Η Ρωσία κατηγόρησε χθες Παρασκευή τη Σλοβακία για αθέτηση σύμβασης, με αφορμή την παράδοση σοβιετικής κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 στην Ουκρανία. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Στρατιωτικής-Τεχνικής Συνεργασίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας (FSVTS), αρμόδια για τις συμφωνίες εξοπλιστικών προγραμμάτων που συνάπτει η Μόσχα με κυβερνήσεις άλλων κρατών, υπογραμμίζει ότι η Σλοβακία δεσμευόταν από συνθήκη του 1997 να μην παραδώσει MiG-29 σε άλλη χώρα χωρίς τη συγκατάθεση του Κρεμλίνου.
Η Μόσχα έκανε λόγο για εχθρική ενέργεια της Σλοβακίας που παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της, οι οποίες απορρέουν από τη σύμβαση που δημοσιεύεται στον ιστότοπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Παρά την έντονη κριτική της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση της Σλοβακίας δεν έχει ακόμη αντιδράσει στις κατηγορίες της Μόσχας, τις οποίες εξέφρασε επίσης η ρωσική πρεσβεία στην Μπρατισλάβα.
Η Σλοβακία παρέδωσε την Πέμπτη τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 στην Ουκρανία, ενώ άλλα εννέα θα ακολουθήσουν «τις επόμενες εβδομάδες», σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας. Τρία εκ των συνολικά 13 MiG-29 από τη Σλοβακία δεν είναι σε κατάσταση επιχειρησιακής ετοιμότητας και θα χρησιμοποιηθούν για ανταλλακτικά, υπογραμμίζει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa). Η πλειονότητα των μαχητικών αεροσκαφών αυτού του τύπου παραδόθηκαν από τη Σοβιετική Ένωση στην Τσεχοσλοβακία στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Μετά τη διάλυση της χώρας, Τσεχία και Σλοβακία μοίρασαν τα αεροσκάφη, με την τελευταία να προμηθεύεται περισσότερα από τη Ρωσία κατά τη δεκαετία του 1990.
- Θανατηφόρο δυστύχημα στη Ρουμανία: Νεκροί Έλληνες οπαδοί του ΠΑΟΚ σε τροχαίο καθ' οδόν για Γαλλία
- Σαββίδης: «Τα παιδιά του ΠΑΟΚ είναι δικά μας παιδιά, δεν αφήνουμε κανέναν μόνο του»
- Tελικά πόσο κόστισε και πόσα έβγαλε ο «Καποδίστριας»;
- Ελένη Βουλγαράκη: Τέλος από το πλευρό του Φάνη Λαμπρόπουλου στο ραδιόφωνο
Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.