Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας (SBU) δημοσιοποίησαν σήμερα, Δευτέρα (18/4), ένα βίντεο του Ουκρανού βουλευτή και επιχειρηματία Βίκτορ Μεντβεντσούκ, ενός προσώπου από το στενό περιβάλλον του Βλαντίμιρ Πούτιν που συνελήφθη πρόσφατα, ο οποίος ζητά να τον ανταλλάξουν με στρατιώτες και αμάχους από την πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης.

Διαβάστε ακόμη: Azovstal: Πρώτα οι Ναζί, τώρα οι Ρώσοι - Το εμβληματικό εργοστάσιο στη Μαριούπολη που έγινε σύμβολο του αγώνα

«Θέλω να απευθυνθώ στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με το αίτημα να με ανταλλάξουν από την ουκρανική πλευρά με τους υπερασπιστές της Μαριούπολης και των κατοίκων της», δήλωσε ο Μεντβεντσούκ σε αυτό το σύντομο βίντεο που δεν φέρει ημερομηνία, στο οποίο είναι ντυμένος με μαύρα ρούχα και κάθεται σε ένα τραπέζι.

Την ίδια ώρα, δύο Βρετανοί μαχητές που έχουν αιχμαλωτιστεί στην Ουκρανία από ρωσικές δυνάμεις εμφανίστηκαν στη ρωσική κρατική τηλεόραση σήμερα και ζήτησαν να τους ανταλλάξουν με τον Βίκτορ Μεντβεντσούκ. Οι δύο Βρετανοί ζήτησαν από τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να τους βοηθήσει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση από την Ουκρανία του φιλορώσου πολιτικού Βίκτορ Μεντβεντσούκ, ο οποίος εμφανίστηκε επίσης σε βίντεο που μεταδόθηκε περίπου την ίδια ώρα σήμερα από την ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας SBU στο οποίο ζητά και ο ίδιος να τον ανταλλάξουν.

Ο Μεντβεντσούκ, στην έκκλησή του προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζήτησε να τον ανταλλάξουν με τους υπερασπιστές της ουκρανικής πόλης της Μαριούπολης και των όποιων αμάχων επιτρέπεται να αποχωρήσουν. «Θέλω να απευθυνθώ στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με το αίτημα να με ανταλλάξουν από την ουκρανική πλευρά με τους υπερασπιστές της Μαριούπολης και των κατοίκων της», δήλωσε ο Μεντβεντσούκ σε αυτό το σύντομο βίντεο που δεν φέρει ημερομηνία, στο οποίο είναι ντυμένος με μαύρα ρούχα και κάθεται σε ένα τραπέζι.

Οι δύο Βρετανοί, οι Σον Πίνερ και Άιντεν Άσλιν, πολέμησαν με την ουκρανική πλευρά στη Μαριούπολη, που είναι σχεδόν τώρα ολόκληρη υπό ρωσικό έλεγχο. Δεν ήταν σαφές πόσο ελεύθερα μπορούσαν να εκφραστούν οι δύο άνδρες. Και οι δύο μίλησαν ύστερα από υπόδειξη ενός άγνωστου άνδρα. Το βίντεο μεταδόθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24. Ο άγνωστος άνδρας που εμφανίστηκε στη ρωσική κρατική τηλεόραση έδειχνε στους δύο Βρετανούς ένα βίντεο στο κινητό του τηλέφωνο με τη σύζυγο του Μεντβεντσούκ, την Οξάνα, να απευθύνει έκκληση το Σαββατοκύριακο για την ανταλλαγή του με τους δύο Βρετανούς.

Τρεις ημέρες αφού η Ρωσία μετακίνησε τις δυνάμεις της και εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η Ουκρανία είπε ότι ο Μεντβεντσούκ είχε διαφύγει από την κατ’ οίκον κράτησή του. Τον Μάιο του 2021 είχε τεθεί σε κατ’ οίκον κράτηση και τον κατηγόρησαν για εσχάτη προδοσία και αργότερα ότι βοήθησε τρομοκράτες. Ο φιλορώσος Μεντβεντσούκ, που λέει ότι ο Πούτιν είναι νονός της κόρης του, έχει αρνηθεί τις κατηγορίες.

«Καταλαβαίνω την κατάσταση», δήλωσε ο Πίνερ, που φαινόταν κουρασμένος και νευρικός, αφού του έδειξαν το βίντεο. «Θα ήθελα να κάνω έκκληση στην κυβέρνηση να με στείλει πίσω στην πατρίδα, θα ήθελα να δω και πάλι τη σύζυγό μου», δήλωσε. Ο Πίνερ απηύθυνε άμεση έκκληση στον Τζόνσον εξ ονόματος του ιδίου και του Άσλιν. «Θέλουμε να ανταλλάξετε εμένα και τον Άιντεν Άσλιν με τον κ. Μεντβεντσούκ. Προφανώς, θα εκτιμούσα ιδιαίτερα τη βοήθεια σας σε αυτό το ζήτημα», είπε, προσθέτοντας ότι μιλά λίγα ρωσικά και του συμπεριφέρθηκαν καλά.

Ο άγνωστος άνδρας φάνηκε τότε να μιλά στον Άσλιν, ο οποίος ήταν καθισμένος σε μία καρέκλα φορώντας μια μπλούζα με το έμβλημα του ουκρανικού ακροδεξιού τάγματος Αζόφ. «Νομίζω ότι ο Μπόρις χρειάζεται να ακούσει αυτό που είπε η Οξάνα (η σύζυγος του Μεντβεντσούκ)», δήλωσε ο Άσλιν, που επίσης φάνηκε νευρικός. «Εάν ο Μπόρις Τζόνσον πράγματι ενδιαφέρεται για τους Βρετανούς πολίτες, όπως λέει, τότε θα βοηθήσει».