Μενού
makron-macron
Εμάνουελ Μακρόν | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ευχήθηκε η επίμαχη μεταρρύθμιση του συστήματος συνταξιοδότησης, η οποία είναι πιθανόν να υιοθετηθεί από το Κοινοβούλιο χωρίς ψηφοφορία αύριο, «να ολοκληρώσει την δημοκρατική της πορεία με σεβασμό προς όλους». «Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ευχή του το κείμενο για τις συντάξεις να μπορέσει να ολοκληρώσει την δημοκρατική του πορεία με σεβασμό προς όλους», αναφέρεται σε μήνυμα της Γαλλικής Προεδρίας προς το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Η γαλλική κυβέρνηση αντιμετωπίζει αύριο δύο προτάσεις μομφής, η απόρριψη των οποίων από τους βουλευτές θα μεταφρασθεί αυτομάτως σε έγκριση της μεταρρύθμισης που αυξάνει το όριο της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια.

Συνεχίζονται οι οδομαχίες στο Παρίσι

Νέες μάχες σημειώθηκαν μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών στο κέντρο του Παρισιού στη Γαλλία. Παρά την απαγόρευση των διαδηλώσεων οι Γάλλοι βγήκαν για τρίτη συνεχόμενη νύχτα στους δρόμους. Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων, ξύλα και χαρτόκουτα δημιουργώντας φλεγόμενα οδοφράγματα. Παράλληλα, ένταση υπήρξε και σε εμπορικό κέντρο του Παρισιού. Εκατοντάδες διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν και ήρθαν στα χέρια με τους υπαλλήλους ασφαλείας του εμπορικού κέντρου.

Η ατμόσφαιρα από τα καπνογόνα ήταν αποπνικτική. Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και η αύξηση του ορίου ηλικίας έχει δυναμιτίσει το κλίμα στην Γαλλία με τον Εμανουέλ Μακρόν και την κυβέρνηση της Ελίζαμπεθ Μπορν να έχει να αντιμετωπίσει διπλό μέτωπο. Τα σφοδρά επεισόδια στους δρόμους της χώρας και τις προτάσεις μομφής. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες πόλεις, όπως στη Ναντ και στη Μασσαλία, όπου το συγκεντρωμένο πλήθος προσπέρασε την αστυνομία και κατέλαβε τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό για περίπου 15 λεπτά. Στην ανατολική πόλη Μπεζανσόν, εκατοντάδες διαδηλωτές άναψαν φωτιά και έκαψαν κάρτες ψηφοφόρων.

Την ίδια στιγμή, τα σκουπίδια συσσωρεύονται στους δρόμους του Παρισιού, καθώς οι εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Οι συλλέκτες απορριμμάτων της πρωτεύουσας συμμετέχοντας στην κινητοποίηση άφησαν περίπου 10.000 τόνους σκουπιδιών στους δρόμους μέχρι και την Παρασκευή. Τα μεγαλύτερα συνδικάτα της Γαλλίας δηλώνουν αποφασισμένα να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις προκειμένου να επιβάλουν την ανατροπή των αλλαγών. Μάλιστα για την προσεχή Πέμπτη έχει προγραμματιστεί νέα μεγάλη εθνική απεργία.