Μενού
erdogan
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν | AP
  • Α-
  • Α+

Οργή επικρατεί στην Τουρκία μετά τον φονικό σεισμό που στοίχισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους και η αντιπολίτευση κατηγορεί προσωπικά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ο κόσμος διαμαρτύρεται για την έλλειψη αντισεισμικών έργων. Σύμφωνα με το bbc.com, ο Κιλιτσντάρογλου κατηγόρησε ευθέως τον Τούρκο πρόεδρο, αναφέροντας ότι «ο Ερντογάν είναι υπεύθυνος για αυτό» και πως δεν προετοιμάστηκε καθόλου, παρόλο που βρίσκεται τόσο καιρό στην εξουσία.

Επίσης, μεγάλες αντιδράσεις έχουν ξεσπάσει για τα χρήματα που αποκόμιζε το κράτος από το 1999, όταν και θεσπίστηκε ειδικός φόρος για τον σεισμό. Συγκεκριμένα, εκτιμήσεις αναφέρουν ότι από τότε μέχρι και σήμερα, στα ταμεία του τουρκικού κράτους έχουν μπει περίπου 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ, που επρόκειτο να επενδυθούν στην πρόληψη καταστροφών και την ανάπτυξη υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης. Εντούτοις, το κράτος ποτέ δεν έκανε επίσημη ενημέρωση για τον τρόπο με τον οποίο δαπανούνται, ενώ το νέο χτύπημα του εγκέλαδου έχει φανερώσει σοβαρές ελλείψεις στη γείτονα χώρα.

Μάλιστα, χρήστες των social media καταγγέλλουν για λογοκρισία τα τουρκικά ΜΜΕ και ότι έκοψαν από δελτία ειδήσεων κόσμο που φώναζε «που είναι το κράτος;». Χαρακτηριστικά, ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, δείχνει ανταποκριτή του NTV στο Καχραμανμάρας να λέει ότι οι κάτοικοι παραπονιούνται ότι «η βοήθεια είναι ανεπαρκής». Έπειτα, το κανάλι φαίνεται ότι έκοψε το συγκεκριμένο απόσπασμα, σύμφωνα με τις διαδικτυακές καταγγελίες.