Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον τόνισε την Τετάρτη πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί μετά το σάλο που έχει ξεσπάσει για τα κορονοπάρτι στη Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω lockdown τον Μάιο του 2020 και δεσμεύτηκε πως θα συνεχίσει τη δουλειά του.

Διαβάστε ακόμη: Βρετανία: Πιθανή δολοφονία αγοριού 5 χρονών - Υπό κράτηση γυναίκα που γνώριζε το παιδί

«Δεν το αρνούμαι, και για διάφορους λόγους, πολλοί θέλουν να φύγω από τη μέση, αλλά ο λόγος για τον οποίο (ο Στάρμερ) θέλει να φύγω από τη μέση είναι διότι γνωρίζει πως μπορεί κανείς να εμπιστευθεί αυτή την κυβέρνηση ότι θα τα καταφέρει», δήλωσε ο Τζόνσον, προκαλώντας επευφημίες μεταξύ των Συντηρητικών βουλευτών.«Πήραμε τις σκληρές αποφάσεις, λάβαμε τις σωστές αποφάσεις σε σημαντικά ζητήματα και συγκεκριμένα συνεχίζω αυτή τη δουλειά».

Η ανώτερη δημόσια υπάλληλος Σου Γκρέι ανέλαβε να διερευνήσει τις ακριβείς συνθήκες μέσα στις οποίες πραγματοποιήθηκαν τα αμφιλεγόμενα πάρτι στην πρωθυπουργική κατοικία εν μέσω lockdown, το εάν και κατά πόσο έχουν λάβει χώρα παραβιάσεις, και το εάν προκύπτουν ευθύνες και σε βάρος ποιων ακριβώς προσώπων.

«Partygate»: Απαντήσεις σε πέντε ερωτήματα 

Η έκθεση αναμένεται να δώσει απαντήσεις σε μια σειρά από πέντε βασικά ερωτήματα, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά του ο Guardian:

  1. Είχε ο ίδιος ο Μπόρις Τζόνσον άμεση εμπλοκή στα εν λόγω πάρτι και ποια ακριβώς ήταν αυτή η εμπλοκή;
  2. Υπάρχει πια μια παγιωμένη «κουλτούρα» πάρτι και κατανάλωσης αλκοόλ στη Ντάουνινγκ Στριτ («boozy work culture») και ποιος ευθύνεται για την παγίωση της εν λόγω «κουλτούρας»;
  3. Ποιοι είναι οι κορυφαίοι δημόσιοι υπάλληλοι και οι πρωθυπουργικοί σύμβουλοι που φέρουν ευθύνες για τη μέχρι τώρα εξέλιξη των πραγμάτων;
  4. Υπάρχουν άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης που να εμπλέκονται;
  5. Μήπως έχουν γίνει και άλλα πάρτι, όπως καταγγέλλεται, όχι μόνο στο πρωθυπουργικό γραφείο αλλά και στο πρωθυπουργικό διαμέρισμα;

Οι βουλευτές των Τόρις θα κληθούν στο σύνολό τους να κρίνουν το πολιτικό μέλλον του Μπόρις Τζόνσον στο πλαίσιο μυστικής ψηφοφορίας. Εάν πάνω από το 50% αυτών (180 άτομα) τον στηρίξουν, τότε ο Τζόνσον θα παραμείνει στη θέση του για τουλάχιστον ακόμη έναν χρόνο. Εάν το 50% αντιθέτως τον καταψηφίσει, τότε ξεκινά η διαδικασία της αντικατάστασής του μέσα από την εκλογή νέου κομματικού ηγέτη. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.