Μενού
iran - diadiloseis
Διαδηλώσεις στο Ιράν | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Έφεση στην ποινή της θανατικής ποινής, που του επιβλήθηκε, άσκησε ο Κούρδος ράπερ ο οποίος συμμετείχε στις διαδηλώσεις για τη δολοφονία της 22χρονης Μάχσα Αμινί στο Ιράν. Όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες, το Ανώτατο Δικαστήριο αποδέχθηκε την έφεση που άσκησε η νομική ομάδα του Σαμάν Γιασίν, παρόλο που είχε αρνηθεί παρόμοια υπόθεση νωρίτερα, φέτος.

Ο Γιασίν είχε κατηγορηθεί για απόπειρα δολοφονίας δυνάμεων ασφαλείας, πυρπόληση κάδου απορριμμάτων και για τρεις πυροβολισμούς στον αέρα κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, κατηγορίες τις οποίες και αρνήθηκε. Η μητέρα του Γιασίν την περασμένη εβδομάδα εκλιπαρούσε σε ένα βίντεο για βοήθεια, προκειμένου να σωθεί ο γιος της. «Πού στον κόσμο έχετε δει να αφαιρείται η ζωή ενός ανθρώπου για μία φωτιά σε κάδο απορριμμάτων;», είπε στο βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το δικαστήριο είχε αρχικά δηλώσει ότι είχε κάνει δεκτές τις προσφυγές του Γιασίν και ενός άλλου διαδηλωτή για ακύρωση της βαριάς ποινής, αλλά όπως μεταδίδει το δικαστικό πρακτορείο ειδήσεων, Mizan, μόνο η προσφυγή του Γιασίν είχε γίνει δεκτή.

Ο ράπερ είναι ένας πολύ γνωστός και καταξιωμένος καλλιτέχνης, ο οποίος έχει ασκήσει σφοδρή κριτική στο καθεστώς των «Μουλάδων» με αφορμή τις διαδηλώσεις που ξεκίνησαν στη χώρα από τον Σεπτέμβριο. Ο ίδιος, σύμφωνα με τον Guardian, έχει γράψει αρκετά μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη δολοφονία της Αμινί και για την καταστολή που επέβαλαν μονάδες της αστυνομίας στις μεγάλες διαδηλώσεις, αλλά και γενικότερα τραγούδια για τις διαδηλώσεις