Μενού
king-charles-new-pound-banknotes
Βασιλιάς Κάρολος | Τράπεζα της Αγγλίας
  • Α-
  • Α+

Το «φως» της δημοσιότητας είδαν σήμερα, Τρίτη (20/12) για πρώτη φορά τα χαρτονομίσματα που θα αποτυπώνουν τον βασιλιά Κάρολο ως το νέο μονάρχη της Βρετανίας. Ο βασιλιάς Κάρολος ο Γ' «ανέβηκε» στο θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου μετά και τον θάνατο της μητέρας, βασίλισσας Ελισάβετ, τον Σεπτέμβριο του 2022 σε ηλικία 96 ετών.

Τα χαρτονομίσματα, τα οποία αποκάλυψε η Τράπεζα της Αγγλίας, αναμένεται να κυκλοφορήσουν στη βρετανική αγορά στα μέσα του 2024 και θα αντικαταστήσουν αυτά με το πρόσωπο της μητέρας του, η οποία παρέμεινε στο θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου για 70χρόνια, σπάζοντας κάθε σχετικό ρεκόρ. Υπενθυμίζεται ότι ο Κάρολος τη διαδέχθηκε στο θρόνο μετά και τον θάνατο της τον Σεπτέμβριο.

Τι θα δείχνουν τα νέα χαρτονομίσματα

Στα νέα χαρτονομίσματα των 5, 10, 20 και 50 λιρών, στα οποία δεν έχουν σημειωθεί ραγδαίες αλλαγές, θα αποτυπώνεται στο μπροστινό μέρος ο βασιλιάς Κάρολος, ενώ η πίσω όψη τους θα παραμείνει αμετάβλητη, με τα πορτρέτα του πρωθυπουργού Ουίνστον Τσόρτσιλ στα χαρτονομίσματα των 5 λιρών, της συγγραφέως Τζέιν Ώστιν στα χαρτονομίσματα των 10 λιρών, του καλλιτέχνη JMW Turner στα χαρτονομίσματα των 20 λιρών και του επιστήμονα Άλαν Τούρινγκ στα χαρτονομίσματα των 50 λιρών, να παραμένουν ως έχουν.

«Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή, καθώς ο βασιλιάς είναι μόλις ο δεύτερος μονάρχης που εμφανίζεται στα χαρτονομίσματά μας», ανέφερε σε δήλωσή του ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι. Η βασίλισσα Ελισάβετ έγινε ο πρώτος μονάρχης στη βρετανική ιστορία που εμφανίστηκε σε χαρτονομίσματα της Τράπεζας της Αγγλίας το 1960, σε αντίθεση με τα κέρματα που εδώ και καιρό έχουν εικόνες των ηγεμόνων της χώρας.

Το Βασιλικό Νομισματοκοπείο της Βρετανίας έχει αρχίσει - ήδη - να εκδίδει τα πρώτα κέρματα, που απεικονίζουν τον Κάρολο από τις 8 Δεκεμβρίου. Άξιο αναφοράς είναι ότι τα χαρτονομίσματα με τη βασίλισσα Ελισάβετ θα αποσυρθούν από την κυκλοφορία όταν φθαρούν, γεγονός που σημαίνει ότι και οι δύο τύποι χαρτονομισμάτων θα χρησιμοποιούνται για τα επόμενα χρόνια.

Σήμερα κυκλοφορούν περίπου 4,5 δισεκατομμύρια μεμονωμένα χαρτονομίσματα της Τράπεζας της Αγγλίας αξίας περίπου 80 δισεκατομμυρίων λιρών.