Μενού
xitler-eua
Χίλτερ και Εύα Μπράουν
  • Α-
  • Α+

Ένα επάργυρο μολύβι που φέρεται να ανήκε στον Αδόλφο Χίτλερ βγαίνει, σύμφωνα με τη βρετανική Guardian, σε δημοπρασία στο Μπέλφαστ τον επόμενο μήνα και εκτιμάται ότι η τιμή του θα κυμανθεί ανάμεσα σε 50.000 έως 80.000 λίρες, δηλαδή περίπου 60 με 90 χιλιάδες ευρώ. 

Πιστεύεται ότι ήταν δώρο στον ηγέτη των Ναζί από τη σύντροφό του, Εύα Μπράουν για τα 52α γενέθλιά του στις 20 Απριλίου 1941.

Το μολύβι, το οποίο αγοράστηκε αρχικά από έναν συλλέκτη σε δημοπρασία το 2002, φέρει την επιγραφή «Eva» στα γερμανικά και τα αρχικά «AH».

Η πώληση ευρείας γκάμας ιστορικών αντικειμένων στον οίκο δημοπρασιών Bloomfield Auctions στο ανατολικό Μπέλφαστ στις 6 Ιουνίου θα περιλαμβάνει επίσης μια πρωτότυπη υπογεγραμμένη φωτογραφία του Χίτλερ και μια σπάνια χειρόγραφη χάρη της βασίλισσας Βικτωρίας, η οποία χρονολογείται το 1869 και αφορούσε Ιρλανδούς επαναστάτες που καταδικάστηκαν για προδοσία.

Ο Καρλ Μπένετ, διευθύνων σύμβουλος του οίκου δημοπρασιών, δήλωσε ότι αναμένεται εκδήλωση ενδιαφέροντος από όλο τον κόσμο.

«Η σημασία του προσωπικού μολυβιού του Χίτλερ έγκειται στο γεγονός ότι συμβάλλει στην αποκάλυψη ενός κρυμμένου κομματιού της ιστορίας, δίνοντας μια μοναδική εικόνα γύρω από τις προσωπικές σχέσεις του Χίτλερ, τις οποίες ο ίδιος κρατούσε σχολαστικά κρυμμένες από το κοινό», δήλωσε ο Καρλ Μπένετ. 

«Μεγάλο μέρος της προσωπικής γοητείας του Χίτλερ κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του προερχόταν από την προσεκτικά κατασκευασμένη ταυτότητά του ως "πατέρα του γερμανικού έθνους"», ο οποίος απέρριπτε τις προσωπικές σχέσεις υπέρ της πίστης στην πατρίδα του», πρόσθεσε.

Τόνισε δε ότι «αυτό το σύμβολο αγάπης από την Εύα στα γενέθλιά του βοηθά στην αποκάλυψη της εξαπάτησης πίσω από τη δημόσια εικόνα του Χίτλερ».

Μάλιστα, διαβεβαίωσε ότι έκανε σχετική έρευνα, ώστε να είναι σίγουρος ότι πρόκειται για αυθεντικό αντικείμενο, ενώ εξήγησε ότι καταλαβαίνει μεν για ποιο λόγο κάποιοι είναι επιφυλακτικοί ως προς την πώληση αντικειμένων του δικτάτορα. 

Για εκείνον, όμως, διευκρίνισε αποτελούν «ένα κομμάτι του παρελθόντος μας και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ιστορικά αντικείμενα, ανεξάρτητα από το αν η ιστορία στην οποία αναφέρονται ήταν μια από τις πιο σκοτεινές και πιο αμφιλεγόμενες στην καταγεγραμμένη ιστορία. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.