Μενού
erdogan - brabeysi
Βράβευση Ερντογάν | Twitter - @tcbestepe
  • Α-
  • Α+

Για τη συνεισφορά των ανδρών της ΕΜΑΚ και του ΕΚΑΒ κατά τη διάρκεια των καταστροφικών σεισμών του Φεβρουαρίου στην Τουρκία μίλησε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος και τους βράβευσε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Άγκυρα. Ο κ. Ερντογάν, μάλιστα, απένειμε μετάλλιο στον Έλληνα πυραγό της ΕΜΑΚ, Θωμά Κρικέλη, αλλά και στον Έλληνα πρέσβη στη χώρα, Χριστόδουλο Λάζαρη, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης στην Ελλάδα για τη βοήθειά της στους σεισμούς.

Η τελετή απονομής κρατικού μεταλλίου εξαιρετικής θυσίας, όπως αποκαλείται, πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα. Ο Τούρκος πρόεδρος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, είπε πως «γνωρίζουμε ποιοι είναι οι φίλοι μας τη μαύρη εκείνη ημέρα τόσο προσωπικά, όσο και εκ μέρους του έθνους και του κράτους μας. Θα ήθελα να σας εκφράσω τη βαθιά ευγνωμοσύνη μου για τις προσπάθειές σας στη ζώνη του σεισμού».

Παρά τη βράβευση, με εθνικιστικό περιεχόμενο το πρώτο σποτ

Τη «Γαλάζια Πατρίδα» παρουσιάζει προεκλογικό τηλεοπτικό σποτ του κόμματος του Ερντογάν, AKP. Σε μία ακόμα ακραία πρόκληση σε βάρος της Ελλάδας παρουσιάζεται χάρτης, σύμφωνα με τον οποίο η Τουρκία «καταπίνει» το σύνολο σχεδόν των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, αλλά και την Θράκη.

Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως και δυτική Θράκη εμφανίζονται κάτω από την τουρκική σημαία, με το βίντεο να αναρτάται στα social media του AKP για να τιμήσει την «Ημέρα Εθνικής Κυριαρχίας και Ημέρα Παιδιού» που αποτελεί εθνική γιορτή για τη γειτονική χώρα. Η επέτειος καθιερώθηκε από τον Κεμάλ Ατατούρκ, καθώς στις 23 Απριλίου 1920 ιδρύθηκε η Τουρκική Εθνοσυνέλευση που αποτελεί σύμβολο της εθνικής κυριαρχίας της Τουρκίας και αφιερώθηκε στα παιδιά.

Τι απαντά η Αθήνα στις αξιώσεις της Άγκυρας

Από την πλευρά του, το ελληνικό ΥΠΕΞ τονίζει ότι «δεν θα επιτρέψουμε η αντιπαράθεσή τους να μετατραπεί σε διάλογο Αθήνας - Άγκυρας». «Οι θέσεις μας είναι γνωστές. Η διαφορά μας είναι μία. Δεν θα επιτρέψουμε η εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση στην Τουρκία να μετατραπεί σε δημόσιο διάλογο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας», ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Αρναούτης.

Είχαν προηγηθεί οι ισχυρισμοί του Μεβλούτ Τσαβούσογλου πριν λίγες ημέρες ότι στο Αιγαίο υπάρχουν νησιά και βραχονησίδες υπό αδιευκρίνιστο καθεστώς. Αρχικά, αναφερόμενος στα Ίμια είπε: «Υπήρξε κρίση Ιμίων; Υπήρξε. Τότε, οι κυβερνήσεις είπαν “ας ξεκινήσουμε διερευνητικές συνομιλίες”. Κι εμείς τις συνεχίσαμε. Επειδή ήταν ένα θετικό βήμα. Συζητάμε το πώς να λύσουμε αυτά τα προβλήματα».

Παράλληλα, ο κ. Τσαβούσογλου συνέχισε: «Αλλά τώρα, όταν απαιτείς εναέριο χώρο 10 μιλίων πάνω από χωρικά ύδατα 6 μιλίων και το αεροσκάφος μας εισέρχεται σε αυτόν τον εναέριο χώρο, σε αυτά τα 4 μίλια, που διεκδικούν, αλλά δεν είναι δικά τους, αυτό αντίκειται στο διεθνές δίκαιο. Και τότε αρχίζουν και λένε “τον παραβιάσατε”».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας συνέχισε: «Ομοίως, υπάρχουν νησάκια και βραχονησίδες των οποίων η κυριότητα δεν είναι σαφής, μιλάω για τις συνθήκες της Λωζάνης το ’23 και των Παρισίων το ‘47, των οποίων η κυριαρχία δεν καθορίζεται με σαφήνεια από τις συμφωνίες. Εμείς λέμε δικαίως ότι “είναι δικές μας”. Η Ελλάδα λέει επίσης ότι είναι “δικές μας” και τότε ξεσπάει ένταση».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA