Μενού
Françoise Gilot
Françoise Gilot | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Πέθανε σε ηλικία 101 ετών η μούσα του Πικάσο και ζωγράφος, Φρανσουά Ζιλό. Τον θάνατό της επιβεβαίωσε στην εφημερίδα New York Times η κόρη της, η οποία ανέφερε ότι η μητέρα της αντιμετώπιζε καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις. Η αιωνόβια ζωγράφος άφησε την τελευταία της πνοή σε νοσοκομείο του Μανχάταν.

Η Φρανσουά Ζιλό ήταν για πάνω από μία δεκαετία μούσα και σύντροφος του Πάμπλο Πικάσο, αλλά και η μοναδική γυναίκα που εγκατέλειψε τον εμβληματικό ζωγράφο. «Φαντάζεσαι ότι ο κόσμος θα ενδιαφερθεί για σένα;», φέρεται να της είχε πει ο Πικάσο όταν του ανακοίνωσε ότι ήθελε να χωρίσουν, το 1953.

Η Ζιλό ξαναέφτιαξε τη ζωή της μετά το τέλος της σχέσης τους. Συνέχισε να ζωγραφίζει, να εκθέτει τα έργα της, ενώ έγραψε και βιβλία.

Η Φρανσουά Ζιλό καταγόταν από εύπορη παριζιάνικη οικογένεια και ήταν ήδη ζωγράφος όταν γνώρισε τον 40 χρόνια μεγαλύτερό της Πικάσο, σε ένα γαλλικό εστιατόριο όταν ήταν μόλις 21 ετών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.