Μενού
toyrkia-emak
Σεισμός στην Τουρκία | @Alpha
  • Α-
  • Α+

Μπορεί να είναι πολύ νωρίς και να αποτελεί ενδεχομένως ένα υπεραισιόδοξο σενάριο η αναβίωση της «διπλωματίας των σεισμών» όμως ο απεγκλωβισμός μικρών παιδιών από την ΕΜΑΚ στα συντρίμμια των κτηρίων σε Αδανα και Αλεξανδρέττα κάνει το γύρο της Τουρκίας. Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος, που μέχρι πριν από λίγα 24ωρα προπαγάνδιζε την επικείμενη εισβολή του τουρκικού στρατού στα νησιά του Αιγαίου και επαναλάμβανε τις πολεμικές απειλές Ερντογάν κατά της χώρας μας, επιλέγει ως πρώτο θέμα του τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των Ελλήνων πυροσβεστών να σώσουν ανθρώπινες ζωές κάτω από τα χαλάσματα. 

Είναι χαρακτηριστικό, πως η εφημερίδα Milliyet, που έως σήμερα κρατά την πιο σκληρή στάση διακινώντας, χωρίς να κρατά ούτε τα προσχήματα, τα σχέδια τουρκικής επίθεσης κατά της ελληνικής επικράτειας φιλοξενεί την φωτογραφία των Ελλήνων διασωστών, που αγκαλιάζονται ανασύροντας ζωντανό ένα παιδί, για να δείξει την παγκόσμια κινητοποίηση για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στις δοκιμαζόμενες περιοχές. Με τον τίτλο, «Η ελληνική ομάδα πλημμυρισμένη από χαρά», η τουρκική εφημερίδα αναφέρει ότι «η Ελληνική Μονάδα Ειδικής Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) συμμετείχε στις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης στην Αλεξανδρέττα. Η ΕΜΑΚ έβγαλε ζωντανούς από τα ερείπια τον 50χρονο πατέρα και την 6χρονη κόρη. Η χαρά που αισθάνθηκε η ελληνική ομάδα όταν έβγαλαν ζωντανό το κοριτσάκι από τα ερείπια άξιζε να δει κάποιος. Οι ελληνικές ομάδες, που αγκαλιάστηκαν για αρκετή ώρα, δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυα τους. Ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μοιράστηκε στα τουρκικά στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: "Οι εικόνες που μας γεμίζουν πόνο διαδέχονται εικόνες που μας γεμίζουν ελπίδα. Ελληνες και Τούρκοι παλεύουν δίπλα δίπλα, μαζί για να σώσουν ζωές", είπε».

Τουρκία: Η ΕΜΑΚ «πρωταγωνίστρια» σε δημοσίευμα για τη διεθνή βοήθεια

Στη συγκεκριμένη ανάρτηση γίνεται αναπαραγωγή και του βίντεο από την επιτυχημένη επιχείρηση της ελληνικής ομάδας, που έχει προκαλέσει συγκίνηση σε Ελλάδα και Τουρκία. Η επιλογή της ΕΜΑΚ σε ένα δημοσίευμα, που αναφέρεται στη διεθνή κινητοποίηση για τη συνδρομή στην Τουρκία έχει τη σημασία της. Ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι, όπως αναφέρει η Milliyet, ότι 30 ομάδες έρευνας και διάσωσης και ιατρικές ομάδες από 21 ευρωπαϊκές χώρες ανέλαβαν δράση στις σεισμογενείς ζώνες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν επείγουσα βοήθεια στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων ομάδων για την υποστήριξη των προσπαθειών έρευνας και διάσωσης. Εκτός από την ομάδα έρευνας και διάσωσης που αποτελείται από 79 άτομα, σχεδόν 100 άτομα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία του Λος Άντζελες αναφέρθηκαν ότι έχουν σταλεί στην Τουρκία με 6 ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους. 

Milliyet
Milliyet

Ο κατάλογος της βοήθειας είναι μακρύς όμως οι φωτογραφίες των Ελλήνων πυροσβεστών είναι εκείνες, που απεικονίζουν την ανθρωπιστική παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας. «Ομάδες διάσωσης από τη Γαλλία έφτασαν στην Τουρκία. Οι Γάλλοι προσγειώθηκαν στα Αδανα με δύο αεροπλάνα γεμάτα με προμήθειες βοήθειας. Η πρώτη ομάδα αποτελείται από 73 αστυνομικούς έρευνας και διάσωσης, συνοδευόμενοι από έναν ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο. Η Αγγλία έστειλε 76 ειδικούς έρευνας και διάσωσης καθώς και ιατρική ομάδα έκτακτης ανάγκης με εξοπλισμό και σκύλους στην Τουρκία. Ομάδα 41 αξιωματικών και επτά σκύλων εστάλη στις σεισμογενείς ζώνες της Τουρκίας για προσπάθειες έρευνας και διάσωσης από τη Γερμανία. Η ελβετική υπηρεσία σκύλων διάσωσης REDOG έστειλε μια επαγγελματική ομάδα διάσωσης 22 ατόμων με 14 σκύλους στην Τουρκία. Η ομάδα που στάλθηκε από τη Βουλγαρία ήρθε και στην Τουρκία οδικώς. Μια ειδική ομάδα έρευνας και διάσωσης 19 ατόμων από την Ουγγαρία ξεκίνησε να εργάζεται στο Χατάι με 7 ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους αναζήτησης, 2 τόνους βοηθητικού υλικού, σκηνές, γεννήτριες, ειδικές κάμερες, τρόφιμα και προμήθειες υγείας». 

Milliyet
Milliyet

Και συνεχίζει η τουρκική Milliyet: «Οι Σκανδιναβικές χώρες Δανία, Σουηδία και Φινλανδία έστειλαν κοινή ομάδα. Αυτή η ομάδα είναι έκτακτης ανάγκης θα τη διαχειρίζεται ο Οργανισμός Διαχείρισης. Η Δανία έστειλε και αεροπλάνο Hercules στην Τουρκία. Η Ιαπωνία έστειλε μια ομάδα διάσωσης περίπου 75 ατόμων, εξοπλισμένη με τον πιο επαγγελματικό εξοπλισμό. Ξεκίνησε ομάδα έρευνας και διάσωσης 60 ατόμων που στάλθηκε από τη Νότια Κορέα και ιατρικές προμήθειες.  Εκτός από αυτές, ομάδες από χώρες όπως Ιταλία, Τσεχία, Ινδία, Λίβανος, Αυστρία, Πολωνία, Ρουμανία, Κροατία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Μολδαβία, Ιορδανία, Μεξικό, Ταϊβάν, Ελ Σαλβαδόρ, Πακιστάν, Φιλιππίνες, ενώ πολλές χώρες έχουν επίσης ορίσει ανακοίνωσε ότι εστάλη βοήθεια και υλική βοήθεια».  

Milliyet
Milliyet
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA