Μενού
erntogan-seismos
Επίσκεψη του Ερντογάν στις σεισμόπληκτες περιοχές | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Το «φάντασμα» της τεράστιας οικονομικής κρίσης του 2001 πλανάται και πάλι πάνω από την Τουρκία, δύο μήνες πριν από τις εκλογές, καθώς πληθαίνουν οι φωνές που αναφέρουν πως τα ταμεία της χώρας είναι άδεια. Την ίδια στιγμή τα δημοσιεύματα περί προσφυγής στο ΔΝΤ αν αλλάξει η ηγεσία της χώρας όχι μόνο δεν διαψεύδονται αλλά η πλευρά του Κιλιτσντάρογλου αναφέρει πως «μπορούμε να πάρουμε δάνεια με πολύ πιο ευνοϊκούς όρους».

Τα αποθεματικά της χώρας όπως όλα δείχνουν να τελειώνουν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προσπαθεί να βρει χρήματα κυρίως από τις Χώρες του Κόλπου αλλά και να προετοιμάσει την επόμενη ημέρα, όπου θα πρέπει να αρχίσει η ανοικοδόμηση της χώρας στις περιοχές που έπληξαν οι φονικοί σεισμοί. Θα πρέπει να γίνουν έργα τα οποία χρειάζονται άμεσα χρήματα, συνάλλαγμα, ειδάλλως είναι άγνωστο το πως θα μπορέσουν να προχωρήσουν.

Μία εικόνα των προβλημάτων που υπάρχουν στην Τουρκία, έδωσε ο άλλοτε υπουργός του Ερντογάν και νυν ηγέτης του κόμματος DEVA, Αλί Μπαμπατζάν. Σε συνέντευξη που παραχώρησε αναφέρθηκε στα σημάδια που είναι ίδια με εκείνα του 1999 που δημιούργησε και την οικονομική κρίση που κορυφώθηκε το 2001 ενώ μίλησε για τις κινήσεις που γίνονται και ουσιαστικά επιβεβαιώνουν τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν.

«Παρακαλάνε τον Πούτιν για αναβολή πληρωμής...»

«Μετά τον σεισμό θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη η διαχείριση της οικονομίας. Σας θυμίζω πως το 1999 υπήρξε ο σεισμός. Η τότε κυβέρνηση προκάλεσε δύο οικονομικές κρίσεις, καθώς στο ήδη υπαρκτό οικονομικό πρόβλημα έκατσε πάνω και ο σεισμός. Το 2000 ζήσαμε μία κρίση και τον Φεβρουάριο του 2001 ζήσαμε τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση στην ιστορία μας» ανέφερε στη συνέντευξη του στο FOX.

Και συνέχισε: «Είμαστε στο μηδέν δεν έχουμε συναλλαγματικά αποθέματα. Και που κατέληξαν; να ζητούν 3 με 54 δισ. από τη Σαουδική Αραβία, άλλα τόσα από το Κατάρ, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Να παρακαλάνε τον Πούτιν για την αναβολή της πληρωμής της δόσης του φυσικού αερίου. Η χώρα για να επουλώσει τις πληγές θα πρέπει να έχει συνάλλαγμα. Θα χρειαστεί ενέργεια, χάλυβα, τσιμέντο κι αυτά είναι συνδεδεμένα με το συνάλλαγμα. Η χώρα θα χρειαστεί άμεσα συνάλλαγμα. Αν δεν τα καταφέρει τότε θα υπάρξει κρίση τρεχουσών συναλλαγών. Συναλλαγματική κρίση όπως τον Νοέμβριο του 2000 και τον Φεβρουάριο του 2001».

«Διαμοιρασμό του πλούτου του Αιγαίου» ζητά ο Ακάρ

Την ίδια στιγμή, ο Χουλουσί Ακάρ βάζει για μία ακόμη φορά στο τραπέζι τον διαμοιρασμό του Αιγαίου, κάτι που φυσικά προϋποθέτει τον καθορισμό υφαλοκρηπίδας. Η συγκεκριμένη αναφορά για το Αιγαίο δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται, με Τούρκους αξιωματούχους να την επαναφέρουν συχνά πυκνά.

«Ξέρετε πως έχουμε προβλήματα με την Ελλάδα. Προσπαθούμε να λύσουμε αυτά τα προβλήματα με ειρηνικά μέσα και μεθόδους, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας. Λέμε ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε από αυτή την άποψη. Αυτό συνάδει με τις σχέσεις καλής γειτονίας και το πνεύμα της συμμαχίας, με συζήτηση και διαπραγμάτευση. Ας λύσουμε τα προβλήματά μας το συντομότερο δυνατό και ας βελτιώσουμε τις διμερείς μας σχέσεις, ιδιαίτερα στο Αιγαίο, ώστε οι πολίτες μας να μπορούν να ζουν με άνεση, ειρήνη και ασφάλεια. Έχουμε επανειλημμένα δηλώσει ότι είμαστε υπέρ της δίκαιης κατανομής του πλούτου στο Αιγαίο, ιδιαίτερα στο Αιγαίο» σχολίασε μεταξύ άλλων ο Τούρκος υπουργός Αμυνας.


 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA