Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που η Gazprom προσπαθεί να... δικαιολογήσει την πλήρη διακοπή παροχής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη από το Σάββατο (3/9) με την πρόφαση της νέας βλάβης στον αγωγό Nord Stream 1, ο κόσμος αγωνιά για το πού μπορεί να θα φτάσουν οι τιμές μέσα στα επόμενα 24ωρα. Η Κομισιόν και η G7 αποφάσισαν να προχωρήσουν στη δική τους αντεπίθεση με την επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου αντίστοιχα και πλέον οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να λάβουν τις πιο κρίσιμες αποφάσεις τους για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Διαβάστε ακόμη: Φυσικό αέριο: Η Gazprom διέκοψε εντελώς τη ροή στο Nord Stream προς την Ευρώπη

Και ενώ η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη έχει συμπαρασύρει και τιμές του ηλεκτρισμού, οι ενεργειακές ελλείψεις που παρατηρούνται, έχουν αναδείξει την ενεργειακή ανασφάλεια που επικρατεί σε πολλές χώρες, αλλά και την αναγκαία απεξάρτηση από τις ρωσικές εισαγωγές. Ενδεικτικό ως προς αυτό είναι δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο oι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν διαθέσει περίπου 280 δισεκατομμύρια ευρώ για να μετριάσουν τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, και με βάση στοιχεία του Ινστιτούτου Bruegel, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση, καθώς έχει διαθέσει το υψηλότερο (ως ποσοστό του ΑΕΠ) ποσό μέχρι τώρα μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνολικά δηλαδή 6,8 δισ. ευρώ (το 3,7% του ΑΕΠ), ενώ ακολουθεί η Ιταλία με 2,8% (49,5 δισ. ευρώ) και η Γερμανία με 1,7% του ΑΕΠ (60 δισ. ευρώ).

Η ενεργειακή κρίση απειλεί εκ νέου να αποσταθεροποιήσει την Ευρώπη, η οποία καλείται για ακόμη μια φορά να σταθεί στο ύψος της, δείχνοντας πυγμή και αποφασιστικότητα, ώστε να αντιμετωπίσει τον πιο βαρύ χειμώνα στη σύγχρονη ιστορία της. Την ίδια ώρα, η πρώτη αντίδραση στον εκβιασμό του Βλαντίμιρ Πούτιν, ήρθε από την Γερμανία με τη δήλωση:« Είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για τη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου».

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Συγκεκριμένα, ο ρυθμιστής του γερμανικού δικτύου ρεύματος ανακοίνωσε ότι η Γερμανία είναι πλέον καλύτερα προετοιμασμένοι για τη διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου, προτρέποντας όμως τους πολίτες και τις εταιρείες να μειώσουν την κατανάλωση. Όλα αυτά μετά την ανακοίνωση της Gazprom ότι ο Nord Stream 1 θα παραμείνει κλειστός μέχρι νεωτέρας. «Λαμβάνοντας υπόψη τη ρωσική απόφαση να μην επιτρέψει προς το παρόν τη ροή φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1, οι τερματικοί σταθμοί LNF, τα σχετικά επίπεδα αποθήκευσης και οι σημαντικές απαιτήσεις εξοικονόμησες γίνονται όλο και πιο σημαντικά», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter, ο πρόεδρος της Bundesnetzagentur, Κλάους Μίλερ. «Είναι καλό που η Γερμανία είναι πλέον καλύτερα προετοιμασμένη, αλλά τώρα εξαρτάται από όλους», υπογράμμισε.

Οι... δικαιολογίες από τη Gazprom

Με τα παραπάνω δεδομένα, η Gazprom εξέδωσε ανακοίνωση που υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια η τουρμπίνα του αγωγού και δεν δίνεται κανένα χρονοδιάγραμμα ως προς το πότε θα μπορέσει να αποκαταστήσει τη λειτουργία του αγωγού του. Τα ίδια προβλήματα - διαρροές πετρελαίου - έχουν επίσης εντοπιστεί σε τρεις άλλες τουρμπίνες του NSP1, αναφέρει η εταιρεία, ενώ αναφέρει πως αυτές οι βλάβες μπορούν να διορθωθούν μόνο σε ένα εργοστάσιο στον Καναδά! Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ δήλωσε ότι οι εργοστασιακές επισκευές των στροβίλων του Nord Stream δεν είναι δυνατές λόγω των κυρώσεων: «Η Siemens δεν έχει επί του παρόντος πρακτικά καμία δυνατότητα να παρέχει τακτικές επισκευές των μονάδων άντλησης αερίου. Απλώς δεν υπάρχει χώρος για τη Siemens να κάνει αυτή τη δουλειά». «Μέχρι να διορθωθούν οι βλάβες στον εξοπλισμό, η μεταφορά φυσικού αερίου στον αγωγό Nord Stream έχει σταματήσει εντελώς», δήλωσε η Gazprom.

«Κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης στη μονάδα συμπιεστή αερίου Trent 60 (GCU N24) της Portovaya CS, που πραγματοποιήθηκαν από κοινού με εκπροσώπους της Siemens, εντοπίσαμε διαρροή λαδιού με πρόσμιξη στεγανωτικού μείγματος στους συνδέσμους των ακροδεκτών συνδέσεων των καλωδιακών γραμμών των αισθητήρων ταχύτητας του ρότορα χαμηλής και ενδιάμεσης πίεσης. Εντοπίστηκε λάδι στον σύνδεσμο καλωδίου της πλάκας σύνδεσης BPE2, η οποία αποτελεί μέρος του κινητήρα. Εντοπίστηκε επίσης πετρέλαιο στην περιοχή της καλωδιακής γραμμής στο εξωτερικό κουτί ακροδεκτών του συστήματος αυτόματου ελέγχου του GCU εκτός του περιβλήματος θορύβου και θερμομόνωσης. Η πράξη ανίχνευσης διαρροής πετρελαίου υπογράφηκε επίσης από εκπροσώπους της Siemens», ανακοίνωσε η Gazprom. Η Gazprom δημοσίευσε μια φωτογραφία στο κανάλι της στο Telegram από «...μία από τις εντοπισμένες διαρροές στο GPA #24 της Portovaya CS».

Η ρωσική εταιρεία ενημερώνει: «Λάβαμε προειδοποίηση από την Rostekhnadzor της Ρωσίας ότι οι βλάβες και οι ζημιές που εντοπίστηκαν δεν επιτρέπουν τη διασφάλιση της ασφαλούς λειτουργίας του κινητήρα αεριοστροβίλου χωρίς ατυχήματα. Στο πλαίσιο αυτό, είναι αναγκαίο να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και να ανασταλεί η περαιτέρω λειτουργία της μονάδας συμπιεστή φυσικού αερίου Trent 60 λόγω των σοβαρών παραβάσεων που διαπιστώθηκαν».

«Παρόμοιες διαρροές λαδιού είχαν εντοπιστεί προηγουμένως σε μονάδες GCU με κινητήρες #075, #076, #120, οι οποίες είχαν υποβληθεί σε εργοστασιακή επισκευή και τώρα βρίσκονταν σε κατάσταση αναγκαστικής διακοπής λειτουργίας. Σύμφωνα με τη Siemens, οι κινητήρες αυτοί μπορούν να επισκευαστούν πλήρως μόνο από μια εξειδικευμένη μονάδα επισκευής», ανέφερε επίσης η Gazprom. «Επιστολή σχετικά με τα διαπιστωμένα ελαττώματα της μονάδας Trent 60 και την ανάγκη επιδιόρθωσής τους εστάλη στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Siemens Energy AG, Κρίστιαν Μπράς», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η G7... προκάλεσε τη Μόσχα

Νωρίτερα, οι υπουργοί Οικονομικών της G7, της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών παγκοσμίως, είχαν αποφασίσει να εφαρμόσουν «επειγόντως» ένα ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου και των προϊόντων πετρελαίου, και ενθαρρύνουν έναν «ευρύ συνασπισμό» χωρών να μετέχει σε αυτό, όπως επιβεβαιώνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους που εξέδωσαν. «Το ανώτατο όριο της τιμής θα οριστεί σε ένα επίπεδο που θα βασίζεται σε μια σειρά τεχνικών δεδομένων και θα αποφασιστεί από το σύνολο του συνασπισμού πριν από την εφαρμογή του», γράφουν οι επτά χώρες στη δήλωση αυτή, διαβεβαιώνοντας ότι οι μελλοντικές τιμές «θα ανακοινωθούν δημόσια με σαφή και διαφανή τρόπο». «Στόχος μας είναι να ευθυγραμμίσουμε την εφαρμογή με το χρονοδιάγραμμα των σχετικών μέτρων εντός του έκτου πακέτου των κυρώσεων της ΕΕ», προσθέτουν.

«Να πλήξουμε τη Μόσχα»

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν δήλωσε σήμερα ότι ένα ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο, θα βοηθήσει στην καταπολέμηση του πληθωρισμού ενώ παράλληλα θα πλήξει την ικανότητα της Μόσχας να χρηματοδοτεί τον πόλεμό της στην Ουκρανία. Το πλαφόν συμβάλλει στην επίτευξη «των διττών μας στόχων, ασκώντας πίεση για τη μείωση των παγκόσμιων τιμών ενέργειας και στερώντας παράλληλα από τον Πούτιν τα έσοδα για να χρηματοδοτεί τον βάναυσο πόλεμό του στην Ουκρανία», αναφέρει η Γέλεν σε ανακοίνωση.

Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Σουνίτσι Σουζούκι χαιρέτισε τη συμφωνία και ζήτησε την ταχεία εφαρμογή της απόφασης αυτής. Ο Σουζούκι είπε στους δημοσιογράφους ότι το πλαφόν θα συντείνει στην άμβλυνση των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας και του πληθωρισμού.

«Τέλος το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη»

Ολα αυτά προκάλεσαν βέβαια και την άμεση αντίδραση του Κρεμλίνου. «Πιστεύω ακράδαντα ότι έχει έρθει η ώρα για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο που εισάγεται μέσω αγωγών στην Ευρώπη», είχε τονίσει η επκεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο του συνεδρίου των συντηρητικών Γερμανών βουλευτών στο Μούρναου. Αντιδρώντας στα σχόλιά αυτά, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, έγραψε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram: «Απλώς δεν θα υπάρξει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη».

Η αντεπίθεση της Κομισιόν

Με το «φάντασμα» της ενεργειακής κρίσης να πλανάται πάνω από την Ευρώπη, η Ε.Ε από πλευράς της έψαχνε τρόπους να τιθασεύσει τις τιμές της ενέργειας που εκτοξεύονται καθημερινά, αλλά και να... αντεπιτεθεί στη Μόσχα. Όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη (1/9) από Ευρωπαίο αξιωματούχο, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα παρουσιάσει τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο που προορίζεται για ηλεκτροπαραγωγή σε ομιλία της στις 14 Σεπτεμβρίου.

«Η φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρός μας, θα το παρουσιάσει με περισσότερες λεπτομέρειες στις 14 Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο Μέχτιλντ Βέρσντέρφερ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της υπηρεσίας ενέργειας της Κομισιόν στη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.Θα έχει προηγηθεί η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις 9 Σεπτεμβρίου με επίκεντρο το ζήτημα των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας, σε μία προσπάθεια να υπάρξει κοινή λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Και η αντίδραση της Ρωσίας

Από την πλευρά της η Ρωσία, διά στόματος του αναπληρωτή πρωθυπουργού Αλεξάντερ Νόβακ, ανακοίνωσε πως όποια χώρα επιβάλλει πλαφόν στις τιμές της ενέργειας, δεν θα έχει πλέον πρόσβαση στο ρωσικό αέριο. «Όσον αφορά το πλαφόν στις τιμές. Αν επιβάλουν πλαφόν, εμείς απλά σε τέτοιες εταιρείες ή χώρες που θα επιβάλουν περιορισμούς, δεν θα τους προμηθεύσουμε με πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου, επειδή δεν θα εργαστούμε μη ανταγωνιστικά», τόνισε ο Νόβακ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA