Μενού
Αλεξέι Ναβάλνι
Αλεξέι Ναβάλνι | AP
  • Α-
  • Α+

Τον θάνατο του ηγέτη της αντιπολίτευσης Alexei Navalny ανακοίνωσαν οι σωφρονιστικές αρχές στη Ρωσία. Ο βρισκόταν φυλακισμένος και πέθανε στην περιφέρεια του Γιάμαλο - Νένετς όπου εξέτιε την ποινή του.

Ο υπ' αριθμόν 1 αντίπαλος του Κρεμλίνου Alexei Navalny πέθανε σήμερα στην φυλακή του Αρκτικού Κύκλου όπου εξέτιε 19ετή ποινή, σύμφωνα με την ανακοίνωση. «Την 16η Φεβρουαρίου 2024, στο σωφρονιστικό κέντρο N°3, ο κρατούμενος Ναβάλνι Α. Α. αισθάνθηκε αδιαθεσία έπειτα από περίπατο (...) τα αίτια του θανάτου του τελούν υπό εξακρίβωση», επισημαίνεται σχετικά.

Ο Ρώσος πρόεδρος πληροφορήθηκε τον θάνατο του Navalny, όπως μετέδωσε πριν από λίγο το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι οι ρωσικές σωφρονιστικές αρχές προχωρούν σε όλους τους απαραίτητους ελέγχους σχετικά με τον θάνατο του φυλακισμένου αντιφρονούντα, αλλά δεν έχει πληροφορίες για το θέμα.

Αλεξέι Ναβάλνι
Αλεξέι Ναβάλνι | AP

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guαrdian, ο 47χρονος Navalny, ένας από τους πιο επίμονους επικριτές του Βλαντίμιρ Πούτιν κρατούνταν σε φυλακή περίπου 40 μίλια βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, όπου είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση υπό «ειδικό καθεστώς».

Στις αρχές Δεκεμβρίου είχε μεταφερθεί από μια φυλακή στην περιοχή Βλαντίμιρ, όπου εξέτιε ποινή κάθειρξης 30 ετών με κατηγορίες για εξτρεμισμό και απάτη, τις οποίες είχε αποκαλέσει πολιτική τιμωρία επειδή ηγήθηκε της αντιπολίτευσης. Δεν περίμενε να αποφυλακιστεί όσο ζούσε ο Πούτιν.

Πρώην εθνικιστής πολιτικός, ο Navalny συνέβαλε στην υποδαύλιση των διαδηλώσεων του 2011-12 στη Ρωσία, κάνοντας εκστρατεία κατά της εκλογικής απάτης και της κυβερνητικής διαφθοράς, ερευνώντας τον στενό κύκλο του Πούτιν και μοιράζοντας τα ευρήματα σε βίντεο που συγκέντρωσαν εκατοντάδες εκατομμύρια προβολές.

Αλεξέι Ναβάλνι
Αλεξέι Ναβάλνι | AP

Το αποκορύφωμα της πολιτικής του καριέρας ήρθε το 2013, όταν κέρδισε το 27% των ψήφων σε εκλογές για τη δημαρχία της Μόσχας που λίγοι πίστευαν ότι ήταν ελεύθερες ή δίκαιες.

Το 2020, ο Navalny έπεσε σε κώμα μετά από μια ύποπτη δηλητηρίαση με τη χρήση novichok από την υπηρεσία ασφαλείας FSB της Ρωσίας και μεταφέρθηκε στη Γερμανία για θεραπεία.

Ανάρρωσε και επέστρεψε στη Ρωσία τον Ιανουάριο του 2021, όπου συνελήφθη με την κατηγορία της παραβίασης της αναστολής και καταδικάστηκε στην πρώτη από τις πολλές ποινές φυλάκισης που θα ξεπερνούσαν συνολικά τα 30 χρόνια πίσω από τα κάγκελα.

Αλεξέι Ναβάλνι και η σύζυγός του
Αλεξέι Ναβάλνι και η σύζυγός του | AP
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA