Μενού
 • Α-
 • Α+

Μεταφορά ύποπτων φορτίων στα ουκρανικά σύνορα, θαλάσσια υπερόπλα που κουβαλούν πυρηνικές τορπίλες, πληροφορίες ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν κλείστηκε σε καταφύγιο, αλλά και οι δηλώσεις Μπάιντεν ότι ο Ρώσος πρόεδρος μοιάζει να σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να... πατήσει το «κουμπί», θέτουν σε ετοιμότητα την αντίδραση του ΝΑΤΟ. Μάλιστα, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, οι ΗΠΑ έχουν ενημερώσει τη Ρωσία μέσω διπλωματικών διαύλων για το πώς θα αντιδράσει η Δύση σε ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών στην Ουκρανία. Οι αρμόδιοι φορείς έχουν καταστρώσει σχέδιο που θα «πληρώσει» ακριβά ο Ρώσος πρόεδρος, όχι όμως και με το ίδιο νόμισμα.

Διαβάστε ακόμη: 70 λόγοι για τους οποίους ο Πούτιν δεν θα απολαύσει τα 70ά γενέθλιά του

Ηδη, από το βράδυ της Πέμπτης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε για τις πυρηνικές απειλές που «εκτοξεύει» ο Ρώσος πρόεδρος, συγκρίνοντας μάλιστα την κατάσταση με την κουβανική πυραυλική κρίση του 1962 και μίλησε για επικείμενο «Αρμαγεδδώνα»! Ετσι, η απάντηση της Δύσης θα είναι ιδιαίτερα σκληρή, εφόσον υπάρξει τόσο σοβαρή και δραματική κλιμάκωση από το Κρεμλίνο που υποχωρεί ολοένα και περισσότερο στο μέτωπο του πολέμου, καθώς οι ήττες από την Ουκρανία διαδέχονται η μία την άλλη. Και αυτές τις εξελίξεις δείχνουν να φοβούνται περισσότερο οι συμμαχικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ. 

Το σημερινό δημοσίευμά της γερμανικής εφημερίδας BILD, παραθέτει στοιχεία για το ποια θα είναι η αντίποινα του ΝΑΤΟ σε περίπτωση που ο Πούτιν κάνει χρήση πυρηνικών. Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού ΜΜΕ, η Ρωσία έχει ήδη ενημερωθεί ότι θα πρέπει να περιμένει έναν πόλεμο δίχως αύριο, αν προχωρήσει σε αυτό το ακραίο σενάριο. Ετσι, ειδικοί διεθνείς αναλυτές εκτιμούν στην BILD πως η απάντηση θα είναι τριπλή!

Τα τρία χτυπήματα του ΝΑΤΟ αν πέσουν πυρηνικά

 1. Ολοκληρωτική απομόνωση της Ρωσίας

  Υψηλόβαθμος διπλωμάτης χώρας - μέλους του ΝΑΤΟ μίλησε ανώνυμα στη BILD και είπε ότι, σε περίπτωση που υπάρξει τακτικό πυρηνικό χτύπημα, τότε θα ακολουθήσει και το πλήρες εμπάργκο φυσικού αερίου και πετρελαίου. Αυτό σημαίνει ότι θα αποκοπεί ολοκληρωτικά η ρωσική οικονομία από τον υπόλοιπο κόσμο και θα δυσκολευτεί πολύ να βρει προμηθευτές για τις πρώτες ύλες της, που αποτελούν ουσιαστικά το μοναδικό εξαγωγικό προϊόν της. «Εάν ο Πούτιν χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα κατά της Ουκρανίας, ολόκληρος ο πολιτισμένος κόσμος πρέπει να σταματήσει κάθε εμπόριο με τη Ρωσία και επίσης να αναγκάσει την Κίνα και την Ινδία να επιβάλουν εμπορικό εμπάργκο στη Ρωσία», δηλώνει ο σύμβουλος του Ουκρανού υπουργού Εσωτερικών και πολιτικός εμπειρογνώμονας στο Κίεβο, Αντον Γερασένκο.

   

 2.  Παράλυση της Ρωσίας μέσω hacking

  «Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν επίσης να αντιδράσουν με μαζικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, οι οποίες θα είχαν καταστροφικές συνέπειες για τον Πούτιν και τη Ρωσία», υποστήριξε στη BILD ο πρώην επικεφαλής της ομάδας διαχείρισης του γερμανικού υπουργείου Αμυνας και ειδικός επί του θέματος, Νίκο Λανγκ. Εννοεί, δηλαδή, ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να «χακάρουν» τα βασικά δίκτυα επικοινωνίας της Ρωσίας (τηλέφωνο και ίντερνετ) ή ακόμη και να διακόψουν τη λειτουργία τους.

   

 3. Στρατιωτικό χτύπημα από το ΝΑΤΟ, χωρίς τη χρήση πυρηνικών

  Ενας υψηλόβαθμος διπλωμάτης χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ υπενθύμισε στην BILD ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε απειλήσει τη Ρωσία με «στρατιωτική απάντηση» σε περίπτωση που χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα σε βάρος της Ουκρανίας. Αλλά άφησε ανοιχτό το τι ακριβώς σημαίνει η δήλωσή του, λέγοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε εσάς ή στους Ρώσους να ξέρετε [τι εννοώ]», είπε. «Διαφορετικά, το αποτέλεσμα μιας τέτοιας προειδοποίησης δεν θα έχει νόημα. Την ίδια ώρα, η Ουκρανία θα έπαιρνε “όλα τα όπλα που χρειάζεται” για να νικήσει στρατιωτικά τη Ρωσία. Και αυτό περιλαμβάνει τανκς και αεροπλάνα», πρόσθεσε.

  Ο Νίκο Λανγκ εξηγεί ότι οι απειλές της Δύσης για απάντηση στα πυρηνικά της Μόσχας, ακόμα και αν δεν εννοεί αντίστοιχη χρήση, είναι αρκετά σοβαρές ώστε να αποτρέψουν τον Πούτιν να «πατήσει το κουμπί». «Η χρήση πυρηνικών όπλων εναντίον χωρών του ΝΑΤΟ αποτρέπεται ουσιαστικά. Η χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων κατά της Ουκρανίας δεν θα έκρινε το αποτέλεσμα του πολέμου του Πούτιν και θα είχε εξαιρετικά υψηλό κόστος για τη Ρωσία». Άλλωστε, στις περιοχές που προσάρτησαν πρόσφατα οι Ρώσοι με παράνομο τρόπο δεν υπάρχει ισχυρή ρωσική δύναμη αφού ο ουκρανικός στρατός σημειώνει ταχεία πρόοδο, ακόμη και μετά την απελευθέρωση της πόλης Λιμάν στην περιοχή του Ντονέτσκ.

Το Κρεμλίνο ξεπέρασε τις «κόκκινες γραμμές»

Η Ιστορία «γράφει» ότι ο Πούτιν απειλεί ανοιχτά για χρήση πυρηνικών όπλων εάν η Ουκρανία προσπαθήσει να απελευθερώσει τις περιοχές που η Ρωσία μόλις προσάρτησε, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Δηλαδή, σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται ο Πούτιν, αυτό που κάνει η Ουκρανία εδώ και μια εβδομάδα, την αντεπίθεσή της κατά των ρωσικών στρατευμάτων, θα ισοδυναμούσε με επίθεση στην ίδια τη Ρωσία και ως εκ τούτου θα ήταν αφορμή για τη χρήση πυρηνικών όπλων. «Το αν ο Πούτιν χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα ή όχι δεν εξαρτάται από τα ψευδή δημοψηφίσματα και τις παράλογες αποφάσεις προσάρτησης, αλλά από το ερώτημα εάν μπορεί να αποτραπεί αποτελεσματικά», υπογραμμίζει ο Νίκο Λανγκ.

Είναι σαφές, πάντως, ότι ο Πούτιν θα περιοριζόταν πολύ αν τολμούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, αφού ήδη χάνει έδαφος στην Ουκρανία και δεν μπορεί να το ξανακερδίσει, πόσω δε να καταλάβει και ολόκληρη τη χώρα. Αλλωστε, δεν έχει και τα ανάλογα στρατεύματα στη διάθεσή του, που θα ήταν πρόθυμα να πολεμήσουν σε τέτοιο πεδίο μάχης. Στην καλύτερη περίπτωση, θα μπορούσε να παραμείνει στην πρώτη γραμμή και να απειλεί συνέχεια με πυρηνική καταστροφή. Το αν αξίζει αυτό, εξαρτάται αποκλειστικά από το είδος της αντίδρασης που περιμένει ο Πούτιν από τη Δύση - ή ακριβέστερα, από το ΝΑΤΟ. Η αντεπίθεση, όπως φαίνεται, θα ήταν τόσο σφοδρή που θα σήμαινε και το τέλος του ίδιου του Πούτιν και της επιτιθέμενης Ρωσίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA