίαρχος» ο αυτοκράτορας

Ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας (tennō, όπως είναι ο επίσημος τίτλος του στα ιαπωνικά, λέξη η οποία σημαίνει «ουράνιος κυρίαρχος»), είναι το «σύμβολο του κράτους και της ενότητας του λαού», αλλά και η ανώτατη αρχή της θρησκείας Σίντο. Η αντιπαράθεση σχετικά με τον γάμο της πριγκίπισσας Μάκο - της μεγαλύτερης κόρης του Φουμιχίτο, η οποία είναι η πρώτη στη διαδοχή για το θρόνο - έχει προσθέσει ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις. Σύμφωνα με νόμο του 1947, καμία γυναίκα μέλος της οικογένειας δεν μπορεί να γίνει βασίλισσα.

Αποκλείονται οι παντρεμένες

Πριν από πέντε χρόνια, ο αριθμός των μελών της ιαπωνικής αυτοκρατορικής οικογένειας ανερχόταν σε 23. Η αλλαγή στη σύνθεσή της οφείλεται όχι μόνο στον θάνατο των πιο ηλικιωμένων μελών της, αλλά και στον αποκλεισμό αρκετών γυναικών λόγω γάμου. Σε περίπτωση που παντρευτούν όλες οι πριγκίπισσες, ο Χισαχίτο θα είναι ο μόνος που θα κληθεί να αναλάβει το σύνολο των καθηκόντων και υποχρεώσεων του αυτοκρατορικού οίκου. Πολύ περισσότερο όταν ο ίδιος, αλλά κυρίως η μέλλουσα σύζυγός του, θα βρεθεί να αντιμετωπίσει την τεράστια πίεση και απαίτηση να φέρουν στον κόσμο ένα αρσενικό παιδί προκειμένου να συνεχισθεί η γραμμή της διαδοχής του οίκου. Μία πίεση που είχε βιώσει η Μασάκο, σύζυγος του Ναρουχίτο, που την έχει βυθίσει σε χρόνια κατάθλιψη. Η ίδια η αυτοκρατορική οικογένεια φαίνεται να τηρεί μία πιο προοδευτική θέση στο ζήτημα αυτό.

Ο Κρίστοφερ Χάρντινγκ, ανώτερος λέκτορας στην ασιατική ιστορία του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, είναι προσεκτικά αισιόδοξος δηλώνοντας: «ο Ναρουχίτο, που πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η σύζυγός του, η αυτοκράτειρα Μασάκο - πτυχιούχος του Χάρβαρντ και πρώην διπλωμάτης - θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια ήπια πρόκληση για τον συντηρητισμό που διαπερνά το Imperial Household Agency, το κυβερνητικό όργανο που επιβλέπει τη ζωή του παλατιού.

«Θα φυσήξει θεϊκός άνεμος»

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε αρνήθηκε να αναγνωρίσει τον επείγοντα χαρακτήρα του ζητήματος, λέγοντας στους εμπειρογνώμονες, σε μια κυβερνητική επιτροπή που συστάθηκε το 2016 να σχεδιάσει την παραίτηση του Ακίχιτο, ότι δεν θα χρειαστούν νομικές αλλαγές για άλλα 40 χρόνια, δεδομένου ότι έχει δύο άνδρες κληρονόμους, δηλώνοντας ότι «θεϊκός άνεμος» θα φυσούσε όταν θα χρειαζόταν. Η γέννησή του Χισαχίτο το 2006, έδωσε στην οικογένεια ανάσα για μια γενιά, αλλά εάν δεν υπάρξει γιος, μια αυτοκρατορική γραμμή χωρίς διακοπές, με παρελθόν 2.600 χρόνων, κινδυνεύει να αντιμετωπίσει υπαρξιακή κρίση.