Μενού
sarkozi
Νικολά Σαρκοζί | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Την έφεση που είχε υποβάλλει το 2021 κατά της καταδικαστικής απόφασης για διαφθορά και διακίνηση επιρροής στο Εφετείο Παρισιού, έχασε σήμερα, Τετάρτη (17/5) ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί.

Όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες, το δικαστήριο επικύρωσε την ποινή φυλάκισης τριών ετών, αλλά τα δύο από αυτά τα χρόνια ανεστάλησαν και το δικαστήριο είπε ότι ο Σαρκοζί μπορεί να φοράει ηλεκτρονικό βραχιόλι αντί να πάει στη φυλακή για το υπόλοιπο έτος. 

Το νομικό παρελθόν του Σαρκοζί

Ο 68χρονος, ο οποίος υπηρέτησε μία θητεία στον προεδρικό θώκο της Γαλλίας από το 2007 έως το 2012, έχει εμπλακεί σε νομικά προβλήματα από τότε που εγκατέλειψε το αξίωμά του.

Τον Μάρτιο του 2021 καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκισης, δύο από αυτά με αναστολή και ένα στο σπίτι με ηλεκτρονικό βραχιόλι, για διαφθορά και διακίνηση επιρροής μέσω μυστικής τηλεφωνικής γραμμής που ανακαλύφθηκε με υποκλοπές που έγιναν στο κινητό του τηλέφωνο.

Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι ο Σαρκοζί και ο πρώην δικηγόρος του, Τιερί Χερζόγκ, είχαν συνάψει «συμφωνία διαφθοράς» με έναν δικαστή, τον Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, για την απόκτηση και ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με μια νομική έρευνα.

Οι ερευνητές είχαν υποκλέψει τις δύο επίσημες τηλεφωνικές γραμμές του Σαρκοζί. Ανακάλυψαν ότι είχε μια τρίτη ανεπίσημη που είχε κάνει το 2014 με το όνομα «Paul Bismuth», μέσω της οποίας επικοινωνούσε με τον Herzog. 

Οι κλήσεις οδήγησαν στην καταδίκη

Το περιεχόμενο αυτών των τηλεφωνικών κλήσεων οδήγησε στην ετυμηγορία για διαφθορά το 2021. Ο Σαρκοζί αμφισβήτησε τις κατηγορίες και άσκησε αμέσως έφεση κατά της καταδίκης του.

Κατά την πρώτη ημέρα της εκδίκασης της έφεσης τον περασμένο Δεκέμβριο, δήλωσε ότι «δεν διέφθειρε ποτέ κανέναν». Οι συνομιλίες του με τον Χέρτσογκ έχουν τώρα παιχτεί για πρώτη φορά στο δικαστήριο και θα έχουν κεντρικό ρόλο στον καθορισμό της απόφασης της Τετάρτης. 

Το γραφείο του εισαγγελέα είχε ζητήσει να επιβληθεί στον Σαρκοζί, τον Χέρτσογκ και τον Αζιμπέρ ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή στον καθένα. Είχαν επίσης ζητήσει να ανασταλούν ο Σαρκοζί και ο Αζιμπέρ, 76 ετών, από τα δημόσια αξιώματα και να απαγορευτεί στον Χέρτζογκ, 67 ετών, η άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος, ο καθένας για πέντε χρόνια.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.