Μενού
kosovo
Στρατός στο Κόσοβο | Associated Press
  • Α-
  • Α+

«Εκρηκτικό» είναι το κλίμα στο Κόσοβο, την ώρα που ο σερβικός στρατός τίθεται σε κατάσταση ενισχυμένης ετοιμότητας έπειτα από εβδομάδες έντασης σε Πρίστινα και Βελιγράδι. Ήδη τα οδοφράγματα αυξάνονται, ενώ στα σύνορα αναμένεται να συγκεντρωθούν 5.000 στρατιώτες, σύμφωνα με τον Σέρβο υπουργό Άμυνας. Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι φήμες ότι το Κόσοβο ετοιμάζει αστυνομική επιχείρηση για να απομακρυνθούν τα οδοφράγματα από τα βόρεια που έχουν στηθεί από τις 10 Δεκεμβρίου, την ώρα που σήμερα, Τρίτη (28/12), οι Σέρβοι έστησαν δύο νέα οδοφράγματα στο βόρειο τμήμα της πόλης Μιτρόβιτσα. Από την πλευρά της, η Πρίστινα δεν έχει απαντήσει στις κατηγορίες, ενώ νωρίτερα είχε κατηγορήσει τον Βούτσιτς ότι παίζει παιχνίδια για να προκαλέσει προβλήματα.

Ενημέρωση Δένδια για τις εξελίξεις

Στο ίδιο πλαίσιο, τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στην Πρίστινα και με στελέχη του ελληνικού αποσπάσματος KFOR είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στη «σκιά» της τεταμένης κατάστασης που επικρατεί στο βόρειο Κόσοβο. Ο ΥΠΕΞ ενημερώθηκε για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή μετά και την ανακοίνωση για ετοιμότητα του σερβικού στρατού.

Ο Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει για την αποκλιμάκωση της έντασης, μέσω και των συχνών επισκέψεών του στην περιοχή των Δυτικών Βαλκάνιων, βρίσκεται σε τακτική επαφή με τον Ειδικό Απεσταλμένο της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια Miroslav Lajčák, όπως έγινε και την προηγούμενη εβδομάδα πριν την επίσκεψη του ΥΠΕΞ στην Πρίστινα, σημειώνουν διπλωματικές πηγές. Για τον σκοπό αυτό, έχει ορίσει και την πρέσβη, Σοφία Γραμματά, Ειδική Απεσταλμένη για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα αποδίδει πρωταρχική σημασία στην εμπέδωση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και υποστηρίζει τη συνέχιση του Διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας τασσόμενη υπέρ μιας αμοιβαίως συμπεφωνημένης επίλυσης των εκκρεμών ζητημάτων, οριστικής και νομικά δεσμευτικής. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA