Μενού
  • Α-
  • Α+

Εδώ και τέσσερις ημέρες μαίνεται η οργισμένη διαδήλωση αντιεμβολιαστών έξω από την βουλή της Νέας Ζηλανδίας. Οι διαδηλωτές που συνήλθαν σε διαμαρτυρία για την υποχρεωτικότητα των εμβολίων και τα σκληρά περιοριστικά μέτρα επιμένουν, ακόμα και μετά από αθρόες συλλήψεις.

Διαβάστε επίσης: Αντονι Μπλίνκεν: Μια ρωσική εισβολή ίσως ξεκινήσει ακόμη και μέσα στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Πλήθος αντιεμβολιαστών έχει συγκεντρωθεί εδώ και μέρες έξω από το κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας, με μεγάλους αριθμούς διαδηλωτών να παραμένουν, ακόμα και μετά από το κύμα συλλήψεων χθες, την Πέμπτη 10/1. Οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν σε περισσότερες από 120 προσαγωγές συμμετεχόντων, καθώς η παρατεταμένη παρουσία τους άρχισε να εγείρει ανησυχίες για την δημόσια υγεία. 

 Είναι σοβαροί οι φόβοι πως το πλήθος αντιεμβολιαστών που δεν φέρουν καν προστατευτικές μάσκες, ενώ τρώνε από υπαίθριους πωλητές και συναναστρέφονται χωρίς καμία ασφαλή απόσταση μπορεί να μετατραπεί σε πυρήνα υπερμετάδοσης του κορονοϊού. Οι ίδιοι πάντως δηλώνουν αμετανόητοι και αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.

«Είμαι εδώ γιατί πιστεύω πως οι Νεοζηλανδοί πολίτες και εργοδότες πρέπει να επιλέγουν ελεύθερα και να μην υφίστανται συνέπειες αν δεν τηρούν τα μέτρα», δηλώνει μία συμμετέχοντας, ενώ άλλοι δεν είναι τόσο φιλικοί απέναντι στον τύπο: «Τσακιστείτε φύγετε» φωνάζει μία γυναίκα από το πλήθος στον ρεπόρτερ. Υπάρχουν φυσικά και αυτοί που προκρίνουν την μη τήρηση των μέτρων πάνω από οτιδήποτε. «Τον χώρισα των άντρα μου, έκανε την ενισχυτική δόση σήμερα και δεν θέλω καμία σχέση μαζί του. Είμαι σίγουρη ότι θα τον σκοτώσει», δηλώνει μία γυναίκα στις κάμερες.

Όλα αυτά συμβαίνουν εν μέσω μίας κρίσιμης περιόδου για τη Νέα Ζηλανδία, αφού ο μέσος όρος νέων κρουσμάτων στη χώρα έχει υπερδιπλασιαστεί από τα τέλη του Ιανουαρίου έως και σήμερα, με την ενισχυτική δόση του εμβολίου να προτείνεται από τους ειδικούς ως η πλέον αποτελεσματική προστασία ενάντια στην μετάλλαξη Όμικρον.