Μενού
erdogan
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν | APimages
  • Α-
  • Α+

Με τον γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ και τα όσα ανέφερε χθες Πέμπτη (24/3) στο Κογκρέσο ενώπιον και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, σχετικά με την πώληση των αμερικανικών F-16 στην Τουρκία, τα έβαλε η Αγκυρα, εξαπολύοντας σκληρή επίθεση εναντίον του.

«Είναι λυπηρό να βλέπει κανείς μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ και αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης να διαιωνίζουν μονόπλευρες απόψεις για τις πολιτικές της Τουρκίας. Οι στρεβλές και βαθιά λανθασμένες αναφορές στις πολιτικές και τις προσεγγίσεις της κυβέρνησής μας έχουν, δυστυχώς, γίνει βασικό στοιχείο των ακροάσεων στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Ας αποδώσουμε ευθέως τα πρωτεία στον γερουσιαστή Μενέντεζ», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του διευθυντή επικοινωνίας του Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν, αναφερόμενος στον Αμερικανό Γερουσιαστή.

Τα μηνύματα του Φαχρετίν Αλτούν στο Twitter, δεν κρύβουν τον μεγάλο εκνευρισμό της Άγκυρας τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «οι ΗΠΑ είναι ο δύσκολος σύμμαχος», ενώ συνέχισε λέγοντας χωρίς να κατονομάσει την Ελλάδα ότι, «μερικοί από τους γείτονές μας έχουν επιδείξει αυτού του είδους τη συμπεριφορά και εμείς πάντα απαντάμε κατάλληλα. Δεν θα επιτρέψουμε παραβίαση της κυριαρχίας μας».

O Φαχρετίν Αλτούν ανέφερε επιπρόσθετα ότι, «Η Τουρκία δεν παραβιάζει τα χωρικά ύδατα ή τον εναέριο χώρο άλλων χωρών. Μερικοί από τους γείτονές μας έχουν επιδείξει αυτού του είδους τη συμπεριφορά και εμείς πάντα απαντάμε κατάλληλα. Δεν θα επιτρέψουμε παραβίαση της κυριαρχίας μας. Η Τουρκία δεν παραβιάζει ποτέ την κυριαρχία άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων των γεωτρήσεων που γίνονται στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες τους, όπως αντίθετα ισχυρίζεστε γερουσιαστή Μενέντεζ».

«Το μακροχρόνιο κυπριακό ζήτημα, την επίλυση του οποίου έχει καταστεί σχεδόν αδύνατη, η ΕΕ είναι εδώ ο ένοχος. Η Τουρκία έχει επιδιώξει με συνέπεια να προμηθεύεται οπλικά συστήματα από συμμάχους στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. Απευθυνθήκαμε σε άλλους προμηθευτές μόνο όταν οι επιτροπές του Κογκρέσου των ΗΠΑ, συχνά υπό την ηγεσία σας γερουσιαστή Μενέντεζ, το έκαναν απίστευτα δύσκολο».

«Η μη προσχώρηση στις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας δεν αποτελεί παραβίαση διεθνών συμφωνιών τις οποίες έχει υπογράψει η Τουρκία. Ίσως έχετε ξεχάσει ότι η Τουρκία δεν είναι μέλος της ΕΕ. Επίσης, έχουμε παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία περισσότερο από πολλές χώρες της ΕΕ» πρόσθεσε το «δεξί χέρι» του Ερντογάν.

«Δεν είμαστε κατακτητές στην Κύπρο όπως ισχυρίζεστε, αλλά προστατεύουμε τους Τουρκοκύπριους. Ο λόγος που αυτό το ζήτημα διαιωνίζεται είναι η μυωπική απόφαση της ΕΕ να δεχθεί την Κύπρο ως μέλος παρά τα αμφισβητούμενα σύνορά της» δήλωσε τέλος ο Φαχρετίν Αλτούν και κατέληξε:

«Είμαστε απογοητευμένοι και ειλικρινά κουραζόμαστε να ακούμε όλες αυτές τις παραποιημένες παρουσιάσεις και τους ψευδείς ισχυρισμούς για τη χώρα μας γερουσιαστή Μενέντεζ και υπουργέ Μπλίνκεν. Διαπιστώνουμε ότι οι ΗΠΑ είναι ο δύσκολος σύμμαχος σε αρκετές από τις περιφερειακές και ΝΑΤΟϊκές σχέσεις τους, συμπεριλαμβανομένης της δικής μας. Καλούμε τους πολιτικούς και τους ηγέτες των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τις προκαταλήψεις τους για τη χώρα μας και να υιοθετήσουν μια δίκαιη και ρεαλιστική αξιολόγηση των εκκρεμών ζητημάτων. Παρά τις λανθασμένες αντιλήψεις που είναι κοινός τόπος στην Ουάσιγκτον, είμαστε πάντα έτοιμοι για συνεργασία σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος».