Μενού
  • Α-
  • Α+

Ισως για πρώτη φορά το τελευταίο διάστημα οι ΗΠΑ, μέσα από τα πιο επίσημα χείλη, θεωρούν πως, πλέον, ένας πυρηνικός πόλεμος δεν είναι καθόλου απίθανο σενάριο! Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε χθες ότι οι απειλές της Ρωσίας περί χρήσης πυρηνικών όπλων στην ένοπλη σύρραξη στην Ουκρανία εγείρουν κίνδυνο «αποκάλυψης» για τον κόσμο, για πρώτη φορά μετά την κρίση των πυραύλων στην Κούβα, εν μέσω ψυχρού πολέμου. «Δεν είχαμε βρεθεί αντιμέτωποι με την προοπτική αποκάλυψης από τις ημέρες του (αμερικανού πρώην προέδρου Τζον) Κένεντι και την κρίση των πυραύλων στην Κούβα», το 1962, είπε ο κ. Μπάιντεν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τη συγκέντρωση κεφαλαίων ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών, στη Νέα Υόρκη. Ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να βρουν μια διέξοδο για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. «Προσπαθούμε να καταλάβουμε ποια είναι η διέξοδός του; Που βρίσκεται αυτό το σημείο».

Προειδοποίησε ακόμη, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Bloomberg πως ο Ρώσος ομόλογός του «δεν αστειεύεται» όταν διατυπώνει τέτοιες απειλές. «Δεν αστειεύεται όταν μιλά για πιθανή χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων ή βιολογικών και χημικών όπλων, επειδή ο στρατός του, μπορεί να πει κανείς, υπολειτουργεί σημαντικά», πρόσθεσε ο Μπάιντεν. «Δε νομίζω ότι υπάρχει κάτι τέτοιο όπως να χρησιμοποιείς εύκολα τακτικά πυρηνικά όπλα και να μην καταλήξεις στον Αρμαγεδδώνα».

Τα σχόλια του Μπάιντεν έρχονται σε αντίθεση με αυτά του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος είπε την περασμένη εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ βλέπουν την απειλή της Ρωσίας για χρήση πυρηνικών όπλων ως την τελευταία σε μια σειρά παρόμοιων προειδοποιήσεων που έχει χρησιμοποιήσει ο Πούτιν από την έναρξη της εισβολής τον Φεβρουάριο. «Δε βλέπουμε προς το παρόν ενδείξεις για επικείμενη χρήση πυρηνικών όπλων», είπε ο Σάλιβαν. «Φυσικά, το παρακολουθούμε προσεκτικά και παραμένουμε σε στενή διαβούλευση με τους συμμάχους και τους εταίρους».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA