Μενού
  • Α-
  • Α+

Εδώ που έχουμε φτάσει, με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση, αυτό που όλοι ήλπιζαν ήταν ο επερχόμενος χειμώνας να είναι όσο το δυνατόν πιο «μαλακός» προκειμένου να μην χρειαστεί να ανάψουμε καλοριφέρ όσο τις προηγούμενες χρονιές. Το καιρικό φαινόμενο που ακούει στο όνομα «La Nina» φαίνεται πως έχει διαφορετική άποψη, καθώς, όπως λένε οι επιστήμονες, όχι μόνο θα φέρει τον χειμώνα στην Ευρώπη πιο γρήγορα αλλά και αυτός θα φέρει μαζί του ψυχρότατες αέριες μάζες που θα κάνουν τον υδράργυρο να κατρακυλήσει σε χαμηλά επίπεδα και τη θέρμανση να είναι απαραίτητη.

Το Forecast Weather δημοσίευσε στο επιστημονικό περιοδικό στο Severe Weather Europe ένα άρθρο σύμφωνα με το οποίο για τρίτη χρονιά στο βόρειο ημισφαίριο (όπου βρίσκεται και η Ελλάδα) του πλανήτη θα επικρατήσει το φαινόμενο «La Nina» αντί του γνωστού σε όλους μας «El Nino». Τι λέει το συγκεκριμένο άρθρο; Ουσιαστικά πως για τρίτη διαδοχική χρονιά (κάτι πολύ σπάνιο που έχει συμβεί μόλις τρεις φορές στο παρελθόν), ο Ειρηνικός Ωκεανός θα στείλεις προς τα μέρη μας την ψυχρή φάση «La Nina». Οι φάσεις αυτές στην τροπική ζώνη του Ειρηνικού Ωκεανού επηρεάζουν σημαντικά τη διάταξη της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας στις τροπικές περιοχές αυξάνοντας ή μειώνοντας αντίστοιχα τις βροχοπτώσεις. Επιπλέον, συμβάλλουν στην εξέλιξη του καιρού παγκοσμίως καθώς ασκούν ισχυρή επιρροή στη ροή των αεροχειμμάρων, που καθορίζουν τα πρότυπα συστήματα υψηλών ή χαμηλών πιέσεων που θα κυριαρχήσουν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Αυτό που ουσιαστικά κάνει η «La Nina» είναι η ανάπτυξη ενός ισχυρού συστήματος υψηλών πιέσεων πάνω από τον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό και η παράλληλη επικράτηση δύο συστημάτων χαμηλών πιέσεων πάνω από τον Καναδά και την νοτιοδυτική Ευρώπη. Με ακόμα πιο απλά λόγια η «La Nina» είναι αυτή που επηρεάζει τη ροή του αεροχειμμάρου (ισχυρό ρεύμα μεγάλης κλίμακας που βρίσκεται σε υψόμετρο 8 έως 11 χιλιομέτρων στην ατμόσφαιρα) με αποτέλεσμα να στέλνει ψυχρές θερμοκρασίες στο βόρειο ημισφαίριο και θερμότερες στο νότιο ημισφαίριο.

H πρώτη εκτίμηση για τον φετινό χειμώνα

Τώρα αν διαβάσατε όλα τα παραπάνω και περιμένετε χιόνια και βροχές, μάλλον θα απογοητευτείτε καθώς και τα δύο μαθηματικά μοντέλα πρόγνωσης του καιρού (το Ευρωπαϊκό και το Αμερικάνικο) συγκλίνουν στο ότι θα υπάρχουν βροχές στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης αλλά όχι και χιόνια τα οποία είναι λιγότερα του αναμενόμενου. Εκεί που διαφωνούν τα δυο μοντέλα είναι στην ένταση του κρύου καθώς το Ευρωπαϊκό μοντέλο προβλέπει τσουχτερό κρύο, ενώ το Αμερικάνικο προβλέπει πιο υψηλές θερμοκρασίες.

«Θα μπορούσε η έκρηξη του ηφαιστείου Hunga Tonga να αλλάξει τον καιρό του επερχόμενου χειμώνα;»

Θα μπορούσαν όλα τα παραπάνω να αλλάξουν; Πρόσφατα σε ανάρτησή του στο Facebook ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Σάκης Αρναούτογλου παρέθεσε μία ανάλυση για το κατά πόσο είναι πιθανό ο καιρός του φετινού χειμώνα να επηρεαστεί από την ισχυρή έκρηξη του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Hunga Tonga. «Στις 15 Ιανουαρίου του 2022, η ισχυρότερη ηφαιστειακή έκρηξη στην πρόσφατη ιστορία, αυτη του ηφαιστείου Hunga Tonga, εκτόξευσε τεράστιες ποσότητες υδρατμών μέχρι τη στρατόσφαιρα. Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε ακόμη και να διαταράξει τα ρεύματα ανέμου που κατευθύνουν τον καιρό εδώ τον ερχόμενο χειμώνα.

Μια ομάδα ερευνητών του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (ΗΠΑ) έδειξαν ότι η μεγα-έκρηξη του Ιανουαρίου θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει και το κλίμα της Γης. Δεδομένου ότι κατά τη διάρκεια της έκρηξης απελευθερώθηκε ελάχιστο διοξείδιο του θείου, υπέθεσαν ότι η συνήθης ψυκτική επίδραση των μεγάλων ηφαιστειακών εκρήξεων δεν θα μπορούσε σχεδόν καθόλου να λειτουργήσει. Αντίθετα, οι ασυνήθιστα μεγάλες ποσότητες εκπεμπόμενων υδρατμών θα μπορούσαν να προκαλέσουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι υδρατμοί είναι ένα πολύ ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου, η αύξηση του οποίου σε οποιοδήποτε σημαντικό μέγεθος θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε αύξηση της θερμοκρασίας των κατώτερων ατμοσφαιρικών στρωμάτων μεσοπρόθεσμα.

Πάνω από αυτό, ωστόσο, στην ανώτερη, ξηρή στρατόσφαιρα, αναμένεται μετρήσιμη ψύξη. Και αυτό ακριβώς κατάφεραν να αποδείξουν οι ερευνητές, την έναρξη μιας μεγάλης κλίμακας ψύξης της ανώτερης στρατόσφαιρας πάνω από το νότιο ημισφαίριο της Γης. Αυτή η ψύξη της στρατόσφαιρας έχει εν τω μεταξύ λάβει ένα πρωτοφανές μέγεθος και αναμένεται ότι το φαινόμενο αυτό θα επεκταθεί και στο βόρειο ημισφαίριο της Γης κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών. Ένας μετεωρολόγος από τη σελίδα Severe Weather Europe διερεύνησε τώρα το ερώτημα για το ποιες επιπτώσεις θα μπορούσαν να έχουν αυτές οι διαδικασίες στη θερμοκρασία και τις διατάξεις ροής των κύριων ανεμολογικών σχημάτων που καθορίζουν τον καιρό στο βόρειο ημισφαίριο της Γης.

Βασιζόμενος σε μια εξαιρετικά πολύπλοκη αλυσίδα στοιχείων, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι αναμενόμενες θερμικές ανωμαλίες θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν τη συμπεριφορά της λεγόμενης Βορειοατλαντικής Ταλάντωσης (NAO) και να ενισχύσουν την τάση προς το σχηματισμό ενός αρνητικού δείκτη NAO. Αυτό σημαίνει ότι η διαφορά πίεσης μεταξύ του χαμηλού της Ισλανδίας και του υψηλού των Αζορών θα εξασθενήσει, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ευνοικότερες συνθήκες για ψυχρές εισβολές από τον βόρειο πόλο σε μεγάλο τμήμα της Ευρώπης! Δεδομένου ότι η υποθαλάσσια ηφαιστειακή έκρηξη της Hunga Tonga είναι ένα φαινόμενο με πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που δεν έχει παρατηρηθεί σε αυτή την κλίμακα στο παρελθόν, τα όποια συμπεράσματα εξάγονται από το γεγονός αυτό πρέπει να αξιολογούνται με μεγάλη προσοχή!!!

Για παράδειγμα, ένα σύστημα υψηλών πιέσεων (Αντικυκλώνας) που μπλοκάρει τα συστήματα από τον Ατλαντικό θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε πολύ ήπιο χειμερινό καιρό σε μεγάλο τμήμα της Ευρώπης αν αγκυροβολούσε πάνω από τη νοτιοανατολική Ευρώπη αντί για τις Βρετανικές Νήσους. Επιπλέον, οι αναμενόμενες επιδράσεις στον ΝΑΟ θα μπορούσαν να απουσιάζουν ή να καθυστερήσουν μέχρι την άνοιξη, έτσι ώστε ο χειμώνας να είναι περισσότερο "ατλαντικού τύπου", δηλαδή ήπιος και υγρός. Εν ολίγοις: η έρευνα για τις εποχικές προβλέψεις είναι σημαντική και καλή. Ωστόσο, η έρευνα αυτή βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα και δεν μπορεί να παράσχει παρά μόνο πρόχειρες ενδείξεις. Επομένως, δεν πρέπει ποτέ να συγχέεται με τις πραγματικά εφικτές προβλέψεις για τις επόμενες ημέρες, οι οποίες χάρη στην πρόοδο της σύγχρονης μετεωρολογίας θεωρούνται σε μεγάλο βαθμό ασφαλείς. Έτσι, ακόμη και με βάση τα ακόμη πολύ αραιά ευρήματα από την έκρηξη της Τόνγκα, το ζήτημα του επερχόμενου χειμώνα παραμένει ακόμη ανοιχτό. Όπως πάντα, θα ξέρουμε ακριβώς μόνο στο τέλος του χειμώνα, δηλαδή τον Μάρτιο» έγραψε ο γνωστός μετεωρολόγος.