Μενού
gallia-protomagia
Πρωτομαγιά στη Γαλλία | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Στους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων της Γαλλίας βγήκαν σήμερα στο πλαίσιο των διαδηλώσεων για την Εργατική Πρωτομαγιά, περίπου 500.000 πολίτες, οι οποίοι και διαμαρτυρήθηκαν για το νέο συνταξιοδοτικό της κυβέρνησης Μακρόν.

Από τα εκτεταμένα επεισόδια που σημειώθηκαν σε μεγάλες πόλεις, όπως το Παρίσι, συνελήφθησαν εκατοντάδες άνθρωποι (σ.σ. 291), ενώ τραυματίστηκαν και 108 αστυνομικοί. Τις σχετικές δηλώσεις για τους τραυματισμένους αστυνομικούς και χωροφύλακες, 20 εξ αυτών στο Παρίσι, έκανε ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλ Ντερμανέν.

Πρόσθεσε ότι 291 άτομα συνελήφθησαν στις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων 90 στην πρωτεύουσα.

Με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη Γαλλία συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις, στο επίκεντρο των οποίων βρέθηκε ο νόμος για την αναμόρφωση του γαλλικού συνταξιοδοτικού συστήματος, κατά του οποίου τάσσεται -σύμφωνα με σχεδόν όλες τις δημοσκοπήσεις- η πλειονότητα των Γάλλων.

Ο αριθμός των αστυνομικών που τραυματίστηκαν σήμερα «1η Μαΐου είναι εξαιρετικά σπάνιος», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, «καταδικάζοντας έντονα αυτού του τύπου τη βία».

Μισό εκατομμύριο πολίτες στους δρόμους - Η κατάσταση στην Τουρκία

Τα επεισόδια με τις αστυνομικές δυνάμεις ήταν εκτεταμένα, με τις φωτιές στους δρόμους από τους διαδηλωτές και τη μαζική χρήση χημικών από τους αστυνομικούς, να συνθέτουν το «μωσαϊκό» των επεισοδίων στη γαλλική πρωτεύουσα.

Άξιο αναφοράς είναι ότι περισσότερες από 300 συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο ίδιο πλαίσιο, με τα επεισόδια και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας, όπως τη Ναντ, να είναι εξίσου σοβαρά. Γάλλοι πολίτες, μιλώντας για τις διαδηλώσεις, σημειώνουν πως δεν θα ανεχτούν τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Μακρόν.

Επεισοδιακή ήταν η 1η Μαΐου και στην Τουρκία καθώς εκατοντάδες μέλη συνδικάτων προσπάθησαν να φτάσουν πεζή στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, με την Αστυνομία να τους απαγορεύει την πρόσβαση. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων συνελήφθησαν περισσότεροι από 30 άνθρωποι οι οποίοι και αγνόησαν τις εντολές των Αρχών, δηλαδή να κάνουν διαδηλώσεις σε διαφορετικό σημείο.

Μαζικές (σ.σ. 30.000 άνθρωποι) ήταν και οι διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς και στη Νότια Κορέα, όπου τα συνδικάτα εργαζομένων καταγγέλλουν τον πρόεδρο της χώρας ότι επιχειρεί να καταστρατηγήσει τα εργασιακά δικαιώματα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA