Μενού
liz-tras-mporis-tzonson
Λιζ Τρας, Μπόρις Τζόνσον | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Ίχνη ναρκωτικών φέρεται να βρέθηκαν στη Ντάουνινγκ Στριτ, τη βρετανική πρωθυπουργική κατοικία, αλλά και σε εξοχική κατοικία για τους υπουργούς Εξωτερικών της Βρετανίας, έπειτα από πάρτι τα οποία συμμετείχαν πολιτικοί σύμμαχοι της πρώην πρωθυπουργού Λιζ Τρας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, μια ύποπτη λευκή σκόνη ανακαλύφθηκε στο κτήμα Τσέβενινγκ, στο Κεντ, το περασμένο καλοκαίρι, λίγες ημέρες πριν το τέλος της θητείας του Μπόρις Τζόνσον, όταν ακόμα η Τρας ήταν υπουργός Εξωτερικών και διεκδικούσε την πρωθυπουργία της Αγγλίας. Η Λιζ Τρας φιλοξένησε εκδήλωση μεταξύ 19 και 21 Αυγούστου, ενώ μία ακόμα εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις μεταξύ 2 και 4 Σεπτεμβρίου. Και στις δύο εκδηλώσεις έδωσαν το παρών πολιτικοί σύμμαχοι της Τρας.

Η σκόνη είχε εντοπιστεί σε τραπεζάκι αίθουσας παιχνιδιών. Μέλος του προσωπικού ισχυρίστηκε πως εξέτασε τη λευκή σκόνη και διαπίστωσε ότι ήταν κοκαΐνη. Μαρτυρία ατόμου που ανήκει στο προσωπικό αναφέρει ότι γινόταν ευρέως χρήση κοκαΐνης από πολιτικούς συμμάχους της Λιζ Τρας. Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι δεν υπάρχει καμία μαρτυρία ότι γινόταν χρήση ναρκωτικών είτε από την Λιζ Τρας ή τον Μπόρις Τζόνσον ή ότι οι δύο τους γνώριζαν πως γινόταν χρήση.

Άλλες πηγές που επικαλείται η Guardian κάνουν λόγο για ύπαρξη παρόμοιων ευρημάτων και στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, έπειτα από δύο πάρτι που διοργάνωσε ο Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια των lockdown, όταν ήταν πρωθυπουργός. Ωστόσο σε κανένα πάρτι δεν ήταν παρών ο ίδιος. Υπολείμματα λευκής σκόνης βρέθηκαν το πρωί μετά από πάρτι την παραμονή της κηδείας του πρίγκιπα Φίλιππου, στις 17 Απριλίου 2021. Η βρετανική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι το προσωπικό καθαριότητας εντόπισε λευκή σκόνη στα μπάνια και σε τραπέζι. Λέγεται ότι κοντά στο τραπέζι εντοπίστηκαν και μικρές πλαστικές σακούλες και χαρτομάντιλα με κηλίδες αίματος και εμετό.

Ακόμα, ίχνη λευκής σκόνης και μικρές πλαστικές σακούλες βρέθηκαν στις τουαλέτες της Ντάουνινγκ Στριτ και στις 19 Δεκεμβρίου 2020, το πρωινό μετά το Χριστουγεννιάτικο πάρτι. Το προσωπικό υποψιάστηκε ότι πρόκειται για ναρκωτικά. Η Σου Γκρέι, η οποία ανέλαβε την έκθεση για τα πάρτι που έγιναν κατά τη διάρκεια των lockdowns, δεν έκανε καμία αναφορά στη λήψη ναρκωτικών.

Στη Βρετανία, η κατοχή κοκαΐνης μπορεί να οδηγήσει σε κάθειρξη έως και επτά χρόνια ή χρηματικό πρόστιμο. Η Guardian ζήτησε σχόλιο από την πλευρά της Λιζ Τρας, εκπρόσωπος της οποίας χαρακτήρισε το δημοσίευμα «κατηγορηματικά αναληθές». Το υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον δήλωσε «έκπληκτος από αυτούς τους ισχυρισμούς». Αντίστοιχα, εκπρόσωπος της Ντάουνιγκ Στριτ ανέφερε πως η εφημερίδα δεν έχει κανένα στοιχείο για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς. «Αν υπήρχαν ουσιαστικοί ισχυρισμοί, θα περιμέναμε να αναφερθούν από την αστυνομία», αναφέρουν.