Μενού
pentagono-ipa
Πεντάγωνο ΗΠΑ | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Έντονη ανησυχία στις μυστικές υπηρεσίες και τα υπουργεία Άμυνας, αλλά και αμηχανία σε διπλωματικό επίπεδο έχει πυροδοτήσει η τεράστια διαρροή απορρήτων εγγράφων των ΗΠΑ, που αφορούν τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και παραδοσιακούς συμμάχους της χώρας όπως η Νότια Κορέα και το Ισραήλ.

Τηνίδια ώρα, ισχυρισμοί πως μέλη των βρετανικών ένοπλων δυνάμεων έχουν δράσει στην Ουκρανία δημοσιεύεται σε μερίδα του Τύπου, που επικαλείται τα συγκεκριμένα απόρρητα έγγραφα τα οποία διέρρευσαν, χωρίς να είναι ακόμα σαφές το πώς ή από ποιον. Χθες, Μεγάλη Τρίτη, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας προειδοποίησε ότι οι πληροφορίες που διέρρευσαν είναι «ανακριβείς» και μπορεί να αποτελούν μέρος προσπάθειας για τη διασπορά «παραπληροφόρησης».

Ωστόσο μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους το δημόσιο δίκτυο BBC και η εφημερίδα The Guardian, αναφέρουν πως κάποια από τα έγγραφα, που μοιάζουν αυθεντικά, υποδεικνύουν ότι ως και 50 μέλη των ειδικών δυνάμεων του βρετανικού στρατού ήταν «ανεπτυγμένα» τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο φέτος στην Ουκρανία, μαζί με δεκάδες συναδέλφους τους άλλων δυτικών κρατών. Ήταν σχεδόν διπλάσια από τα μέλη του προσωπικού των αμερικανικών (14) και των γαλλικών (15) ειδικών δυνάμεων.

Τα έγγραφα, επισημαίνει η Γκάρντιαν, δεν ξεκαθαρίζουν ούτε πού ακριβώς ήταν ανεπτυγμένα τα μέλη των ειδικών δυνάμεων, ούτε τι ακριβώς έκαναν. Προτού ξεσπάσει ο πόλεμος τον Φεβρουάριο του 2022, η Βρετανία συνεισέφερε στην εκπαίδευση ουκρανικού προσωπικού.

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, τα έγγραφα ενδέχεται να αναρτήθηκαν αρχικά σε εξυπηρετητή της πλατφόρμας Discord, που είναι δημοφιλής μεταξύ των θιασωτών βιντεοπαιχνιδιών, και να παρέμειναν εκεί χωρίς να τα προσέξει κανείς ώσπου άρχισαν να κυκλοφορούν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Έχουν φέρει σε αμηχανία αρκετές κυβερνήσεις στη Δύση, ιδίως αυτή των ΗΠΑ.

Ερωτηθείς αν η Ουάσιγκτον αναμένει να κυκλοφορήσουν κι άλλα τέτοια έγγραφα, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο Τζον Κέρμπι, παραδέχθηκε χθες Τρίτη πως «η αλήθεια και η τίμια απάντηση στην ερώτησή σας είναι: δεν ξέρουμε. Κι αν μας ανησυχεί αυτό; Εσείς τι λέτε;».

Αντιδράσεις στη Νότια Κορέα

Παράλληλα, η αντιπολίτευση στη Νότια Κορέα κάλεσε την κυβέρνηση να ερευνήσει το ενδεχόμενο η χώρα να ήταν θύμα κατασκοπείας από τις ΗΠΑ, μετά τη διαρροή απόρρητων εγγράφων που φαίνεται να αποκαλύπτουν ότι η Ουάσινγκτον κατασκόπευε τη σύμμαχό της Σεούλ.

Τα διαβαθμισμένα αμερικανικά έγγραφα που διέρρευσαν στο διαδίκτυο αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ κατασκόπευαν συμβούλους του Νοτιοκορεάτη προέδρου Γιούν Σουκ Γέολ σε θέματα εθνικής ασφάλειας προκειμένου να διασφαλίσουν την παροχή όπλων στην Ουκρανία.

Η διαρροή προκάλεσε επικρίσεις στη Νότια Κορέα σε ό,τι αφορά τον ευάλωτο χαρακτήρα των επικοινωνιών στους κόλπους σημαντικών θεσμών της χώρας, όπως η προεδρία. Πολιτικοί αντίπαλοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να υποβαθμίσει το περιστατικό και να κατευνάσει τις σχέσεις της με τους Αμερικανούς ενόψει της επίσκεψης του Γιούν στην Ουάσινγκτον αυτόν τον μήνα.

«Η κυβέρνηση πρέπει να ρίξει φως στους ισχυρισμούς για παρακολουθήσεις και, αν είναι βάσιμοι, πρέπει να ζητήσει από τις ΗΠΑ να ζητήσουν συγνώμη και της προσφέρουν εγγυήσεις ότι δεν θα ξεκινήσουν και πάλι», δήλωσε σήμερα ο Λι Ζάε- μιούνγκ επικεφαλής του Δημοκρατικού κόμματος, της αντιπολίτευσης.

Η νοτιοκορεατική προεδρία προσπάθησε χθες, Τρίτη, να υποβαθμίσει τη σοβαρότητα της διαρροής, χαρακτηρίζοντάς «σημαντικό αριθμό» των εγγράφων πλαστογραφημένα. Δεκάδες φωτογραφίες εγγράφων κυκλοφορούν τουλάχιστον εδώ και αρκετές εβδομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε υπηρεσίες μηνυμάτων, όπως το Twitter, το Telegram και το Discord. Το Πεντάγωνο έχει ανακοινώσει πως προσπαθεί να προσδιορίσει αν τα έγγραφα είναι όντως αυθεντικά και επεσήμανε πως τουλάχιστον ένα από αυτά φαίνεται ότι έχει παραποιηθεί.

Αντίγραφο ενός από τα έγγραφα που διέρρευσαν, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του AFP, αναφέρεται σε συνομιλίες μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων αρμόδιων για την εθνική ασφάλεια της Νότιας Κορέας οι οποίοι συζητούν το ενδεχόμενο παροχής όπλων και πυρομαχικών νοτιοκορεατικής παραγωγής στην Ουκρανία και τον κίνδυνο αυτό να παραβιάζει την πολιτική της Σεούλ, η οποία έγκειται στο να μην πουλάει όπλα σε εμπόλεμες χώρες. Ένας από τους αξιωματούχους προτείνει να εξαχθούν τα πυρομαχικά στην Πολωνία προκειμένου να παρακαμφθεί το πρόβλημα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA