Μενού
aeroporiki-vasi-rossia
Αεροπορική βάση στη Ρωσία | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν στη Ρωσία όταν ένα βυτιοφόρο με καύσιμα εξερράγη το πρωί της Δευτέρας (5/12) σε αεροπορική βάση, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. Η έκρηξη σημειώθηκε στο Ριαζάν, 185 χλμ νοτιοανατολικά της Μόσχας.

Από την πλευρά του, ο Ρομάν Μπουσάργκιν, κυβερνήτης της επαρχίας Σαράτοφ, καθησύχασε τους κατοίκους μετά τις αναφορές σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για «δυνατό κρότο και λάμψη» σε μία άλλη αεροπορική βάση, με την ονομασία Ένγκελς. «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν παρουσιάστηκαν έκτακτες καταστάσεις σε κατοικημένες περιοχές της πόλης. Δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας. Καμία μη στρατιωτική υποδομή δεν υπέστη ζημιές», τόνισε ο Μπουσάργκιν στο Telegram.

Η βάση Ένγκελς βρίσκεται περίπου 730 χλμ νοτιοανατολικά της Μόσχας και είναι μία από τις δύο που «φιλοξενούν» στρατηγικά βομβαρδιστικά, τα οποία μεταφέρουν πυρηνικά όπλα. Η άλλη βρίσκεται στην περιοχή Αμούρ, στη ρωσική Άπω Ανατολή. Η Ρωσία διαθέτει 60 έως 70 στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροπλάνα δύο τύπων: το Tu-95MS Bear και το Tu-160 Blackjack. Και τα δύο είναι ικανά να μεταφέρουν πυρηνικές βόμβες και πυραύλους κρουζ οπλισμένους με πυρηνικές κεφαλές.

Από την άλλη, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχαΐλο Ποντολιάκ, έγραψε στο Twitter: «Αν εκτοξευτεί κάτι στον εναέριο χώρο άλλων χωρών, αργά ή γρήγορα, αγνώστου τύπου ιπτάμενα αντικείμενα θα επιστρέψουν στο σημείο από όπου εκτοξεύτηκαν». Πάντως, η Ουκρανία δεν ανέλαβε επίσημα την ευθύνη για τα συγκεκριμένα συμβάντα ή για μια σειρά εκρήξεων σε αποθήκες όπλων και καυσίμων σε ρωσικές περιοχές κοντά στα σύνορα.