Μετράμε μέρες για το Final Four της Ευρωλίγκα, που θα διεξαχθεί στο Άμπου Ντάμπι, την πρωτεύουσας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ενός «διαμαντιού» για τον αραβικό κόσμο και τους εκατομμύρια επισκέπτες που βρίσκονται εκεί κάθε χρόνο. Το Ντουμπάι είναι σαν μια Ντίσνεϊλαντ τουρισμού για όσους Ευρωπαίους και όχι μόνο, έχουν την περιέργεια να γνωρίσουν το σύγχρονο αραβικό κόσμο.
Έχει όμως και μια πιο σκοτεινή πλευρά, αυτή που περικλείουν οι μπάρες του κτιρίου της φυλακής Al-Wathba.
Η φυλακή άνοιξε επίσημα το 1982 και αρχικά λειτούργησε ως κέντρο αποκατάστασης για άτομα που είχαν καταδικαστεί για εγκληματικές πράξεις. Ωστόσο, λόγω του υπερπληθυσμού των Εμιράτων, πλέον στεγάζει κρατούμενους κάθε είδους, από κρατούμενους συνείδησης μέχρι άτομα που συνελήφθησαν για απλές τροχαίες παραβάσεις.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Al-Ittihad, η ανδρική πτέρυγα έχει χωρητικότητα 2.400 κρατουμένων, αλλά εκεί βρίσκονται περισσότεροι από 4.000, ενώ η γυναικεία πτέρυγα έχει χωρητικότητα 200 ατόμων, αλλά φιλοξενεί 500 κρατούμενες.
Όσα γνωρίζουμε για την φυλακή
Η φυλακή αποτελείται από τέσσερα κτίρια: τα τρία φιλοξενούν άνδρες, το ένα γυναίκες, ενώ υπάρχουν ξεχωριστά κτίρια για την κλινική και τη βιβλιοθήκη. Η φυλακή υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών και διοικείται από αστυνομικούς, υπό την τυπική εποπτεία της Εισαγγελίας, η οποία συνήθως περιορίζεται σε μια πολύ τυπική αντιμετώπιση της καθημερινότητας των κρατουμένων,δηλαδή τους μετράει και φροντίζει να μη λείπει κανείς από το κελί του ή να μην αυτοκτονήσει. Όταν κάποιοι προσπάθησαν να διαμαρτυρηθούν για το φαγητό, ο εισαγγελέας τους απάντησε: «Δεν είμαι εδώ για να ακούσω τα προβλήματά σας».
Πώς μπαίνουν οι κρατούμενοι
Ο κρατούμενος μπαίνει στο μητρώο της φυλακής μέσω συστήματος ανάλυσης της ίριδας. Έπειτα υφίσταται εξευτελιστικό συνήθως, σωματικό έλεγχο από υπάλληλο, ακόμα και στα γεννητικά όργανα. Αν αρνηθεί, τον δένουν με χειροπέδες και του αποδίδεται νέα κατηγορία για αντίσταση κατά της αρχής.
Ακολουθεί παραμονή στο «Transit», ένα δωμάτιο 4x8 μέτρα, χωρίς αερισμό και καθαριότητα, με περισσότερους από 100 κρατούμενους, έναν νιπτήρα και μια τουαλέτα συνήθως αρκετά βρώμικη και χωρίς νερό. Εκεί όλοι είναι ξυπόλητοι και τους ξυρίζουν το κεφάλι.
Υπάρχουν έξι πτέρυγες για ναρκομανείς (ένδειξη «D»), με 800+ κρατούμενους σε χωρητικότητα 650. Άλλες 10 πτέρυγες (ένδειξη «B») φιλοξενούν καταδικασθέντες για εγκλήματα όπως φόνους και απάτες οικονομικού χαρακτήρα, με 2.000 κρατούμενους σε χωρητικότητα 1.500. Οι κρατούμενοι συνείδησης απομονώνονται στις πτέρυγες B6 και B9.
Η υπεραρυθμία των κρατουμένων είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο και δεν ενοχλεί ιδιαίτερα τις ανώτατες αρχές, με αποτέλεσμα αρκετοί κρατούμενοι να κοιμούνται σε διαδρόμους και χώρους προσευχής. Σε πτέρυγες με 12 κρεβάτια, κοιμούνται πάνω από 20 άτομα, συχνά στο πάτωμα. Τα μαξιλάρια είναι βρώμικα, τα σεντόνια δεν πλένονται, και το μόνο μέρος για πλύσιμο είναι το ντους.
Τουαλέτες και Υγιεινή, άγνωστο πράγμα
Οι τουαλέτες είναι βρώμικες, γεμάτες έντομα, χωρίς φως ή νερό (ειδικά τις Παρασκευές), και χρησιμοποιούνται από 20+ άτομα. Δεν παρέχονται είδη καθαριότητας. Οι κοινόχρηστοι χώροι για φαγητό (ανά 300 άτομα) έχουν μόνο 2 κάδους σκουπιδιών και 1 τηλεόραση, για την οποία γίνονται συχνά καβγάδες. Μαρτυρίες ανθρώπων που έχουν κρατηθεί στη φυλακή, λένε μεταξύ άλλων πως «ούτε τα ζώα δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν εκεί»
Έχουν γνώση οι φύλακες;
Πολλοί καταγγέλλουν πως οι φύλακες επιβάλλουν συλλογικές τιμωρίες. Ένας διοικητής, ονόματι Αλ-Χαμάντι, φέρεται να στέρησε από μια πτέρυγα τηλέφωνο, βιβλιοθήκη και κυλικείο για μια εβδομάδα επειδή είδε νερό στο πάτωμα.
Οι περισσότεροι υπάλληλοι δεν μιλούν άλλη γλώσσα εκτός από αραβικά και απαντούν ειρωνικά σε παράπονα κρατουμένων ή και τους αγνοούν τελείως. Αυτό δεν έχει πάει και τόσο καλά. Το 2020, κρατούμενοι έβαλαν φωτιά για να ειδοποιήσουν ότι συγκρατούμενος τους αυτοκτόνησε. Το σώμα του έμεινε για ώρες στο κελί, γιατί οι φύλακες αγνόησαν τις εκκλήσεις τους.
Στον γιατρό
Έχουν καταγραφεί περιστατικά εσκεμμένης ιατρικής αμέλειας: στους ασθενείς δίνεται μόνο παρακεταμόλη, χωρίς παρακολούθηση. Η δυσοσμία, το μολυσμένο νερό και η έλλειψη υγιεινής προκαλούν στους φυλακισμένους αλλεργίες, πέτρες στα νεφρά, σάπισμα δοντιών. Έχει κι άλλο ακόμα, σε μια περίπτωση, μια κρατούμενη ούρλιαζε από πόνο και οι φύλακες γελούσαν αντί να φωνάξουν νοσηλευτή.
Ο στίχος «εδώ δεν πιάνουν οι κατάρες, δεν πιάνουν οι ευχές» που τραγούδησαν κάποτε οι Τρύπες, περιγράφει αυτή την φυλακή.
Πηγή: edacrights.com
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.