Μενού
kyriakos-mitsotakis
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Τη συμπαράστασή του στον λαό της Τουρκίας εκφράζει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που ισοπέδωσε πολλές πόλεις στα νότια της χώρας. Την ανάρτηση του πρωθυπουργού στο twitter, γραμμένη μάλιστα στην τουρκική γλώσσα, συνοδεύει μία φωτογραφία που απεικονίζει μέλος της ελληνικής αποστολής της ΕΜΑΚ να μεταφέρει εγκλωβισμένο από τα ερείπια των κτιρίων, σε συνεργασία με Τούρκους διασώστες. Στην ανάρτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει: «Εικόνες που μας γεμίζουν πόνο, τις ακολουθούν εικόνες που μας γεμίζουν ελπίδα. Μόνο σεβασμός για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ομάδων διάσωσης. Έλληνες και Τούρκοι δίπλα-δίπλα, παλεύουν μαζί για να σώσουν ζωές. Τους ευχαριστούμε για όσα κάνουν».

«Στην άκρη οι διαφορές - Eίμαστε φίλοι»

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στο CNN τόνισε μεταξύ άλλων ότι «σε τέτοιες στιγμές κρίσης νομίζω πως είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι είμαστε γείτονες και πρέπει να βοηθάμε ο ένας τον άλλο σε δύσκολες καταστάσεις. Δεν είναι η πρώτη φορά που σεισμοί χτυπούν τις χώρες μας». Παράλληλα είπε: «Στο τέλος της μέρας βάζουμε για λίγο στην άκρη τις διαφορές μας και προσπαθούμε να επικεντρωνόμαστε σε μία επείγουσα κατάσταση. Έλληνες και Τούρκοι είμαστε φίλοι, μπορεί να έχουμε τις πολιτικές μας διαφορές αλλά στο τέλος της μέρας δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε (…) Δεν μπορώ να φανταστώ πιο δυνατή εικόνα, μπορεί να τη δείξατε, από αυτή που ένας Έλληνας κι ένας Τούρκος διασώστης έσωσαν ένα εφτάχρονο κοριτσάκι (…)».

«Προσπαθούμε να εργαστούμε μέσω διεθνών οργανισμών. Η πρότασή μου θα ήταν όταν θα κάνουμε και το Συμβούλιο την Πέμπτη να συντονίσουμε τις ευρωπαϊκές προσπάθειες έτσι ώστε να φροντίσουμε να πάει βοήθεια εκεί που πραγματικά το χρειάζονται περισσότερο. Αυτή τη στιγμή όμως, θέλω να το τονίσω, δεν έχουμε ούτε τα πολιτικά, ούτε έχουμε να κάνουμε για την αναγνώριση κάποιου καθεστώτος. Αυτό έχει να κάνει με παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που ζουν σε φρικτές συνθήκες», τόνισε παράλληλα ο πρωθυπουργός.