Σειρά πίσω από άλλα κράτη που θεωρούν το ενδεχόμενο αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους παίρνει και η Βρετανία, με τον Κιρ Στάρμερ να προαναγγέλλει την κίνηση ως μέσο άσκησης πίεσης στο Ισραήλ.
Όπως μεταφέρει το ΣΚΑΙ, η Αλβιώνα θα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης τον Σεπτέμβριο, εκτός εάν η ισραηλινή κυβέρνηση λάβει ουσιαστικά μέτρα για τον τερματισμό της «φρικτής κατάστασης» στη Γάζα και εκπληρώσει άλλους όρους.
Τα παραπάνω δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο την Τρίτη (29/7), σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, κατόπιν της ασφυκτικής πίεσης που ασκούσαν εδώ και μέρες κοινωνικά κινήματα και αντιπολίτευση, για να πάρει πιο δυναμική στάση.
Στάρμερ - Παίρνει «σειρά» μετά τον Μακρόν
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε την Πέμπτη (24/7) ότι η Γαλλία θα αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως κράτος, εν μέσω της αυξανόμενης παγκόσμιας οργής για τους ανθρώπους που λιμοκτονούν στη Γάζα, σύμφωνα με το Associated Press,
Ο Μακρόν δήλωσε σε ανάρτησή του στο X ότι θα επισημοποιήσει την απόφαση στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο. «Το επείγον σήμερα είναι να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα και να σωθεί ο άμαχος πληθυσμός».
Ο πρόεδρος της Γαλλίας πρόσφερε υποστήριξη στο Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χάμας στις 7 Οκτωβρίου 2023 και συχνά εκφράζεται κατά του αντισημιτισμού, αλλά έχει εκφράσει την απογοήτευσή του από τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, ειδικά τους τελευταίους μήνες.
Η Γαλλία είναι η μεγαλύτερη και ισχυρότερη ευρωπαϊκή χώρα που αναγνωρίζει την Παλαιστίνη. Περισσότερες από 140 χώρες αναγνωρίζουν το παλαιστινιακό κράτος, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από δώδεκα στην Ευρώπη.
Η Γαλλία έχει τον μεγαλύτερο εβραϊκό πληθυσμό στην Ευρώπη και τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό στη Δυτική Ευρώπη, και οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή συχνά μεταφέρονται σε διαμαρτυρίες ή άλλες εντάσεις στη Γαλλία.
- Φωτιά στο εργοστάσιο της Βιολάντα: Τα σενάρια για τα αίτια της τραγωδίας - Αγωνία για τις αγνοούμενες
- Όταν η Βιολάντα ήταν φούρνος της γειτονιάς στα Τρίκαλα: Η ιστορία της εμβληματικής βιομηχανίας
- Δήμητρα Λιάνη: Η αντίδρασή της στο άκουσμα του θανάτου της Αναστασίας Αθήνη
- Πίσω από κάθε νεκρό σε χώρο εργασίας, υπάρχει μια κοινή αλήθεια
Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.