Μενού
  • Α-
  • Α+

Μπορεί ότι διαβάσετε στη συνέχεια να θυμίζει κάτι από σενάριο χολιγουντιανής ταινίας δράσης αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινά, συνέβησαν στην Ελβετία και είχε σαν πρωταγωνιστές έξι κακοποιούς οι οποίοι έπιασαν ομήρους τα μέλη μιας ολόκληρης οικογένειας στο ελβετικό καντόνι Ζιρά. Στόχος τους να κλέψουν χρυσό προτού τραπούν τελικά σε φυγή στη Γαλλία, με τις αρχές να στήσουν οδοφράγματα για να τους συλλάβουν και έναν τελωνειακό να τραυματίζεται, ανέφεραν σήμερα οι ελβετικές αρχές και μέσα ενημέρωσης.

Η ομηρεία ξεκίνησε το βράδυ Τετάρτης στο σπίτι του διευθυντή μιας εταιρείας ρολογιών στο χωριό Μπασκούρ, λίγα χιλιόμετρα από τα γαλλικά σύνορα. Υπό την απειλή πυροβόλων όπλων, ο διευθυντής και η οικογένειά του εξωθήθηκαν να πάνε στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας που διοικεί ο πατέρας της οικογένειας. Στη συνέχεια, οι δράστες επέστρεψαν στο σπίτι των θυμάτων για να κλέψουν πολύτιμα υλικά που προορίζονταν για την παραγωγή ρολογιών, γράφει η εφημερίδα Le Matin.

Καθ' όλη τη διάρκεια της ομηρείας, τα μέλη της οικογένειας κρατούνταν σε ένα αυτοκίνητο μέσα σε ένα πάρκινγκ έξω από την εταιρεία, μετέδωσε το ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων ATS. Η ποσότητα του κλεμμένου χρυσού μένει να προσδιοριστεί, σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές. Το καντόνι Ζιρά είναι η καρδιά της παραγωγής ρολογιών της Ελβετίας. Τα πολύτιμα υλικά που χρησιμοποιούνται συχνά για την κατασκευή των πιο όμορφων ρολογιών καθιστούν αυτά τα εργαστήρια κύριους στόχους κλεφτών.

Στη συνέχεια οι δράστες τράπηκαν σε φυγή, έχοντας μαζί τους ομήρους, χρησιμοποιώντας τρία οχήματα. Ο διευθυντής και η οικογένειά του -σοκαρισμένοι αλλά χωρίς να τραυματιστούν- τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι, όπως και το όχημά τους, σε ένα δάσος κοντά στο Μπουρινιόν, κοντά στα σύνορα με την Γαλλία στο διαμέρισμα του Άνω Ρήνου.

Πολύ γρήγορα κινητοποιήθηκαν η καντονιακή αστυνομία και τα ελβετικά τελωνεία (AFD), δήλωσε ο εισαγγελέας Νικολά Τεριγιά. Η AFD έστησε οδοφράγματα στη Λουσέλ, στα σύνορα και, σύμφωνα με την εφημερίδα, για να εμποδίσει τη διέλευση των δύο οχημάτων που χρησιμοποίησαν οι δράστες για να διαφύγουν. Ένας Ελβετός τελωνειακός τραυματίστηκε στο πόδι από την καταδίωξη. Τα δύο οχήματα βρέθηκαν αργότερα καμένα στην περιοχή Μπελφόρ, όπως και ένα υποπολυβόλο τύπου Heckler & Koch τύπου MP-5, σύμφωνα με την εφημερίδα.