Μενού
DRUCKER SCHOOL OF MANAGEMENT
Masatoshi Ito | DRUCKER SCHOOL OF MANAGEMENT
  • Α-
  • Α+

Ο Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος Masatoshi Ito, ο οποίος βοήθησε να μετατραπούν τα ψιλικατζίδικα 7-Eleven σε παγκόσμια επιχειρηματική αυτοκρατορία, πέθανε σε ηλικία 98 ετών. Πέθανε την περασμένη Παρασκευή από βαθιά γεράματα, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η χειριστής Seven & i Holdings. Η φίρμα έχει σήμερα πάνω από 83.000 καταστήματα σε όλο τον κόσμο, από τα οποία περίπου το ένα τέταρτο βρίσκεται στην Ιαπωνία.

Η παρουσία του Ίτο στο εμπόριο άρχισε το 1956, από μία μικρή επιχείρηση καταστημάτων ένδυσης στο Τόκιο την οποία διηύθυνε ο ετεροθαλής αδερφός του. Αρχικά ο Ίτο την μετονόμασε σε Ito-Yokado και την μετέτρεψε σε αλυσίδα μικρών καταστημάτων τροφίμων, ακόμη και ενδυμάτων. Στέλεχος της Ito-Yokado εντόπισε ένα κατάστημα 7-Eleven σε επίσκεψή του στις ΗΠΑ. Έτσι, αποφάσισαν να κάνουν deal και το 1974 άνοιξε το πρώτο 7-Eleven στην Ιαπωνία. 

Το 1992, ο Ίτο παραιτήθηκε από τη θέση του στην Ito-Yokado μετά από κατηγορίες για παράνομες πληρωμές που έκαναν στελέχη σε γκάνγκστερ της ιαπωνικής μαφίας (Γιακούζα) για να τηρήσουν την τάξη σε μια συνέλευση των μετόχων. Η Ito-Yokado μετονομάστηκε σε Seven & i Holdings το 2005. Το "i" στο όνομα είναι μια αναφορά στην Ito-Yokado και το ίδιο τον Ίτο, ο οποίος ήταν ο επίτιμος πρόεδρος της εταιρείας. «Με ρωτούν συχνά αν πέτυχα λόγω σκληρής δουλειάς ή επειδή ήμουν απλώς τυχερός. Στην πραγματικότητα η απάντηση είναι και τα δύο», είχε δηλώσει ο ίδιος σε συνέντευξή του.

«Είχα την τύχη να ξεκινήσω την επιχειρηματική μου δραστηριότητα αμέσως μετά τον πόλεμο – την ίδια εποχή που άρχισε να αναπτύσσεται στην Ιαπωνία μια ευρεία καταναλωτική κοινωνία», είχε πει ακόμη. Ο Μασατόσι Ίτο επηρεάστηκε από τη φιλία του με τον Αυστροαμερικανό γκουρού του μάνατζμεντ Peter Drucker. Ο Drucker αποκάλεσε τον Ίτο «έναν από τους πιο σημαντικούς επιχειρηματίες και ιδρυτές επιχειρήσεων στον κόσμο».