Μενού
zelensky
Βολοντίμιρ Ζελένσκι | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ο πόλεμος στην Ουκρανία «συμπληρώνει» σε έναν μήνα τον ένα χρόνο και οι πρόσφατες επιθέσεις της Ρωσίας στην ουκρανική περιφέρεια προδιαθέτουν ότι δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί άμεσα. «Πρωταγωνιστές» της σύρραξης, πέρα από τα θύματά της, μπορούν να χαρακτηριστούν και οι πρόεδροι των δύο χωρών, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Βλάντιμιρ Πούτιν. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στον Ουκρανό πρόεδρο αρκετές ήταν οι προσπάθειες της ρωσικής πλευράς για να τον δολοφονήσει, προκειμένου να έχει το «ελεύθερο» για την εύκολη επικράτησή της, όμως βρήκε τοίχο.

Μάλιστα, μία από αυτές, αποκάλυψε και ο τωρινός διευθυντής των Μυστικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπερνς στο νεότερο βιβλίο του, αναφέροντας ότι ταξίδεψε στο Κίεβο πριν από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, προκειμένου να ενημερώσει τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για ένα σχέδιο της Ρωσίας για τη δολοφονία του. Την αποκάλυψη την έκανε στο ομώνυμο βιβλίο του με τίτλο «The Fight of His Life: Inside Joe Biden's White House», όπου και σημειώνει ότι ο κ. Ζελένσκι είχε πάρει «ελαφρά την καρδία» τις προειδοποιήσεις των Αμερικανών αξιωματούχων ότι η Μόσχα θα εξαπέλυε σύντομα τη μεγαλύτερη χερσαία εισβολή της από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και ότι δεχόταν απειλές για τη ζωή του.

Η παρέμβαση Μπάιντεν και η δύσπιστη στάση του Ζελένσκι

Η στάση του κ. Ζελένσκι απέναντι στις αμερικανικές προειδοποιήσεις θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως δύσπιστη, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του Independent, ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε «πανικό», γεγονός που προκαλούσε και αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία του. Τότε ήταν που μεσολάβησε και ο Ουίλιαμ Μπερνς, ο οποίος ταξίδεψε στο Κίεβο, για να του δώσει «ένα μάθημα για την πραγματικότητα». Όπως αναφέρεται τη σχετική εντολή στο διευθυντή της CIA έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπαίντεν, ο οποίος και ζήτησε από τον Μπερνς να ενημερώσει τον Ζελένσκι για τα σχέδια της Ρωσίας στη χώρα του.

«Αυτό τράβηξε αμέσως την προσοχή του Ζελένσκι και τον αιφνιδίασε», αναφέρεται στο σχετικό βιβλίο. Μάλιστα, σύμφωνα με το βιβλίο δύο αποτροπές δολοφονίας του Ουκρανού προέδρου οφείλονται στις αμερικανικές πληροφορίες, που μοιράστηκε ο Μπερνς κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο Κίεβο. «Οι πληροφορίες ήταν τόσο λεπτομερείς που θα βοηθούσαν τις δυνάμεις ασφαλείας του Ζελένσκι να αποτρέψουν δύο ξεχωριστές ρωσικές απόπειρες δολοφονίας του», αναφέρει το βιβλίο.