Μενού
  • Α-
  • Α+

Ούτε ιερό ούτε όσιο φαίνεται πως δεν έχουν δύο ακτιβίστριες της οργάνωσης Just Stop Oil οι οποίες έκριναν σκόπιμο να διαμαρτυρηθούν για την αξία της τέχνης μπροστά στην αξία της ζωής προσπαθώντας να καταστρέψουν ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα ζωγραφικής που υπάρχουν στον πλανήτη! Συγκεκριμένα, οι δύο νεαρές κοπέλες που μπήκαν στην Εθνική Πινακοθήκη στο Λονδίνο, πέταξαν δύο κονσέρβες σάλτσα ντομάτας Heinz, στον διάσημο πίνακα «Ηλιοτρόπια» του Βίνσεντ βαν Γκογκ, προκαλώντας πανικό σε παρισταμένους και Αρχές.

Τουλάχιστον τα νέα είναι καλά για τον πίνακα καθώς η Εθνική Πινακοθήκη, σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι είναι σώος και αβλαβής. «Το συμβάν έγινε στις 11 π.μ. (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδος) στην αίθουσα 43. Το δωμάτιο εκκενώθηκε και απαγορεύτηκε η είσοδος, ενώ κλήθηκε και η αστυνομία. Υπάρχουν κάποιες μικρές ζημιές στην κορνίζα, ωστόσο ο πίνακας δεν έπαθε τίποτα», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Τα πράγματα όμως εύκολα θα μπορούσαν να ήταν διαφορετικά αν οι δύο ακτιβίστριες πετύχαιναν τον σκοπό τους και κατέστρεφαν το αριστούργημα του Ολλανδού ζωγράφου, με τον πίνακα που «έβαλαν στο μάτι» να εκτιμάται πως έχει αξία 84,2 εκατομμύρια δολάρια. Η δράση τους μάλιστα απαθανατίστηκε σε βίντεο και δημοσιεύτηκε στη σελίδα της οργάνωσης, που τις τελευταίες εβδομάδες έχει πλήθος εκδηλώσεων διαμαρτυρίας.

Όπως φαίνεται στο βίντεο, οι δύο γυναίκες πέταξαν τη σάλτσα ντομάτας στον πίνακα, που είναι μία από τις πέντε εκδοχές των «Ηλιοτρόπιων» που εκτίθενται σε μουσεία και γκαλερί σε όλο τον κόσμο. Στη συνέχεια κόλλησαν το ένα τους χέρι στον τοίχο και άρχισαν να φωνάζουν: «Τι αξίζει περισσότερο; Η τέχνη ή η ζωή; Αξίζει περισσότερο από το φαγητό; Αξίζει περισσότερο από τη δικαιοσύνη;».

Η αστυνομία ανακοίνωσε στο Twitter ότι «αστυνομικοί βρέθηκαν γρήγορα επί τόπου στην Εθνική Πινακοθήκη σήμερα το πρωί αφού δύο ακτιβίστριες της Just Stop Oil πέταξαν ουσία σε πίνακα και στη συνέχεια κόλλησαν τα χέρια τους στον τοίχο». Και οι δύο ακτιβίστριες συνελήφθησαν για εγκληματική φθορά και διακεκριμένη καταπάτηση. Τις τελευταίες ημέρες ακτιβιστές της οργάνωσης είχαν αποκλείσει δρόμους γύρω από το Κοινοβούλιο. Την περασμένη Κυριακή, η αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι περισσότερα από 100 άτομα συνελήφθησαν έπειτα από ένα σαββατοκύριακο εκδηλώσεων διαμαρτυρίας περιβαλλοντικών οργανώσεων.