Μενού
nawalny.jpg
Εργάτες στην Αγία Πετρούπολη σβήνουν γράφιτι με τον Αλεξέι Ναβάλνι. | AP Photo/Valentin Egorshin
  • Α-
  • Α+

Σε ηλικία 48 ετών έφυγε από τη ζωή ο Αλεξέι Ναβάλνι, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι σωφρονιστικές αρχές της Ρωσίας. Ποιος ήταν ο άνθρωπος που έγινε συνώνυμο της αντιπολίτευσης στον πανίσχυρο Πούτιν;

Ακολουθήστε τώρα τον καινούργιο λογαριασμό του Reader στο Instagram

Ο Αλεξέι Ναβάλνι γεννήθηκε στις 4 Ιουνίου του 1976 και ήταν γνωστός δικηγόρος και πολιτικός ακτιβιστής.

Μάλιστα, ήταν ένα από τα πιο γνωστά πολιτικά πρόσωπα της Ρωσίας, τόσο στην εγχώρια, όσο και στη διεθνή κοινή γνώμη, καθώς καυτηρίαζε τις πρακτικές του Βλαντιμίρ Πούτιν και έκανε ευθέως αναφορές για διαφθορά στο Κρεμλίνο.

Στο παρελθόν, είχε οργανώσει μαζικές διαδηλώσεις κατά του Πούτιν και των συμμάχων του, ενώ συμμετείχε στις εκλογές για τη δημαρχία της Μόσχας.

Να σημειωθεί ότι το 2012, η Wall Street Journal χαρακτήρισε τον Ναβάλνι ως «τον άνθρωπο που ο Βλαντίμιρ Πούτιν φοβάται περισσότερο».

Για τους αγώνες του για τα ανθρώπινα δικαιώματα ο Ναβάλνι τιμήθηκε με το βραβείο Ζαχάροφ τον Οκτώβριο του 2021. Επιπλέον, ο Ναβάλνι ήταν υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης το 2021.

nawalny
AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Ναβάλνι: Η αρχή

Ο Ναβάλνι έγινε γνωστός μέσα από το ιστολόγιο του στο LiveJournal, ενώ στη συνέχεια η δημοτικότητά του εκτοξέτυηκε μέσω του YouTube όπου μετρούσε 2,9 εκατομμύρια συνδρομητές.

Το 2011, σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη, αποκάλεσε το κυβερνών κόμμα της Ρωσίας, Ενωμένη Ρωσία, «κόμμα απατεώνων και κλεφτών», σύνθημα το οποίο είχε σημαντική απήχηση στο ρωσικό λαό. Το 2011, ίδρυσε το Ίδρυμα κατά της διαφθοράς.

Να σημειωθεί ότι ο Ναβάλνι είχε συλληφθεί αρκετές φορές από τις ρωσικές αρχές και είχε καταδικαστεί δύο φορές με αναστολή, μία φορά τον Ιούλιο του 2013 και άλλη μια φορά τον Δεκέμβριο του 2014. Οι διάρκειες των ποινών ήταν 5 και 3,5 χρόνια, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές και υποστηρικτές του, οι κατηγορίες εναντίον του ήταν κατασκευασμένες λόγω του ακτιβισμού του.

nawalny
AP Photo/Dmitry Lovetsky

«Πολιτικός κρατούμενος ο Ναβάλνι»

Να τονιστεί ότι σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι καταδίκες παραβίαζαν το δικαίωμα του Ναβάλνι για δίκαιη δίκη.

Επιπλέον, το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μεμόριαλ τον θεωρούσε πολιτικό κρατούμενο.

Τον Φεβρουάριο του 2014 ο Ναβάλνι τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό και του επετράπη να έχει επαφή μόνο με την οικογένεια του.

Τον Μάρτιο του 2017, οι Ναβάλνι και το Ίδρυμα κατά της διαφθοράς δημοσίευσαν ένα ντοκιμαντέρ στο οποίο κατηγορούν τον πρώην πρόεδρο και πρωθυπουργό της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, για διαφθορά.

Τον Δεκέμβριο του 2016, ο Ναβάλνι ξεκίνησε την εκστρατεία του για τις προεδρικές εκλογές του 2018, αλλά αποκλείστηκε από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Ρωσίας τον Δεκέμβριο του 2017.

Ο Ναβάλνι κανε έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας αλλά η έφεση του απορρίφθηκε.

Ναβάλνι: Οι επιθέσεις εναντίον του

Ο Ναβάλνι και οι υποστηρικτές του συνελήφθησαν και έπεσαν θύματα επιθέσεων σε αρκετές περιπτώσεις κατά την προεκλογική εκστρατεία. Τον Μάιο του 2018, ο Ναβάλνι καταδικάστηκε σε 30 μέρες φυλάκιση επειδή συμμετείχε σε μη αδειοδοτημένη διαδήλωση κατά του Πούτιν στη Μόσχα.

Ναβάλνι: Η δηλητηρίαση

Στις 20 Αυγούστου 2020 ο Ναβάλνι μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο σε σταθερή αλλά κρίσιμη κατάσταση έπειτα από ύποπτη δηλητηρίασή του κατά τη διάρκεια πτήσης από το Τομσκ στη Μόσχα. Δημοσιέυματα έκαναν λόγο για πιθανή δηλητηρίασή του από τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Να σημειωθεί ότι η Γερμανία έστειλε αποστολή γιατρών στη Ρωσία και τελικά ο Ναβάλνι διακομίστηκε στο Βερολίνο και νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο, όπου και διέφυγε τον κίνδυνο μετά από αρκετές εβδομάδες.

Μετά τη νοσηλεία του στη Γερμανία, επέστρεψε αμέσως στη Ρωσία, αλλά συνελήφθη κατευθείαν από τις αρχές.

nawalny
AP Photo/Evgeny Feldman

Αυτό οδήγησε σε εκτεταμένες διαδηλώσεις και σε βίαια επεισόδια μεταξύ της ρωσικής αστυνομίας και οπαδών του Ναβάλνι.

Η σύζυγος του Αλεξέι Ναβάλνι, Γιούλια, με την οποία έχει αποκτήσει δύο παιδιά, συνελήφθη επίσης από την αστυνομία, προτού αφεθεί ελεύθερη λίγες ώρες αργότερα.

Στις 17 Ιανουαρίου 2021 ο Ναβάλνι επέστρεψε από τη Γερμανία στη Ρωσία αεροπορικώς και συνελήφθη στον έλεγχο των διαβατηρίων.

Στις 2 Φεβρουαρίου αντικαταστάθηκε η προηγούμενη με αναστολή καταδίκη του από δικαστήριο της Μόσχας με ποινή φυλάκισης, που σημαίνει ότι θα εξέτιε ποινή 3,5 ετών σε σωφρονιστικό στρατόπεδο εργασίας.

Ναβάλνι: Βασανισμοί με στέρηση ύπνου

Ο ίδιος κατήγγειλε το βασανισμό του κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού του στο στρατόπεδο με τη στέρηση του ύπνου. Επίσης, οι ρωσικές αρχές του αρνήθηκαν ιατρική βοήθεια.

Στις 31 Μαρτίου ο Ναβάλνι ανακοίνωσε ότι κατέρχεται σε απεργία πείνας και η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε τον Πούτιν ότι «σκοτώνει αργά τον Ναβάλνι με βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχείριση στη φυλακή». Στις 19 Απριλίου 2021 ο Ναβάλνι μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο για κρατουμένους και σήμερα, στις 16 Φεβρουαρίου, ανακοινώθηκε ο θάνατός του.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA