Μενού
  • Α-
  • Α+

Γεωργιανοί ακτιβιστές για τα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ ματαίωσαν τις προγραμματισμένες για σήμερα, Δευτέρα (5/7), εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Pride στο Τμπιλίσι, έπειτα από συγκρούσεις ανάμεσα σε ομάδες ομοφοβικών πολιτών και την αστυνομία.

Διαβάστε ακόμη: Ουγγαρία: «Ο Ορμπαν τα έβαλε με τους γκέι για να κερδίσει τις εκλογές» - Τι λέει Ούγγρος κοινωνιολόγος στο Reader.gr

«Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και να διαδηλώσουμε σε δρόμους γεμάτους βίαιους ανθρώπους έτοιμους να επιτεθούν….», εξήγησαν με ανάρτηση στην σελίδα τους στο Facebook οι διοργανωτές.

Κατά τους ίδιους, τα γραφεία τους έγιναν στόχος επίθεσης. Νωρίτερα το πρωί, εκατοντάδες διαδηλωτές, αντίθετοι με την πορεία, διαμαρτυρήθηκαν κοντά στο κτίριο του Κοινοβουλίου στο Τμπιλίσι, την πρωτεύουσα της χώρας του Καυκάσου με τα συντηρητικά ήθη. 

Ορισμένοι επιτέθηκαν και στην αστυνομία ενώ χτύπησαν και δημοσιογράφους -σε πολλές περιοχές της πρωτεύουσας-, κατά τα στιγμιότυπα που μεταδόθηκαν από το δίκτυο Mtavari TV.

Εξάλλου, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Ιρακλί Γκαριμπατσβίλι είχε ταχθεί κατά της πραγματοποίησης της πορείας. «Η πραγματοποίηση μίας ονομαζόμενης Gay Pride δεν είναι κάτι λογικό, διότι δημιουργεί απειλή σύγκρουσης μεταξύ των πολιτών», είπε κατά την διάρκεια κυβερνητικής συνεδρίασης, υποστηρίζοντας ότι οι πορείες «δεν είναι αποδεκτές για μεγάλο μέρος της γεωργιανής κοινωνίας».

Οι δηλώσεις του καταγγέλθηκαν ως «επονείδιστες» από τους διοργανωτές της Gay Pride που καταδίκασαν τα λόγια του που ενθαρρύνουν την ομοφοβία και την ανικανότητα της κυβέρνησης να υπερασπισθεί τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι διοργανωτές της πορείας είχαν θεωρήσει ότι η πραγματοποίησή της θα έδειχνε ότι η γεωργιανή κοινωνία έχει αρχίσει να αλλάζει. Αν και αρκετές τέτοιες πορείες έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στην Γεωργία, η χώρα παραμένει βαθιά συντηρητική και προσκολλημένη στην ορθόδοξη εκκλησία. Άλλωστε, η ορθόδοξη εκκλησία είχε καλέσει σε δημόσια προσευχή κατά της Gay Pride σήμερα το απόγευμα.

Την περασμένη εβδομάδα, πάντως, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ακόμη 16 χώρες είχαν ζητήσει από την γεωργιανή κυβέρνηση να διασφαλίσει «το δικαίωμα ειρηνικής συνάθροισης όλων των πολιτών στην Γεωργία χωρίς εξαιρέσεις».