Μενού
toyrkia-seismos
Σεισμός στην Τουρκία | Getty
  • Α-
  • Α+

Μια συγκλονιστική στιγμή κατέγραψε η κάμερα της ΕΡΤ, την ώρα που οι Ελληνες διασώστες της ΕΜΑΚ βρίσκονται πολύ κοντά στο να απεγκλωβίσουν ένα μικρό κοριτσάκι που βρίσκεται θαμμένο στα ερείπια από τον μεγάλο σεισμό των 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία. Η κάμερα της ΕΡΤ που ήταν στο σημείο κατέγραψε τις στιγμές προετοιμασίες και την τελική προσπάθεια των Ελλήνων που μαζί με τους Τούρκους συναδέλφους τους έγιναν μία γροθιά απέναντι στην καταστροφή. Οπως περιέγραψε και ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ, ακριβώς δίπλα βρισκόταν κι ένα ασθενοφόρο, έτοιμο να παρλάβει το κοριτσάκι, μόλις οι άνδρες της ΕΜΑΚ το εβγαζαν από το σημείο.

Οι Ελληνες διασώστες που βρίσκονται στην περιοχή μεταφέρουν μια δραματική κατάσταση στην περιοχή με εκαντοδάδες γκρεμισμένα κτήρια και πανικόβλητους ανθρώπους που αναζητούν τους συγγενείς τους. Η ελληνική ΕΜΑΚ χωρίστηκε σε δύο ομάδες των 8 ατόμων και αφού διεκπεραίωσε κάποια διαδικαστικά ζητήματα, ξεκίνησε δουλειά και μπήκε στη μάχη για τον εντοπισμό ανθρώπων κάτω από τα χαλάσματα. 

Μωρό δύο μηνών βγήκε ζωντανό από τα χαλάσματα

Αλλο ένα «θαύμα» συντελέστηκε στα συντρίμμια. Ενα μωρό δύο μηνών με το όνομα Μεχμέν Τσινάρ ανασύρθηκε ζωντανό από τα ερείπια ενός κτηρίου. Το μωρό δόθηκε αμέσως στις ιατρικές ομάδες από τους διασώστες, ενώ κατάφεραν να προσεγγίσουν και τους γονείς του μικρού Μεχμέτ οι οποίοι φώναζαν και ζητούσαν νερό μέσα στα χαλάσματα.

Ραγίζει καρδιές το βρέφος που γεννήθηκε στα χαλάσματα και η μάνα του κατέληξε

Η ιστορία που θα μείνει χαραγμένη για χρόνια στις μνήμες μας, είναι αυτή του νεογνού που γεννήθηκε κυριολεκτικά στα χαλάσματα. Η μητέρα του, προφανώς από αιμορραγία κι από το πολικό ψύχος κατέληξε, όμως το μωράκι που είχε ακόμα τον ομφάλιο λώρο συνδεδεμένο με την άψυχη μητέρα του, επιβίωσε. Οι διασώστες εντόπισαν το σημείο από το κλάμα του νεογέννητου το οποίο ύστερα από ώρα κατάφεραν να απεγκλωβίσουν ζωντανό.

 

Βίντεο με τους ανθρώπους που παλεύουν στα χαλάσματα

Εχουν περάσει περισσότερες από 24 ώρες και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα χαλάσματα, έχουν μαζί τους τα κινητά και στέλνουν βίντεο και μηνύματα μέσα από τα συντρίμμια εκλιπαρώντας για βοήθεια. Κάποιοι απ' αυτούς, θα βγουν έγκαιρα, όμως κάποιοι άλλοι ίσως να μην σταθούν τόσο τυχεροί, καθώς οι διασώστες θα πρέπει να σκάψουν τόνους μπαζών για να τους φτάσουν και να καταφέρουν να τους απεγκλωβίσουν.