Μενού
  • Α-
  • Α+

Φόβος και ανησυχία! Η Ρωσία φαίνεται να προετοιμάζεται για άλλη μια μεγάλης κλίμακας αεροπορική επίθεση στην Ουκρανία με δεκάδες βομβαρδιστικά να συγκεντρώνονται σε μια βασική αεροπορική βάση. Σύμφωνα με την Daily Mail, πάνω από 20 βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας Tu-95 και Tu-160 έχουν συγκεντρωθεί στην αεροπορική βάση Engels-2, κοντά στην πόλη Σαράτοφ. Εκεί υπάρχουν πολλές δεξαμενές καυσίμων, οχήματα υποστήριξης και υλικά τα οποία μπορούν να χρησιμεύσουν στην επισκευή των αεροσκαφών.

Δυτικοί αναλυτές που είδαν δορυφορικές φωτογραφίες από το συγκεκριμένο αεροδρόμιο λένε ότι κάποια μεγάλα κιβώτια - πιθανά κιβώτια πυρομαχικών που περιέχουν πυραύλους κρουζ Kh-55 και Kh-101 - είναι επίσης ορατά κοντά στα βομβαρδιστικά υποδηλώνοντας ότι μια μεγάλης κλίμακας επίθεση στην Ουκρανία είναι «επικείμενη». Η επίθεση είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επικεντρωθεί στην καταστροφή του ήδη βαριά πληγωμένου δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και ύδρευσης της Ουκρανίας, το οποίο έχει σφυροκοπηθεί από πυραύλους κρουζ και ιρανικά drones καμικάζι τις τελευταίες εβδομάδες, αφήνοντας τους ανθρώπους να παγώνουν στα σπίτια τους.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Οι εικόνες του αεροδρομίου καταγράφηκαν στις 28 Νοεμβρίου και δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά από το γερμανικό Der Spiegel. Ο Arda Mevlutoğlu, στρατιωτικός αναλυτής, είπε στο περιοδικό: «Ο ασυνήθιστα υψηλός αριθμός βομβαρδιστικών είναι ένδειξη αύξησης των επιχειρήσεων, αν όχι επικείμενης επίθεσης μεγάλης κλίμακας».

Σε κάθε περίπτωση πάντως η Ουκρανία προετοιμάζεται για περισσότερες ρωσικές αεροπορικές επιδρομές. Ο Ζελένσκι είπε ότι η ερχόμενη εβδομάδα μπορεί να είναι τόσο δύσκολη όσο την προηγούμενη εβδομάδα, όταν οι επιθέσεις σε υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας υπέβαλαν τους Ουκρανούς στις πιο έντονες διακοπές ρεύματος από τότε που τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν τον Φεβρουάριο. Το Κίεβο λέει ότι περίπου το 50 τοις εκατό της ενεργειακής του υποδομής έχει υποστεί ζημιές, συμπεριλαμβανομένου του ενός τρίτου της παραγωγικής του ικανότητας, οδηγώντας σε διακοπές ρεύματος σε ολόκληρη τη χώρα. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Ολόκληρες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας του Κιέβου, βυθίζονται στο σκοτάδι για ώρες ή μέρες κάθε φορά, ακόμη και όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από το μηδέν. «Οι αμυντικές μας δυνάμεις ετοιμάζονται. Ολόκληρη η χώρα ετοιμάζεται», είπε ο Ζελένσκι. «Έχουμε επεξεργαστεί όλα τα σενάρια, ακόμη και με τους εταίρους μας».

Οι ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν στη Ρουμανία και συζήτησαν την επόμενη φάση υποστήριξης προς την Ουκρανία, με την προηγμένη αντιπυραυλική άμυνα στην κορυφή της ατζέντας. Η φάση αυτή θα περιλαμβάνει, σύμφωνα πάντα με την Daily Mail, και τα συστήματα Patriot κάτι που δεν άρεσε καθόλου στη Μόσχα. Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν επικεφαλής του συμβουλίου ασφαλείας, προειδοποίησε χθες ότι το ΝΑΤΟ θα γίνει «νόμιμος στόχος» προμηθεύοντας τα οπλικά αυτά συστήματα στην Ουκρανία. «Εάν... το ΝΑΤΟ εφοδιάσει τους φανατικούς του Κιέβου με Patriot μαζί με το προσωπικό του ΝΑΤΟ, θα γίνουν αμέσως νόμιμος στόχος... Ελπίζω οι ανίκανοι να το καταλάβουν αυτό», έγραψε στο Telegram.