Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν δήλωσε σήμερα, Τετάρτη (6/4), ότι είχε εκτενή συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και του ζήτησε να ανακοινώσει άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. Ο Ορμπάν είπε ότι προσκάλεσε τον Πούτιν για συνομιλίες στην Ουγγαρία με τον Ουκρανό πρόεδρο και με τον Γάλλο πρόεδρο καθώς και με τον Γερμανό καγκελάριο. Οπως ανέφερε, η ανταπόκριση του Πούτιν ήταν «θετική», αλλά ότι ο Ρώσος ηγέτης δήλωσε ότι τέτοιες συνομιλίες θα προϋποθέτουν όρους.

«Πρότεινα στον πρόεδρο Πούτιν να ανακοινώσει αμέσως κατάπαυση του πυρός», τόνισε ο Ούγγρος πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι ο Πούτιν ήταν αυτός που επικοινώνησε μαζί του. Την επικοινωνία των δύο ηγετών μετέδωσε και το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, σε τηλεγράφημα που αναμετάδωσε το πρακτορείο Reuters. Ο Ορμπάν, ένας συντηρητικός εθνικιστής και ένας από τους λίγους Ευρωπαίους ηγέτες που διατηρεί καλές σχέσεις με τον Πούτιν, σημείωσε ότι οι συνομιλίες που πρότεινε στη Βουδαπέστη θα πρέπει να επικεντρωθούν στην άμεση κατάπαυση του πυρός, καθώς και σε ειρηνευτικές συνομιλίες που θα διαρκέσουν περισσότερο.

«Η ανταπόκριση ήταν θετική, αλλά ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι αυτό θα έχει όρους. Δεν μπορώ να διαπραγματευτώ για να εκπληρώσω αυτούς τους όρους - θα πρέπει να συμφωνήσουν αυτός και ο Ουκρανός πρόεδρος». Ο Ορμπάν, ο οποίος κέρδισε μια τέταρτη συνεχή θητεία στις εκλογές της Κυριακής, καταδίκασε και πάλι τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, λέγοντας ότι ισοδυναμεί με «επιθετικότητα». «Αυτός είναι ένας πόλεμος που ξεκίνησαν οι Ρώσοι, επιτέθηκαν στην Ουκρανία και είναι μια επίθεση, αυτή είναι η κοινή στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η Ουγγαρία συμμερίζεται αυτή τη θέση».

Ωστόσο, ο Ορμπάν, υπό τον οποίο η Ουγγαρία έχει χτίσει στενούς επιχειρηματικούς δεσμούς με τη Ρωσία του Πούτιν, έχει αντιταχθεί σε οποιεσδήποτε κυρώσεις της ΕΕ σε ρωσικές αποστολές πετρελαίου και φυσικού αερίου ή δυτικών αποστολών όπλων μέσω ουγγρικού εδάφους στην Ουκρανία. Παράλληλα ο Ούγγρος πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η Ουγγαρία πρέπει να ενισχύσει τη συμμαχία της με την Πολωνία καθώς είναι μια στρατηγική συμμαχία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πειθαρχική διαδικασία που επισημάνθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τρίτη, ο Ορμπάν είπε ότι η Βουδαπέστη θα περιμένει να δει την επιστολή της ΕΕ, αλλά «δεν θα υποχωρήσει» στην πίεση για να υποστηρίξει την επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας σε αποστολές πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς αυτό είναι μια «κόκκινη γραμμή» για την Ουγγαρία. Η Ουγγαρία δεν θα είχε καμία δυσκολία να πληρώσει σε ρούβλια για αποστολές φυσικού αερίου από τη Ρωσία και αν η Μόσχα το ζητήσει στη Βουδαπέστη θα το κάνει.