Μενού
akis-tselentis
Άκης Τσελέντης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Δύσκολες ώρες ζουν οι κάτοικοι σε Τουρκία και Συρία μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ. Τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με το χρόνο για τη διάσωση των εγκλωβισμένων στα χαλάσματα και η αγωνία κορυφώνεται. Η νύχτα που πέρασε είχε υποτονική μετασεισμική δραστηριότητα και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Ακης Τσελέντης τόνισε πως «σίγουρα τις επόμενες ώρες θα έχουμε έναν ισχυρό μετασεισμό, ίσως και πάνω 6,5 Ρίχτερ».

«Ο σεισμός έγινε στο ρήγμα της ανατολικής Ανατολίας το οποίο δεν έχει καμία σχέση με της βόρειας Ανατολίας που φτάνει στο βόρειο Αιγαίο. Δεν έχουμε κανένα θέμα», τόνισε, αναφερόμενος στο κατά πόσο ο μεγάλος σεισμός στη γείτονα μπορεί να επηρεάσει την Ελλάδα, ωστόσο: «Μπορεί να επηρεάσει την Κύπρο αλλά δεν ανησυχούμε πολύ, είναι ακίνδυνος. Θα γίνει στη θάλασσα και ο δομικός ιστός του νησιού είναι άψογος».

Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη, η τεράστια καταστροφή στην Τουρκία οφείλεται στην άναρχη δόμηση και στην προχειρότητα των κατασκευών: «Ολόκληρες συνοικίες φτιάχτηκαν σε μια νύχτα, σε παράνομες δημόσιες εκτάσεις, με πορώδες σκυρόδεμα γι΄ αυτό τα κτίρια πέφτουν σαν τραπουλόχαρτα. Ακόμα και τα καινούργια τα κτίρια είναι άθλια. Η πολιτική Ερντογάν ήταν να χτίσει εργατικές κατοικίες για να βάλει μέσα ψηφοφόρους του και είδαμε τα αποτελέσματα».

Πάνω από 20.000 οι νεκροί

Η προχειρότητα αυτή των κατασκευών αλλά και η έλλειψη σωστικών συνεργείων, συνάμα με την κακοκαιρία, θα εκτινάξουν τον αριθμό των θυμάτωνεκτίμησε ο κ. Τσελέντης. «Οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 20.000. Μετά τις 4 μέρες, τα πράγματα είναι πολύ άσχημα για τους εγκλωβισμένους», σημείωσε.  Παρόμοια είναι η κατάσταση και στη Συρία, η οποία μετρά χιλιάδες θύματα από τον φονικό σεισμό.

«Η κατάσταση είναι τραγική»

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, η μετασεισμική ακολουθία «θα διαρκέσει μήνες, ίσως και χρόνο» με δυνατούς μετασεισμούς, ενώ η όποια ύφεση στο μέγεθος των μετασεισμών, σημαίνει ότι αργότερα θα υπάρχει έξαρση. «Θα με ανησυχούσε μετατόπιση του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας. Για την ώρα δεν ανησυχώ», σημείωσε ο καθηγητής για έναν ενδεχόμενο σεισμό στην Ελλάδα, ωστόσο: «Μια περιοχή κοντά στην Κωνσταντινούπολη στο ρήγμα της βορείου Ανατολίας έχει καιρό να δώσει σεισμό και έχει μαζέψει πολλή ενέργεια. Εκεί αν γίνει κάτι, θα δούμε αντίστοιχες εικόνες γιατί και η Κωνσταντινούπολη έχει αυθαίρετη δόμηση».